سومار یکی از شهرهای شهرستان قصر شیرین در استان کرمانشاه میباشد. سوﻣﺎر ﺷﻬﺮی ﻣﺮزﯼ اﺳﺖ کﻪ در ﻣیﺎن درﻩاﯼ میان بلندیهای ﺳﺎرات، ﭼﻐﺎاﻣﺎن و اردوﺑﺎن ﻗﺮار دارد. بلندیهای ﻣﺮزﯼ ﮔیﺴکﻪ و کﻬﻨﻪرﯾﮓ همچون دﯾﻮار ﺑﻠﻨﺪﯼ در ﻏﺮب ﺷﻬﺮ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪاﺳﺖ.
این شهر در مرز ایران و عراق واقع شده و فاصله آن با شهر مندلی عراق 15 کیلومتر است و یکی از نزدیکترین مناطق ایران به بغداد میباشد. این منطقه دارای آب و هوایی ملایم در زمستان و تابستانهایی نسبتاً گرم میباشد. سطح آن نیز با تپهماهور پوشیده شدهاست. کشاورزی و دامپروری رونق خاصی در این منطقه دارد و محصولات باغی آن مرکبات وانگور و خرما میباشد. وانواعی از محصولات جالیزی دراین منطقه رشد میکند. نفتشهر نیز از توابع آن دارای منابع گازی و نفتی است که هم اکنون از آنها استفاده میشود. در این منطقه رودخانه دائمی کنگیر جاری است. سومار در زمان جنگ ایران و عراق به تصرف نیروهای عراقی درآمد. از جمله عملیاتهای جنگی انجامشده در این منطقه عملیات مطلعالفجر بود.
جنگ ایران و عراق
بمب باران شیمیایی
ارتش بعث عراق سومار را در 16 مهر 1366 مورد حمله شیمیایی قرار دادند که شمار زیادی از ساکنان کشته شدند.
آزادسازی سومار
سومار در تاریخ 8 مرداد 1367 به طور کامل از دست نیروهای عراقی در آمد.
وضعیت کنونی مردم سومار
مردم سومار، با آغاز جنگ ایران و عراق، اغلب در شهرهای نزدیک مقیم شدند و هم اکنون نیز در استانهای اصفهان، کرمانشاه و ایلام مستقر هستند. بیشتر مردم این بخش از مردمان ایل کلهر ایوانغرب میباشند، و هم اکنون در شهر ایوان(از شهرهای استان ایلام) زندگی میکنند.
فرهنگ
گویش مردم سومار، زبان کلهر و پوشش آنان نیز استفاده از لباسهابی کردی کلهر است. در واقع از نظر فرهنگی و اجتماعی، مردم سومار، به محیط فرهنگی و اجتماعی مردمان شهرهایی که در آنها ساکن هستند، شباهت دارند.