ویروس زیکا با کسی شوخی ندارد. ویروس زیکا بدون اینکه به شما لحظهای فرصت بدهد وارد بدن شما میشود و باعث ایجاد کودکان میکروسفالی (سرهای نامتعارف) بهویژه در زنان باردار میشود. هنوز هیچ درمان یا واکسنی برای این ویروس وجود ندارد و فقط تدابیر امنیتی برای جلوگیری از شیوع این بیماری در نظر گرفتهشده است که ازجمله آنها درخواست از مسافران مقصدهای مستعد بیماری نظیر جزایر کارائیب و میامی برای کنسل کردن سفرهای غیرضروری خودشان بوده است.
خبر خوب: در حوضه بیماریهای عفونی انسان، ویروس زیکا علائم خاصی از خود نشان نمیدهد و میتوان به تبهای خفیف، خارش و درد مفاصل اشارهکنیم. ویژگی دیگری که این بیماری دارد این است که شما اگر یکبار به این ویروس مبتلا شوید احتمال مبتلا شدن دوباره شما بهشدت کاهش مییابد.
خبر بد: بیماریهای بیشتر در سفر میتواند برای شما اتفاق بیافتد، بیماریهایی که علائمی بهشدت بدتر و همچنین ناگوارتر برایتان ممکن است داشته باشند؛ بنابراین در دو قسمت همراه بنیتا باشید تا با 7 بیماری پرخطر آشنا شوید، شاید دلتان خواست مقصد سفر بعدی خودتان را عوض کنید.
4- مننژیت مننگوکوکی (Meningococcal Meningitis)
Credit: rackcdn
تصور کنید که در سلامتی کامل هستید ولی بهصورت ناگهانی خودتان را در مبارزهای علیه بیماری ببینید که دست و پای شما را از شما میخواهد بگیرد. این تنها بخشی از علائم بیماری مننژیت مننگوکوکی است. این وضعیت به علت عفونت در پوشش محافظ در اطراف مغز و نخاع (که بهعنوان مننژیت شناخته میشود) شروع میشود. این تورم اغلب له صورت ناگهانی و سریع است و در 5 تا 10 درصد کسانی که مبتلا شدهاند، باعث مرگ خواهد شد، حتی اگر تحت درمان پزشک هم باشند. کسانی هم که زنده ماندهاند معمولاً تا آخر عمر با ضایعه نخاعی و آسیبهای مغزی دستوپنجه نرم میکنند.
این بیماری از فردی به فرد دیگری منتقل میشود و بهسرعت میتواند باعث بیماری در شخص دیگر شود، راه انتقال بزاق دهانی، برخورد مایعات دهانی با زخمها همانند عطسهها و سرفه است. هرکسی میتواند به این بیماری مبتلا شود و آن را با خودش منتقل کند بدون آنکه از آن اطلاعی داشته باشد. سازمان بهداشت جهانی در آخرین گزارش خودش از انتقال این بیماری توسط 10 تا 20 درصد مردم در هرلحظه در کل جهان خبر داده است.
بالاترین آمار بیمار در کمربند مننژیت که در امتداد ساحل سنگال تا اتیوپی است، گزارششده است؛ اما این عفونت میتواند در سراسر جهان شیوع پیدا کند ازجمله در کشورهای پیشرفته و آسیایی.
واکسن این بیماری در دسترس همگان وجود دارد که به شخص دریافتکننده واکسن کمک میکند تا در برابر این ویروس مقاومت نشان دهد. برای کسانی که به کمربند مننژیت (دسامبر تا ژوئن) سفر میکنند و کسانی که در تجمعهای ملل در جهان همانند مکه شرکت میکنند این واکسن بهصورت جدی توصیه میشود. شاید شما قبلاً این واکسن را تزریق کردهاید، لازم است باید دوباره آن را تجدید کنید. اگر مطمئن نیستید که به آن نیازی خواهید داشت یا نه بهتر است از پزشک خودتان همهچیز را بپرسید.
5- میاز (Myiasis)
Credut: upload.wikimedia
انگلها در رؤیای خودشان آمدن گردش گران را میپرورانند و گردشگران آنها را کابوسی برای رؤیای سفر خوب خودشان میدانند. اگر بهصورت تخصصی بخواهیم آن را توصیف کنیم: انسان زمانی که در تماس با لارو و تخمریزی آن واقع شود به میاز مبتلا شده است. انسان نقش خانه جدید لارو و کرمها را دارد.
تخم بالدار (Fly eggs) یا لارو توسط یک میزبان همانند مگس وارد خون انسان میشود. به این صورت که در اثر تماس مگس آلوده به این تخمها با زخمهای دهان باز در انسان، لاروها به پوست انسان نفوذ میکنند و باکمال تأسف باید به شما بگوییم که در زیرپوست شما شروع به رشد میکنند و اغلب با چشم غیرمسلح هم میتوان حرکت آنها را دید. تنها راه درمان خراج کردن لاروها توسط عملهای جراحی است.
مکانهایی که شما در آنها مستعد بیماری هستید، محیطهای نیمه گرمسیری، گرمسیری دز امریکا لاتین، افریقا و همچنین جزایر کارائیب است. همچنین روشهای انتقال بیماری را میتوان به نوشیدن آب آلوده به لارو و همچنین زخمهای باز و درماننشده نسبت داد. راههای پیشگیری این بیماری استفاده از داروهایی است که پشهها و مگسها را از شما دور میکند و همچنین پوشیدن لباسهای ضخیم (در ناحیه گرمسیری!)، اجتناب از نوشیدن آبهای آلوده و همچنین تکان دادن لباسهای خودتان است.
6- تب تیفوئید (Typhoid Fever)
Credit: tinypic
مسافران و جهانگردان با مشکلات معده غریبه نیستند ولی با تب تیفوئید آشنایی ندارند و نمیدانند میتواند مشکلات بهمراتب بیشتری از یک مشکل معده داشته باشند. تب حصبه یا تیفوئید سالانه بیست و دو میلیون نفر را به کام خود میکشد و اغلب در کشورهای حوضه افریقا، شرق اروپا، آسیا و امریکا لاتین شیوع پیداکرده است. سالانه دویست هزار نفر در اثر این بیماری جان خودشان را از دست میدهند.
تب حصبه علاوه بر دردهای شکمی میتواند عدم اشتها، یبوست، اسهال شدید، تب بالا، سردرد و به دنبال این مشکلات ضعف شدید داشته باشد. در مواردی نادر گزارشهایی از خونریزی داخلی هم داشته است.
خوشبختانه باکتری این بیماری را میتوان با آب و همچنین آنتیبیوتیکها از بین برد. همانند سوزاک، نگرانیهایی از مقاومت این باکتری در مقابل آنتیبیوتیکها در جوامع پزشکی وجود دارد. مقاومت در برابر آنتیبیوتیکها نوعی جهش در باکتری و ویروس اولیه هست که در اثر استفاده مداوم از آنتیبیوتیکها در گونههای بیماریزا به وجود میآید. با مقاوم شدن باکتری و ویروس دیگر نمیتوان از آنتیبیوتیک استفاده کرد و عفونت میتواند بدون درمان همه جای بدن پخش شود.
همانند بسیاری از بیماریهای دستگاه گوارشی بیماری حصبه از طریق نوشیدن آب آلوده و غذا منتقل میشود. اقداماتی که دولتها انجام دادهاند، شامل رعایت کردن نکات بهداشتی در مورد آب و فاضلاب است. شما میتوانید واکسن این بیماری را هم دریافت کنید که در حدود 50 تا 80 درصد مفید است.
7- ویروس آنفولانزا (Influenza)
Credit: pourfemme
باور کنید یا نه، آنفولانزا فقط یک سرماخوردگی یا اشکال در دستگاه گوارشی شما نیست. این بیماری بهصورت یک بیماری خطرناک تنفسی است که میتواند همانند زیکا مشکلاتی مخصوصاً در دوران بارداری برای زنان به وجود آورد. آنفولانزا کشندهتر از آن است که تصور میکنید. حدود دویست و پنجاه هزار تا پانصد هزار نفر سالانه در کل دنیا و در حدود سه هزار تا چهل و نه هزار در امریکا در اثر این بیماری جان خودشان را از دست میدهند.
علائمی که میلیونها مبتلا شده به این ویروس گزارش دادهاند، دردهای شدید بدن، خستگی زیاد، تب، سرفه، عطسه، گلودرد بوده است. در برخی موارد علائمی همانند ذات و ریه هم گزارششده است.
داروهای ضدویروسی که در اغلب کشورها وجود دارد میتواند علائم را در فرد بیمار بهشدت کاهش دهد، از طرفی اگر شما به این بیماری دچار شدید و داروهای ضدویروس در دسترس نداشتید، بهتر است از استامینوفن استفاده کنید تا بتوانید تب خودتان را پایین بیاورید؛ و خودتان را به مکانی که بتوانید درمان قطعی پیدا کنید برسانید. ادامه علائم باعث ضعف و از پا افتادن شما خواهد شد.
شما خودتان را در میان جمعیت، در معرض احتمال بالای ابتلا به آنفولانزا قرار میدهید، معمولاً در اتوبوسها، هواپیماها و همچنین کشتیها شخص حامل ویروس میتواند هزاران نفر دیگر را مبتلا کند. از سفر کردن به مناطق گرمسیری در زمانهایی که هشدارهای شیوع آنفولانزا وجود دارد بهشدت خودداری کنید. همچنین در ماههایی که در نیمکره شمالی و نیمکره جنوبی هوا گرمتر میشود، هشدارهایی مبنی بر مشاهده آنفولانزا بوده است را جدی بگیرید.
بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری و پیشگیری از آن استفاده از واکسنهای آنفولانزا است. بهویژه اگر حس میکنید که در معرض این ویروس قرار خواهید گرفت و یا با وسیلهای سفر خواهید کرد که جمعیت زیادی در آن قرار است باشند. البته بهترین کار شخصی دیگری که میتوانید انجام دهید شستوشوی مداوم دستها است.
شما میتوانید تجربیات یک جهانگرد را در برابر بیماریهای سفر در مجموعه مقالات چگونه مسافرتی سالم داشته باشیم مطالعه کنید.
قسمت قبل را از دست ندهید.