موزه ایران باستان و موزه ملک هشتادساله شدند

رئیس موزه ملی ایران در آیین ۸۰ سالگی این موزه و موزه ملک که شب گذشته برگزار شد گفت که موزه ملی نیاز به رسیدگی دارد و دیگر فضای آن متناسب حوزه مسئولیت‌هایش نیست.

موزه ایران باستان و موزه ملک هشتادساله شدند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی موزه ملی، مراسم سالروز گشایش موزه ایران باستان و تاسیس کتابخانه و موزه ملی ملک شب گذشته با حضور اساتید، بزرگان، مسئولان و علاقمندان عرصه فرهنگ در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد. در این مراسم مسعود صالحی دبیر ستاد هشتادسالگی موزه ایران باستان و موزه ملی ملک گفت:  سال های دور صندوقچه های خانه ها سند و مامن خاطرات و یادگارهای گذشتگان بود، کمی بعدتر زمانی که بزرگتر می شدیم لابه لای اوراق کتاب های تاریخ دنبال قصه گذشتگان بودیم. اما کمی بعد گذرمان به موزه افتاد، و دیدیم صندوقچه ای امین تر از صندوقچه های خانه هایمان هست که راوی بی کم و کاست قصه شیرین گذشتگانمان است. اگر چه که آن روزها نمی دانستیم موزه ها صرفا نمایش دهنده ظاهر آثار نیستند که در واقع روشنگر بطن ناگفته ها و ناشنیده های تاریخمان بوده و هستند.

در ادامه این برنامه، جبرئیل نوکنده مدیر موزه ملی ایران گفت: موزه ایران باستان هشتادسال پیش به صورت رسمی گشایش یافت و حاج حسین آقا ملک نیز در چنین تاریخی مجموعه ارزشمند کتابخانه و آثار نفیس مجموعه خود را وقف کرد. هر دوی این نهادهای فرهنگی تا به امروز تداوم داشته اند موزه ایران باستان در این هشت دهه از عمر خود فراز و فرودهای زیادی داشته است. ما هم شاهد حضور چهره های شاخص در کنار خود بوده است و هم روزهای ناخوشی داشته که چندان جای افتخار نیست. با تمام این روزهای خوب و ناخوش، امروز موزه ایران باستان یکی از مهمترین موزه های تاریخ ایران است که بخش عمده آثار نفیس حاصل از کاوش های علمی را در خود جای داده است و جایگاه بین المللی اش چنان تثبیت شده است که در سال جاری سه کشور ارمنستان، کره جنوبی و فرانسه بخش مهمی از دارایی های تاریخی فرهنگی شان را در آن به ودیعه می گذارند.

فضای موزه ملی امروزه متناسب حوزه مسئولیت هایش نیست

مدیرموزه ملی ایران افزود: این موزه نیاز به رسیدگی دارد، فضای موزه امروزه دیگر متناسب حوزه مسئولیت هایش نیست و ما امیدواریم در سال آتی پروژه بازسازی موزه ایران باستان به انجام برسد و گسترش موزه ملی ایران تا میدان مشق با حمایت دولتمردان و مسئولان سازمان به انجام برسد.

سید مجتبی حسینی مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک نیز  گفت: در ایران کهن ما نهادهای فرهنگی متاسفانه جوان هستند چرا که عمده نهادهای فرهنگی را حاکمان به وجود آورده بودند که لاجرم با تغییر حکومت ها عمر نهادهایی که متولی آن بوده اند نیز به پایان رسیده و فراموش می شده اند و شاید مردمی نبودن این نهادها دلیل مهم فراموش شدن و ناسرانجام بودنشان است، و این شد که ایران کهن ما در سازمان گرایی جوان و نوپا است.

وی با بیان اینکه موزه ملی ایران و موزه ملی ملک پیشگامان کهنسال ترین نهاد فرهنگی مردمی این سرزمین به شمار می روند  ادامه داد: اگر قرار است این پیشگامان فرهنگی الگویی را ارائه دهند باید خود پیش قدم شوند و خوشبختانه موزه ایران باستان و موزه ملک نیز همچراغ و همسایه هستند.

حسینی گفت: این دو نهاد حاصل تلاش پیران جهان دیده ای است که جوانان پرشور را همراه خود کردند و امروز نوبت این جوانان است که آن تلاش و خدمت را ثبت و ضبط کنند طرح ثبت وضبط خاطرات شفاهی حاج حسین آقا ملک هم در راستای همین رسالت بوده  است.

در ادامه این برنامه، احمد مسجد جامعی عضور شورای شهر تهران نیز  گفت: موزه ملی ایران و موزه ملک نسبتی ویژه با نگاه و نگرش جدید سیاسی جهان امروز دارد که آن هم مردم سالاری است! حقیقت این است که این کتاب ها و آثار همیشه وجود داشته اند این گنجینه ها نیز از ابتدا بوده اند، لیکن گنجینه های سلطنتی بوده اند. مرحوم ملک همت کرد و مجموعه خصوصی خود را با وقف کردن در اختیار عموم جامعه قرار داد، انتقال آثار به موزه ایران باستان و نام گیری موزه ملی ایران یعنی دخیل کردن مردم در سرمایه بزرگ این سرزمین.  

عضو شورای شهر تهران با اشاره به نقش ارزنده کتابخانه موزه ملی ایران و موزه ملی ملک در تکمیل فهم این آثار گفت: این دو موزه مجموعه گرانبها و نفیس کتابخانه ای دارند که در واقع تاریخ مکتوب آثار همین موزه هاست  به اعتقاد بنده همچنان جا برای پژوهش و پویش بیشتر علمی را دارند.  

امیدواریم طرح توسعه میدان مشق به نتیجه برسد

مسجد جامعی نیز با تاکید بر پیگیری طرح توسعه میدان مشق گفت: امیدوارم که با پیگیری دکتر حسینی و نوکنده در هشتادمین سالگرد این دو موزه شاهد به انجام رسیدن طرح توسعه میدان مشق که در زمان دولت هفتم ارائه شد ولی همچنان به نتیجه نرسیده است، باشیم و اینکه به زودی احیای بزرگترین مجموعه موزه خاورمیانه  با تنوع موضوعات مرتبط در محدوده میدان مشق به سرانجام برسد.

 محمدرضا کارگر مدیرکل موزه ها نیز بیان کرد: اگر روزی حاج حسین آقا ملک بانی تاسیس یک موزه شد، امروز بانیان بسیاری چون حاج حسین آقا موزه هایی را در سرتاسر این سرزمین احداث می کنند. زمانیکه میراث یک کشور توسط مردم همان کشور معرفی و حفاظت شود یعنی کل میراث بشری حفظ، پاسداشت و معرفی می شود. این یعنی جلوگیری از نفوذ سلایق سیاسی دولت ها و حکومت ها.

کارگر  گفت: امیدوارم با تداوم این مسیر و روند، سال آینده هر پنج روز یکبار شاهد شکل گیری یک موزه باشیم. تنوع موزه های امروز شاید هشتاد سال پیش انتظار نمی رفت اما اینکه سال گذشته قریب به نیمی از جامعه ما از موزه های کشور دیدن کرده اند؛ یعنی یک اتفاق مبارک و خوشایند رخ د اده است.

وی افزود: 28 اردیبهشت سال آینده همزمان با روز جهانی موزه ها همایش بزرگ موزه های کشور را برگزار خواهیم کرد و امیدوارم این هشتادسالگی مقدمه ایی تاثیر گذار و کمک بزرگی در جهت برگزاری این همایش بزرگ موزه ها در 28 اردیبهشت آینده باشد.

در حاشیه این مراسم از دو کتاب روزگار ملک و راهنمای موزه ملی ایران و تمبر هشتادسالگی هر دو موزه رونمایی شد.   همچنین در این مراسم از 9 تن از مفاخر و بزرگان مرتبط با هر دو موزه از جمله استاد سید عبدالله انوار، استاد محمد حسن سمسار، استاد ژاله آموزگار، استاد امیربانو امیری فیروزکوهی، استاد ناصر تکمیل همایون، استاد علی رواقی، استاد علی بلوک باشی، استاد لوریس چکنواریان، استاد ژان هشله تقدیر و تجلیل به عمل آمد.  

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر