خبرگزاری فارس: وبگاه شبکه خبری الجزیره نوشت: بدون مصالحه معنادار و موافقت قابل اجرا در پایان دادن به حمله به قطر و توافق بر ایجاد ساز و کار امنیت جمعی واقعی، شورای همکاری خلیج فارس محکوم به نابودی است.
وبگاه شبکه خبری «الجزیره» در گزارشی در زمینه «سقوط محتمل شورای همکاری خلیج فارس» نوشت: شورای همکاری خلیج فارس سی و شش سال پیش با هدف اولیه ارتقای امنیت جمعی 6 عضو عرب خلیج فارس که از عواقب انقلاب 1979 ایران بیم داشتند، تاسیس شد. اینک گذشت پنج ماه از محاصره قطر توسط عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین بیانگر این اتفاق غم انگیز است که این بحران وضعیت ایران در خاورمیانه را تقویت و برهم خوردن فوری این شورا را نشان میدهد.
این امر آخرین بار و در روز شنبه از جانب عربستان سعودی با تشدید فشار بر دولت لبنان و بر هم زدن انسجام ملی این کشور انجام شد به طوریکه «سعد حریری» نخست وزیر لبنان مجبور شد از ریاض استعفای خود را اعلام کند. مشکل بزرگتر عربستان و امارات متحده عربی که هر دو با هم در جنگ در یمن و محاصره قطر همکاری دارند این است که این دو در گامهای خود برای رسیدن به هدفشان موفق نبودهاند.
در ادامه این گزارش با تاکید بر اینکه اقدامهای به ویژه عربستان موجب تقویت نقش و روابط ایران در جهان عرب شده، آمده است: اقدامهای عربستان در لبنان که به نظر میرسد با هدف تضعیف ایران با فشار بر حزب الله بوده است احتمالا به این اشتباهات دیپلماتیک میافزاید.
الجزیره با اشاره به آینده محتمل شورای همکاری خلیج فارس نوشته است: حقیقت این است که شورای همکاری خلیج فارس به عنوان یک سازمان امنیت جمعی یا توسعهای وجود نخواهد داشت و شاید در واقع هرگز هم در این زمینه کاری نکرده است. الگوی نگران کنندهای که اینروزها به وجود میآید این است که عربستان سعی دارد قوانینی را برای همه کشورهای حوزه خلیج فارس وضع کند که همه باید مطیع رهبری این کشور باشند و گرنه همان سرنوشت قطر را تحمل میکنند که شامل تحریمها و محدودیتهای شدید اقتصادی، تهدید نظامی و هجمههای تبلیغاتی سختگیرانه اما آماتورگونه طراحی شده برای سقوط و تغییر رژیم در داخل و یا تسلیم سریع به حکومت عربستان سعودی در منطقه است.
الجزیره سپس با پرداختن به سناریوهای موجود برای برون رفت از وضعیت کنونی ادامه داد: توسعه پایگاه نظامی ترکیه در قطر و به طور قابل توجهی افزایش تجارت با ایران اشاره به این نکته دارد که در صورت ادامه این روند چه اتفاقی میتواند در مقیاس وسیع رخ دهد. این امر پیشرفتهای قطر برای تضمین خودکفایی در مواد غذایی و دیگر اقلام ضروری را به همراه خواهد داشت و در نتیجه ارتباط با کشورهای همسایه عربستان سعودی و امارات متحده عربی کاهش مییابد.
در خاتمه این گزارش آمده است: این امر پیامی مبنی بر مرگ رویای دلپذیر پیشرفت جمعی شورای همکاری خلیج فارس به سوی حصول امنیت و رفاه دارد که البته هنوز اتفاق نیفتاده اما به نظر قریبالوقوع است. بدون مصالحه معنادار و موافقت قابل اجرا در پایان دادن به حمله به قطر و توافق بر ایجاد ساز و کار امنیت جمعی واقعی، شورای همکاری خلیج فارس محکوم به نابودی است.