تور زلزلهگردی، تناقضهایی را همچنان در دنیای گردشگری بوجود آورده؛ مدیری با متخلف خواندن مجریِ آن، دستور برخورد داده؛ مدیر دیگری معتقد است عمل خلاقانهای رخ داده و باید مجری تور تشویق شود... یک استاد دانشگاه، زلزلهگردی در کرمانشاه را از مصادیق گردشگری سیاه نمیداند و آن را عملی مردود خوانده و حالا کارشناس دیگری به دفاع از تور بازدید از مناطق زلزلهزده برخواسته و نسبت به تغییر تعریفهای گردشگری به خاطر برخی محافظهکاریها معترض شده است.
به گزارش به نقل از ایسنا،محمدابراهیم لاریجانی با اعتراض به برهم زدن تعریف و هویت «گردشگری سیاه» در تئوریهای اخیر برخی اساتید گردشگری و اطلاق عنوان «گردشگری عبرت» به بازدید از مناطق آسیبدیده، اظهار کرد: وقتی در انواع گردشگری، «گردشگری سیاه» تعریف مشخصی دارد، چرا عدهای عنوان آن را تغییر میدهند؟ گردشگری سیاه در دنیا تعریف و هویت شناخته شدهای دارد، مثل گردشگری ماجراجویانه، این درست است که ما هم از این به بعد گردشگری ماجراجویانه را «گردشگری در طلب مرگ» بدانیم، به هر حال امکان دارد در جریان سفرهای ماجراجویانه چنین اتفاقی رخ دهد.
وی بیان کرد: نمیتوانیم تعاریف و استانداردهای جهانی را با فرهنگ، سلیقه و محافظهکاری خودمان تغییر بدهیم. مگر میشود گردشگری سیاه را که در مناطق جنگی، زلزلهزده، سیلزده، زندانها و در اطراف پدیدههای زیست محیطی مثل خشکسالیها رخ میدهد و علاقمندانی در حوزه پژوهش و یا به انگیزه بازدید از سر کنجکاوی و برای یافتن و مشاهده علت وقوع چنین آسیب و حوادثی دارد، نوعی هنجارشکنی و سودجویی تلقی کرد و نام آن را به «گردشگری عبرت» تغییر داد!؟
لاریجانی اضافه کرد: یا با قدرت بگویید گردشگری سیاه را که در دنیا تعریف و استاندارد مشخصی دارد، قبول داریم یا نداریم. نمیتوان به خاطر محافظهکاری و یا صرفا برای ناراحت نکردن دوستان کُرد، گردشگری سیاه را هنجارشکنی بدانیم و هویت شناخته شدهی آن را رد کنیم.
وی سپس گفت: اخیرا آژانسی به انگیزهی همدردی با مردم مناطق زلزلهزده غرب به برگزاری توری اقدام کرد که معتقدم کار بسیار خوبی بود، چون نه تنها سبب همدردی و عبرتجویی میشد، بلکه در جریان آن کمکرسانی بهتر و متمرکزی اتفاق میافتاد. شاید در آن جمع، دانشجوی زلزلهشناسی حضور پیدا میکرد و یا افراد دیگری که به فراخور تخصص و مهارتشان میتوانستند حضور مفیدی در منطقه داشته باشند، بالخره در آن جمع فرد بیکار که وجود نداشت، حالا چرا باید این اقدام محدود شود، مگر آنها میخواستند در مناطق زلزلهزده کار خارج از عرف انجام دهند و یا فقط سلفی بگیرند. اتفاق رخ نداده را که نمیتوان هنجارشکنی دانست.
این فعال گردشگری با اعتقاد بر اینکه مشاهده مناطق آسیبدیده و پیگیری علت آن و ابراز همدردی هیچ ایرادی ندارد و طبق تعریف جهانی جزو گردشگری سیاه محسوب میشود، اظهار کرد: در این مورد خاص (تور بازدید از مناطق زلزله زده غرب) نیت، خیرخواهانه بود و کاش برگزارکننده از عنوان «کاروان» استفاده میکرد، چون واژهی «تور» را انتخاب کرد، همه نسبت به آن موضع گرفتند، اگر عنوان «کاروان بازدید از مناطق زلزلهزده یا همدردی با مردم آن» تعیین شده بود، کسی واکنش نشان نمیداد.
لاریجانی افزود: برگزارکنندهی این تور با نیت خیرخواهانه قصد داشت مردمی که با ماشین شخصی میخواستند به مناطق زلزلهزده بروند و کمکرسانی پراکنده داشته باشند و مزاحم دیگران شوند را در قالب یک تور، جمع و متمرکز کند که با این کار نه تنها از ترددهای شخصی و تجمع در آن مناطق مانع میشد که کمکهایی را هم به مناطق زلزلهزده منتقل میکرد، اما با برخوردی که شد، نه تنها ریشهی اصل کار با آن نیت خیر و اثر مثبت، زده شد که تعریف گردشگری سیاه به آن معنا که در دنیا شناخته شده است را نیز رد کردیم!