خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: چندی پیش تعدادی از گردشگران حرفهای ایرانی دورهم جمع شدند تا از تجریبات سفرهای خود بگویند. گردشگرانی که اعلام کردند دلشان میخواهد دیگران را هم برای سفر کردن تشویق کنند. این را رضا پاکروان در این برنامه به زبان آورد. پاکروان در حوزه گردشگری و سفر با دوچرخه رکورددار گینس است و با همراه دوستانش در ایران و خارج از کشور سمیناری را برگزار کرد که به دلیل استقبال زیاد از آن، زمانش تا دو روز تمدید شد تا همه آنهایی که سفر میروند به این برنامه بیایند و از تجربیاتشان بگویند و یا آنهایی که سفر را دوست دارند و اما هنوز شروع نکردهاند و کسانی که سفرهای کمتری انجام دادهاند با یکدیگر آشنا شوند.
عنوان این همایش و به تعبیری گردهمایی «از صفر تا سفر» بود که در مجتمع سینمایی کوروش برگزار شد و هدف این بود که مردم تشویق به سفر کردن بشوند و هر چیزی که فکر می کنند مانع سفر رفتن آنهاست مورد بررسی قرار گیرد. چرا که برگزارکنندگان معتقد بودند سفر میتواند افراد را انعطافپذیر کند و صبر و تحمل آنها و قدرت ریسکشان را بالا ببرد ضمن اینکه با فرهنگهای دیگر آشنا میشوند و... پس مسائلی مانند امنیت، ویزا، زمان، هزینه و... تمام آن مواردی بود که مورد بررسی قرار گرفت. آنچه در این گزارش میخوانید مروری است کوتاه بر تجربههای به اشتراک گذاشته شده در این گردهمایی.
بهانههای سفر نرفتن؛ از بیزمانی تا ترس!
زمان نداشتن افراد برای رفتن به سفر یکی از مواردی است که در این همایش به آن پرداخته شد. افراد همیشه از اینکه زمان ندارند تا به سفر بروند اظهار گلایه میکنند. در این برنامه بحثها به اینجا کشید که در ایران تعطیلات بسیاری وجود دارد از جمله اینکه در ایام عید دو هفته تعطیل است و هر کارمندی در ماه دو روز حق مرخصی استحقاقی دارد که میتواند با تعطیلات دیگر در طول سال پیوند زده و به سفر برود.
مسئله دیگری که حاضران در این کارگاه و همایش به آن پرداختند این بود که برخی میترسند به مناطقی سفر کنند و امنیتشان به خطر بیفتد. آنها گفتند که به جاهای خطرناکی که دیگران معتقد بودند نباید رفت هم سفر کردهاند و جانب احتیاط را در هر سفر از جمله این سفرها رعایت کردهاند و اتفاقی برایشان نیفتاده است. فعالان سفر که همگی تجربههای زیادی از سفر داشتند اما معتقدند مسلما نباید پولهای درشت را در سفرها جلوی دید گذاشت و یا مراقب وسایل الکترونیکی و پول نبود. به هر حال هیچ گاه یک مسافر نباید در تظاهرات و یا اعتصابات شرکت کند و هر زمان حس کرد که اتفاقی در حال وقوع است باید آن مکان را ترک کند.
برخی از افراد تصور میکنند که برای هر سفری باید پول زیادی خرج کرد و یا اینکه پولدار بود. اما رضا پاکروان در این همایش گفت که میتوان خرید برای پوشاک و یا وسایل گران قیمت را به تعویق انداخت و پول برای سفر کنار گذاشتبرخی از شرکتکنندگان در این برنامه میگفتند که ما ترس از بیماری داریم و فکر میکنیم اگر اتفاقی برای ما بیفتد چه کنیم؟ لوکا الفاتی یکی از گردشگرانی بود که برای این برنامه به تهران آمده بود تا از تجریبات خودش بگوید.
لوکا عضو جامعه سلطنتی جغرافیا، عضو هیات علمی پزشکی ویلدرنس، مدرس پشتیبانی از زندگی و پیشگیری از تروما، راهنمای کوهستان و نجات غریق است.گزارش نخستین گذر لوکا از کویر دشت لوت در ایران در سال 2015 در National Geographic Traveler پخش شد. لوکا به 5 زبان که ازعلاقههای شخصی وی به شمار می آید مسلط است و گذشته از این برخی از عبارات فارسی را هم خوب بلد است.
او درباره هراس از بیماری در سفر معتقد بود که هر جای دنیا حتی در خیابان و خانه و محل زندگی خود هم ممکن است که افراد دچار بیماری شوند و یا فشار خون آنها پایین و بالا شود. همان کاری که دیگر اوقات وقتی بیمار میشویم انجام میدهیم در کشورهای دیگر هم همان کار را انجام می دهند. به عنوان مثال اگر کسی پایش شکست کمک میکنند که او را به بیمارستان ببرند و یا اینکه اگر بیمار شدیم بیمارستانی پیدا میکنیم و میرویم و درمان میشویم.
با این وجود لوکا به علاقه مندان به سفر یاد داد که از سالم بودن آب آشامیدنی در هر شهر و یا کشور آگاه شوند و چگونه آب غیرقابل آشامیدن را به آشامیدنی تبدیل کنند و یا اینکه حواسشان به پشه مالاریا باشد و آن را تشخیص بدهند و حتما خود را در برابر آن ایمن کنند و یا در جاهایی که پشه مالاریا دارد، کمپ نزنند. همچنین مراقب پشههای معمولی نیز باشد چرا که به هر حال اگرچه تنها خارش را در پی دارد اما در سفر اذیتکننده است. به همین دلیل او یاد داد که چطور در سفر سالم بمانیم و چطور در برابر بیماریها ایمن شویم. چیزی که او تاکید داشت درباره واکسنها بود به عنوان مثال گفت که برای سفر به برزیل باید بدانید که اگر مدرک تزریق واکسن تب زرد را نداشته باشید به این کشور راه پیدا نمیکنید.
هزینههای سفر را چگونه تأمین کنیم؟
موضوع دیگری که به آن پرداخته شد. هزینههای سفر بود. برخی از افراد تصور میکنند که برای هر سفری باید پول زیادی خرج کرد و یا اینکه پولدار بود. اما رضا پاکروان در این همایش گفت که میتوان خرید برای پوشاک و یا وسایل گران قیمت را به تعویق انداخت و پول برای سفر کنار گذاشت میتوان زیادتر کار کرد تا درآمد بیشتری داشته باشیم و یا اینکه در سفر کار کرد و یا تصاویر سفرهایمان را بفروشیم.
رضا پاکروان
موضوع دیگر تنها سفر کردن بود که این موضوع بستگی به افرادی دارد که دلشان میخواهد تنها سفر کنند اتفاقا این مسافران میتوانند با افراد زیادی آشنا شوند. نکتهای که میتوان به آن فکر کرد این است که برخی مسافران از حمل کردن پول هراس دارند و یا اینکه نمیدانند با پولهایشان در سفر چه کار کنند در این صورت پاکروان و دوستانش به شرکتکنندگان کارتهایی را پیشنهاد کردند که میتوان با شارژ آنها در سفر مشکل حمل پول را حل کرد. تعدادی سایت ایرانی نیز وجود دارد که کار رزرو و یا خرید را میتوانند برای مسافران ایرانی انجام دهند.
پاکروان توصیه کرد که حتما یک بار همه اطلاعات مانند کپی پاسپورت و مدارک دیگر و یا حتی نقشه سفر را در ایمیل ذخیره کرد تا اگر گوشی موبایل به سرقت رفت اطلاعات را بتوان از جای دیگری بازیابی کردپاکروان میگفت که همیشه لازم نیست که مسافران به هتلهای 5 ستاره و یا لوکس بروند می توان تجربه اقامت در هاستل را هم داشت و با افرادی از ملیت های مختلف آشنا شد.
دستانداز در مسیر مسافرتهای خارجی؟
ویزا هم مسئلهای است که بسیاری از افراد تصور میکنند گرفتن آن مشکلی است که به راحتی نمیتواند موجب سفر کردن شود. اما پاکروان گفت که برای 36 کشور میتوان راحت ویزا گرفت ویزای این کشورها یا در مرز داده میشود و یا به کلی لغو ویزا کردهاند. پاکروان در پاسپورت ایرانیاش مهر قرمزهای زیادی دارد اما هیچ وقت این موضوع موجب نشده که از سفر منصرف شود.
او همچنین توصیه کرد که حتما یک بار همه اطلاعات مانند کپی پاسپورت و مدارک دیگر و یا حتی نقشه سفر را در ایمیل ذخیره کرد تا اگر گوشی موبایل به سرقت رفت اطلاعات را بتوان از جای دیگری بازیابی کرد.
تیموتی ورن، گردشگری متولد فرانسه است که تجربه زندگی در کشورهای مختلف مثل تایلند، کامبوج و انگلستان را دارد. علاقه خاص وی به سفر و آشنا شدن با فرهنگهای مختلف باعث شد به بیش از ٤0 کشور در سرتاسر 5 قاره سفر کند. تیم به تنهایی طول نروژ، بیابانهای پاتاگونیای شیلی و کوههای صخرهای کانادا و هیمالایای نپال را رکاب زده است و در این برنامه نیز تجربیات سفر خود را بازگو کرد.
تیموتی و ژاله فیروزبخت نیز در این برنامه از تجربیات خود گفتند فیروزبخت به بانوان حاضر در این جلسه گفت که همه جای دنیا برای حضور زنان امن است به شرطی که برخی از مسائل رعایت شود بهعنوان مثال هیچ جای دنیا حتی در تهران نیز پسندیده نیست که یک زن تنها نیمههای شب در شهر بچرخد و یا طوری لباس بپوشد که توجه همگان را به خود جلب کند او و همراهانش میگفتند که امنیت را در همه جا خودمان به وجود میآوریم.
در این برنامه عاشقان سفر به سوالات علاقه مندان به سفر پاسخ گفتند و در نهایت نیز هر کسی که از برنامه بیرون میرفت پیش خودش داشت نقشه سفری تازه را میکشید!