همان طور که می دانید سامسونگ دیروز چیپست پرچمدارش یعنی اگزینوس 8895 را معرفی کرد که برخلاف روال همیشه، اگرچه با رقم 8 شروع می شود، اما به خانواده اگزینوس 9 تعلق دارد. کمپانی کره ای همچنین اعلام کرد تولید انبوه این سخت افزار را در کارخانه های خودش آغاز کرده.
اگزینوس 8895 شباهت های زیادی به جدیدترین عضو محصولات کوالکام یعنی اسنپدراگون 835 دارد، که چند ماه قبل به صورت رسمی معرفی شد: فناوری ساخت 10 نانومتری FinFET سامسونگ، پردازنده هشت هسته ای 64 بیتی، پشتیبانی از نمایشگرهای 4K، پردازشگر تصویر دوگانه، مودم LTE گیگابیتی، بلوتوث 5، و پشتیبانی از شارژ سریع در حالت معمولی و وایرلس.
همچنین هر دو چیپ مجتمع مورد بحث برای پشتیبانی از محتوای 4K و واقعیت مجازی بهینه شده اند، و هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی نیز بخشی از توانایی های درونی آنها به شمار می رود.
اگزینوس 8895 نخستین SoC سامسونگ است که بر اساس معماری سیستم ناهمگن (HSA) ساخته شده، یعنی پردازنده اصلی، پردازشگر گرافیکی و ارتباطات داخلی می توانند به حافظه مشترک دسترسی داشته باشند. در ادامه جدول مشخصات این دو چیپست را در کنار نسل قبلی خود می بینید:
CPU
از نظر پردازنده اصلی، هر دو کمپانی از ساختار کم و بیش مشابهی استفاده کرده و به نظر می رسد با اختلاف کلاک ناچیز، عملکرد این دو شبیه به هم باشد، ضمن اینکه به خاطر بهره گیری از فرایند 10 نانومتری، هر دو چیپ در مقایسه با نسل قبلی 40 درصد انرژی کمتری را مصرف می کنند.
با توجه به اینکه کوالکام افزایش 20 درصدی عملکرد اسنپدراگون 835 در مقایسه با اسنپدراگون 821 را وعده داده و سامسونگ نیز می گوید چیپ اگزینوس جدیدش 27 درصد نسبت به نسل قبلی ارتقاء یافته، و از طرفی با توجه به عملکرد نسبتاً مشابه این دو SoC در نسل قبلی، می توان انتظار داشت هر دو چیپ از نظر قدرت پردازنده اصلی باز هم در یک رده قرار گیرند.
GPU
ادرنو 540 در مقایسه با نسل قبلی یعنی ادرنو 530، 25 درصد بهبود عملکرد را از نظر قدرت پردازش سه بعدی ارائه می کند، ولی سامسونگ امسال عزم خود را برای ارائه پردازشگر گرافیکی قدرتمند جزم کرده و 20 هسته پردازشگر را درون Mali-G71 MP20 جای داده که به زعم سازنده، 60 درصد قدرت بیشتر از Mali-T880 MP12 دارد.
تجربیات سال های قبل نشان داده پردازشگر گرافیکی چیپ های کوالکام عملکرد بهتری از رقیب کره ای خود دارند، اما شاید در سال جاری ورق برگردد. به هر حال پشتیبانی از DirectX 12 در اسنپدراگون 835 برگ برنده این چیپ خواهد بود، ضمن اینکه سازگاری هر دو سخت افزار با Vulkan 1.0 بسیار ارزشمند است.
ارتباطات
در حوزه ارتباطات، هر دو SoC از استاندارد Cat16 LTE برخوردارند که سرعت دانلود حداکثر 1 گیگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود حداکثر 150 مگابیت بر ثانیه را ممکن می سازند. البته محصول کوالکام از استاندارد وای-فای 802.11ad نیز پشتیبانی می کند که توانایی انتقال فایل در فاصله نزدیک با سرعت تئوری 7 گیگابیت بر ثانیه را دارد، اما چیپ مجتمع سامسونگ به WiFi 802.11ac محدود است، ضمن این که هر دو به بلوتوث 5.0 مجهز هستند.
دوربین و پردازش تصویر
از نظر پشتیبانی از ماژول های دوربین دوگانه، سامسونگ خودش را به کوالکام رسانده، هرچند به نظر نمی رسد این قابلیت در پرچمدار بعدی آنها به کار گرفته شود.
به هر حال اگزینوس 8895 از قابلیت ضبط و پخش ویدیوهایی با رزولوشن 4K و سرعت 120 فریم بر ثانیه پشتیبانی می کند، اما اسنپدراگون 835 از عهده انجام این کار بر نمی آید و عملیات ثبت را با نرخ 30 فریم بر ثانیه و پخش ویدیوی 4K را با نرخ 60 فریم بر ثانیه ممکن می سازد.
جمع بندی
در مجموع به نظر می رسد عملکرد پردازنده اصلی هر دو چیپست نزدیک به هم باشد و به احتمال زیاد، سامسونگ اختلاف پردازشگر گرافیکی خود با کوالکام را نیز تا حد زیادی کاهش داده، هرچند تا نتایج واقعی عملکرد این دو سخت افزار منتشر نشود، نمی توان در مورد آن مطمئن بود.
از طرفی در زمینه عملکرد مالتی مدیا، اگزینوس 8895 برتر از محصول کوالکام است چون قابلیت ثبت و نمایش ویدیوهای 4K با سرعت بالا را دارد. از نقطه نظر ارتباطی نیز هر دو محصول به امکانات روز مجهز هستند، اما کوالکام گزینه های بیشتری را پیش روی تولید کننده موبایل قرار می دهد و سازگاری بیشتری با شبکه های مخابراتی جهانی دارد، به همین دلیل است که خود سامسونگ نیز بخشی از پرچمدارانش را به این چیپست تجهیز می نماید.
در مجموع نمی توان برنده واقعی را بین این دو SoC مشخص کرد، اما خوشبختانه پلتفرم بسیار خوبی برای تست دقیق این دو چیپ پرچمدار وجود دارد و ماه آینده با معرفی گلکسی اس 8 به راحتی می توان عملکرد آنها را با یکدیگر مقایسه نمود.