دکتر احمدرضا درستی؛ متخصص تغذیه
روزه و سلامت روانی
روزهداری در بیماران مبتلا به افسردگی و بیماریهای خفیف علاوه بر این که انجام فریضه دینی است، ضمنا به عنوان یک شیوه روان درمانی و تغییر رفتار محسوب شده و سلامت روانی را تقویت میکند. روزهداری همچنین قدرت اراده و تصمیمگیری و توان اجرایی این بیماران را نیز افزایش میدهد.
البته بیماران مبتلا به اختلالات روانی، باید علاوه بر تغذیه مناسب در ایام روزهداری، برنامهریزی خاصی برای مصرف داروهای خود در افطار و سحر نیز داشته باشند.
لازم به یادآوری است که اگر این بیماران در طی مراحل بهبود از تغذیه مناسب برخوردار نباشند، از نظر مکانیسمهای تطابق روانی ضعیفتر عمل کرده و به خوبی نمیتوانند با تغییرات حاصله از نظر سبک زندگی روزانه در این ماه کنار بیایند در نتیجه با عود و یا تشدید علایم بیماری مواجه میشوند که به همین دلیل توصیه میشود این قبیل بیماران از روزهداری مستمر یک ماهه خودداری کنند.
روزه در بیماریهای کلیوی
با توجه به این که در ماه مبارک رمضان، افراد در معرض کمآبی شدید قرار گرفته و مواد زائد با غلظت بالا در ادرارشان دفع میشود، بنابراین در این ماه برای پیشگیری از تشکیل سنگهای کلیه و سیستم ادراری باید مبادرت به مصرف مایعات بیشتری در سحر و افطار کنند.
درعین حال افرادی که تشکیل سنگهای ادراری در آنها فعال بوده و بیش از دو سنگ ادراری ظرف مدت 6 ماه داشتهاند و یا هماکنون دارای سنگ ادراری هستند، بهتر است موارد احتیاط را در زمینه مصرف مایعات رعایت کنند اما روزهدارانی که فقط یک نوبت سنگ ادراری درمان شده داشتهاند، به شرط مصرف آب فراوان بین افطار تا سحر میتوانند روزه بگیرند، هر چند ضروری است که این افراد کماکان تحت نظر پزشک متخصص باشند.
بیماران کلیوی که تحت درمان دیالیز قرار گرفتهاندنیز باید از روزه گرفتن خودداری کنند. با توجه به اینکه بیماران دیالیزی قدرت تطابق پرخوری و کمخوری را ندارند و بیشتر اوقات هم کماشتها هستند، از نظر پزشکی، قادر به روزه گرفتن نیستند.در خصوص روزهداری برای بیماران کلیوی (سنگساز)، توصیه میشود که این افراد در طول روزهداری از انجام فعالیت فیزیکی سنگین و قرار گرفتن در معرض تعریق، خودداری کنند و در طول شب برای رقیق کردن ادرار و شست و شوی کلیهها مایعات فراوان بنوشند.
حتیالامکان حجم غذای دریافتی را کمتر کرده و به خصوص در مواقع سحری، غذای سبک و آب زیاد بنوشند و مصرف غذاهای حاوی املاح سنگساز (مانند نوشابههای گازدار، غذاهای با منشا حیوانی که به علت دارا بودن فسفات زیاد، دفع کلسیم از ادرار را افزایش میدهند) و غذاهای حاوی اگزالات (از قبیل کاکائو، چای پررنگ، آجیل و سبزیجاتی مانند، اسفناج، کلم، ریواس و گوجه فرنگی) را کاهش دهند.

روزه و بیماریهای قلبی
پزشکان معتقدند در این ماه به دلیل آنکه افراد از پرخاشگری، رفتارهای تهاجمی، استرس و هیجان، کشیدن سیگار، مصرف چای و قهوه دوری میکنند، بنابراین امکان بروز سکته قلبی در آنها کاهش مییابد. مجموعه این تغییرات در وضعیت رفتار و تغذیه افراد، دو عامل مهم جهت حفظ سلامتی فرد در طول ماه مبارک رمضان است.روزه به کاهش پرفشاری خون کمک میکند.
افراد مبتلا به پرفشاری خون باید در طول روز، فشار خود را چک کنند. اگر در طول روز، بیمار دچار تغییر و بالا رفتن فشار خون شود، نباید روزه بگیرد اما اگر در طول روز فشار خون فرد تغییر نکرد، روزه گرفتن موردی ندارد. حدود بیست روز پس از شروع ماه مبارک رمضان میزان «هموسیستئین»، اصلیترین عامل بروز سکته قلبی در خون افراد بهشدت کاهش مییابد.
از طرف دیگر، میزان کلسترول خوب (HDL) نیز افزایش یافته و غلظت خون هم در حد طبیعی قرار میگیرد. کاهش میزان تری گلیسریدها و کلسترول بد (LDL) از دیگر اثرات مثبت ناشی از روزهداری در این افراد خواهد بود. بیماران قلبی- عروقی باید طبق یک رژیم غذایی خاص روزه بگیرند و از مصرف غذای سنگین در افطار خودداری کرده و درعین حال رژیم پایین آورنده فشار خون تجویز شده توسط مشاور تغذیه را رعایت کنند.
علاوه بر این، عدم استفاده از غذاهای نفخآور (مانند حبوبات و شیر در افرادی که مدت زمان طولانی شیر مصرف نکردهاند) و پرهیز از استرس برای این بیماران توصیه میشود. این افراد برای تنظیم میزان داروی مورد نیاز خود با مشورت پزشک میتوانند از داروهایی با اثر درازمدت استفاده کنند و مصرف داروهای دیورتیک را کاهش دهند...
برای خواندن بخش دوم- خط قرمزهای تغذیه در روزهداری- اینجا کلیک کنید.