اختلاف نظرها و تفاوتها در هر زندگی وجود دارد اما اگر مدیریت نشود امکان دارد روزهای خوشی چون نوروز را تحت تأثیر قرار دهد. تا قبل از ایام نوروز معمولا همسران زمان کمتری را با هم صرف میکنند. بسیاری صبح سر کار میروند و تنها برای ساعاتی محدود در بعداز ظهر یا شب با هم هستند. در نهایت هم در روزهای تعطیل، بهصورتی محدود برنامههای مشترکی را با هم خواهند داشت. اما در ایام نوروز داستان شکلی متفاوت بهخود میگیرد. در بیشتر خانوادهها حداقل همسران یک هفتهای تعطیل هستند و همین تغییر میتواند سازگاری همسران را تحتالشعاع قرار داده و مشکل ایجاد کند. از طرفی در بیشتر مشاغل ایامِ پیش از نوروز، حجم کارها افزایش یافته و در نتیجه خستگی مضاعفی ایجاد میشود. خلاصه آنکه ایام عید در برخی خانوادهها بهجای اینکه زمانی برای تجدید قوا و لذتبردن باشد، به ایامی برای ناراحتیهای مضاعف تبدیل میشود.
تلخیهایی با قدرت بالا
شناخت این تغییرات و عوامل تنشزا میتواند خود راهحلهای خوبی در اختیار همسران جوان قرار دهد.
شاید بهنظر نیاید، اما تغییر ساعت در ابتدای سال، تغییر ساعت خواب، تغییر برنامههای روزانه و…. همه این تغییرات میتواند در همسران ایجاد تنش کند. شاید تنش و استرس ایجادشده چندان زیاد نباشد و به صورت مستقل موجب آزار همسران نشود، اما باعث پایینآمدن آستانه تحریک آنها میشود و این یعنی موضوعی که تا دیروز میتوانست دلخوری کمی در رابطه همسران ایجاد کند، در این شرایط به موضوعی برای جروبحثی تلخ و یا مشاجره تبدیل میشود.
کمتر همسری وجود دارد که دلخوری و شکایتی از همسر خود نداشته باشد. در سایر ایام سال، گذشت سریع زمان و نبودن فرصت برای بیان دلخوریها و البته یادآوری آنها، به فراموش کردن مسائل کمک میکند، اما در ایام نوروز این فرصت هست که این دلخوریها بیان و یادآوری شده و البته فشار آن نیز افزایش یابد.
باورهای همسران میتواند تنش این دوره را افزایش دهد. اینکه همسران باید همیشه علاقهمند به صحبت با همدیگر باشند، تفریحهای مشابه داشته باشند و…. این باورها که غالبا همراه با عباراتی چون «باید»، «همیشه»، «هیچوقت» و… هستند، نشاندهنده باورهای اشتباه و تحریفهای شناختی هستند. یادتان باشد اگر از همین امروز فکری بهحال آنها نکنید، بهزودی متوجه میشوید که همین باورهای اشتباه چقدر باعث آزار شما و همسرتان میشود.
در اختلافات و ناراحتیهای میان همسران، گاهی اوقات نزدیکان و فامیل نقش دارند. در این شرایط و زمانی که دید و بازدیدها آتش زیر خاکستر را دوباره شعلهور میکنند، زمان خالی و ماندن در خانه، میتواند زمان مناسبی برای تصفیهحسابها باشد.
فعالیتها و تکالیفی که از همسران انتظار میرود، در ایام نزدیک به نوروز و خود تعطیلات به شدت افزایش مییابد. مواردی که هرکدام از آنها میتواند منبعی برای دلخوری، اختلاف و مشاجره باشد. خانهتکانی، خرید عید، دید و بازدید و سفر از جمله این موارد است.
حفظ شیرینی عید
اما در مقابل این مسائل که میتواند ایام نوروز را به تلخی تبدیل کند، چه میتوان کرد؟
سعی کنید بتوانید برنامههای تفریحی دونفره ترتیب دهید. در ابتدا برنامهریزی برای این موضوع قطعا دشوار خواهد بود، اما اگر هرکدام از همسران کمی از خواستههای خود کوتاه بیایند و به فکر این باشند که همسرشان لحظات دلپذیری را تجربه کند، کار بسیار آسانتر خواهد شد. در این زمینه هفت پیشنهاد ساده و کمهزینه برای شما داریم که میتوانید از آنها استفاده کنید.
گاهی اوقات فراهمکردن برنامههای تفریحی دونفره میسر نیست، پس حداقل سعی کنید برنامههایی برای خودتان ترتیب دهید تا هم آرامش بیشتری پیدا کنید و هم بتوانید در زمان حضور در خانه ارتباط بهتری با همسرتان داشته باشید. خواندن کتاب یکی از بهترین پیشنهادهاست.
بسیاری از افراد تصور میکنند تنها زمانی که فردی شغل خاصی دارد( برای مثال بازاریاب است و یا مسئول روابط عمومی) نیاز به تقویت مهارتهای ارتباطی خود دارد. اگر میخواهید ارتباط بهتر و مؤثرتری با همسر خود داشته باشید، لازم است فکری برای تقویت مهارتهای خود بکنید.
نکته آخر هر کسی برای مقابله با استرس و تنش روش خاصی دارد. گاهی اوقات این روشها کارایی کمی داشته و باعث میشود تا فشارها روی هم جمع شوند. بهتر است با روشهای مؤثرترِ دیگر مقابله با استرس آشنا شده و سعی کنید از آنها به جای روشهای قبلی استفاده کنید.