به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، شرایط سنی بازنشستگی برای زنان پنج سال از آقایان کمتر است.
به این معنی که زنان با سن کمتری میتوانند بازنشسته شوند.
در مورد سابقه لازم برای بازنشستگی نیز عموما شرایط برای زنان و مردان یکسان است، ولی در چند مورد برای زنان از نظر سابقه شرایط سهلتری در نظر گرفته شده است.
نکته سوم مربوط به وجود شرایط همزمان سن و سابقه برای بازنشستگی زنان است.
به این معنا که به غیر از سه مورد (بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور، بازنشستگی جانبازان و بازنشستگی با 35 سال سابقه پرداخت حقبیمه) قاعده اصلی در بازنشستگی تحقق توامان شرط سن و سابقه در احراز بازنشستگی است.
1- فرد تحت پوشش با 45 سال سن و 30 سال سابقه میتواند بازنشسته شود.
2-فرد تحت پوشش با 55 سال سن و حداقل 20 سال سابقه میتاوند درخواست بازنشستگی کند.
3-فرد تحت پوشش با 42 سال سن برای مشمولین قانون کار و 20 سال سابقه میتواند بازنشسته شود.
*در خصوص این گروه از بیمه شدگان، در صورتی که مستمری استحقاقی از حداقل حقوق سال مربوطه کمتر باشد، تا حداقل حقوق افزایش نمییابد.
4- فرد تحت پوشش با داشتن 35 سال سابقه بدون شرط سنی میتواند بازنشسته باشد.
5- فرد تحت پوشش اگر معلول عادی باشد میتواند با 45 سال سن و با داشتن حداقل 20 سال سابقه پرداخت حق بیمه تقاضای بازنشستگی کند.
6- فرد تحت پوشش بازنشستگی با داشتن 55 سال سن با حداقل 10 سال سابقه متناسب با سنوات پرداخت حقبیمه میتواند بازنشسته شود.
* در این حالت بیمهشده میتواند با 10 سال سابقه و بیشتر تا 20 سال، درخواست بازنشستگی کند که مستمری وی به میزان سنوات پرداخت حقبیمه خواهد بود (بین 10 تا 20 روز حقوق). در این صورت ماده 111 قابل اجرا نیست و چنانچه حقوق وی از حداقل پایینتر باشد، مستمری تا حداقل حقوق افزایش نمییابد.
* بانوانی که سن آنها به 55 سال رسیده، ولی زیر 10 سال سابقه دارند میتوانند با پرداخت حقبیمه سنوات کسری تا 10 سال سابقه، با 10 روز حقوق بازنشسته شوند که در این صورت نیز چنانچه حقوق آنها از حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار کمتر باشد، ترمیم نخواهد شد.