در مورد غربالگری منظم سرطان دهانه رحم به وسیله تست پاپاسمیر خصوصاً در دوره فعالیت جنسی، میان سازمانهای پزشکی اتفاق نظر وجود دارد؛ بهطوری که غربالگری سالیانه با تست پاپاسمیر و معاینه لگنی در تمامی زنان سن 21 سال به بالا و یا سه سال بعد از شروع فعالیت جنسی توصیه میشود..
مشکلات سنین بین 30 تا 50 سالگی
علاوه بر مشکلات عفونتهای تناسلی، کیستهای تخمدان و آندومتریوزیس که میتوانند در این سنین هم ایجاد علائم کنند، یکی از بیماریهای شایع در این سنین فیبروم رحمی است.
فیبروم رحمی
فیبروم رحمی (میوم رحمی) شایعترین تومورهای لگنی در رشته زنان است. 75درصد زنان از نظر بافتشناسی دچار فیبروم هستند، ولی تنها 20 تا 30 درصد زنان به صورت بالینی فیبروم دارند و اغلب آنها بدون علامتند. با این وجود فیبرومها مهمترین علت جراحیها در رشته زنان است.
بیشتر فیبرومها بدون علامت هستند و تنها ممکن است در سونوگرافی اتفاقی از لگن تشخیص داده شوند. درصورت بدون علامت و کوچک بودن (کمتر از cm6-5) نیاز به اقدام درمانی نیست و باید یک فیبروم بدون علامت با معاینات منظم و سونوگرافی شش ماه یکبار از نظر رشد پیگیری شود.
درصورت افزایش رشد قابل ملاحظه نیاز به درمان است. در صورتی که فیبروم باعث خونریزی غیرطبیعی شود، که اکثراً به صورت نزدیک شدن فواصل پریود، پریود طولانی و سنگین میباشد یا ایجاد درد و فشار لگنی کند و یا اندازه آن بزرگ باشد، بهطوری که اندازه رحم حدود حاملگی سهماهه شود، نیاز به تداخل جراحی دارد..
کیست های تخمدان
در مورد کیستهای تخمدان در سنین 30 تا 50 سالگی هم باید گفت، کیستهای مرکب در این سنین بیشتر از سنین نوجوانی و قبل از 30 سالگی دیده میشوند.کیستهای مرکب یا کمپلکس با حضور تیغه یا سپتوم در داخل کیست از نظر سونوگرافیک مشخص میشوند که آنها را به حفرات متعدد تقسیم میکند؛ بهطوری که کیست چند حفرهای ایجاد میشود. داخل این حفرهها از نظر سونوگرافیک ممکن است جوانه یا تودههایی رؤیت شود.
ضخامت دیواره کیستهای مرکب بیشتر است و این کیستها ممکن است همراه با سرطان باشند. علاوه بر سونوگرافی معمولی، سونوگرافی داپلر در کیستهای مرکب میتواند عروق بیشتری را نشان دهد که احتمال سرطان را بیشتر مطرح میکند..
درد سینه
مسأله دیگر در این سنین ماستودینی یا درد سینه در سنین 30 تا 50 سالگی است که به دلیل تغییرات فیبروکیستیک سینه ایجاد میشود و ناشی از حساسیت گیرندههای سینه به هورمونهای تخمدان در سنین 50-30 سالگی است. درد معمولاً دوطرفه و پراکنده است و قبل از شروع پریود به اوج خود میرسد و در حقیقت پریودی برای سینه است که اکثراً باعث نگرانی خانمها میشود و در سونوگرافی علائم فیبرو کیستیک دیده میشود.
یائسگی
یکی از مشکلات عمده زنان در سنین 40-50 سالگی تغییرات مربوط به یائسگی است. سن متوسط یائسگی 44-48 سالگی است که یکی دو سال قبل از تثبیت یائسگی (قطع عادت ماهیانه به مدت یکسال) تغییراتی در این دوران ایجاد میشود. این تغییرات شامل اختلال عادت ماهیانه است که ابتدا فواصل آن نزدیک میشود و سپس در فاصلههای دیرتر پیش میآید.
در این دوران ممکن است علائم گرگرفتگی، اضطراب و بیخوابی حادث شود که با مشاوره پزشکی قابل کنترل است. به هرحال هرگونه خونریزی غیرطبیعی به صورت عادتهای طولانی و سنگین، خونریزیهای بین عادت ماهیانه وخونریزیهای بعد از مقاربت باید مورد توجه واقع شود و با انجام سونوگرافی وکولپوسکوپی (بررسی دهانه رحم با میکروسکوپ سهبعدی) و نمونهبرداری از مخاط گردن رحم و رحم به صورت کورتاژ تشخیصی مورد بررسی قرار گیرد.
برای خواندن بخش اول- خانم های 30 تا 50 سال بخوانند- اینجا کلیک کنید.