شهر ساحلی کنارک یکی از شگفت انگیزترین شهرهای استان سیستان و بلوچستان که در جنوب شرق ایران می درخشد. هرچقدر از زیبایی این شهر نوشت، باز هم نمی توان زیبایی های آن را توصیف کرد. شهرستان کنارک سیستان و بلوچستان از شمال با شهرستان نیک شهر، از شرق با چابهار، از جنوب با دریای فیروزه ای عمان و از غرب با استان هرمزگان هم مرز است. شهرستان کنارک 11567 کیلومتر مربع مساحت دارد و مانند نگینی فیروزه ای در دریای نیلگون عمان می درخشد. این شهر تا تهران حدود 1793 کیلومتر مسافت دارد اما سفر کردن به آن از جذاب ترین و خاطره انگیزترین هاست. کنارک سیستان و بلوچستان 4 دهستان دارد و مردمان مهمان نواز و خونگرمش به زبان بلوچی با گویش مکرانی صحبت می کنند. آب و هوای شهرستان گرم و مرطوب است، اما بهترین فصل سفر پاییز و زمستان است. هوای آن در اوج گرمای تابستان به دلیل وزش بادهای موسمی مونسون معتدل است. شهرستان کنارک گرم ترین شهر سرزمین پهناور ایران در زمستان است. پس در ادامه با ما در مجله گردشگری همگردی همراه باشید برای سفری دلنواز به دیدنی های کنارک...
معرفی جاذبه های تاریخی شهرستان کنارک
خانه قدیمی آریان خان
تنها خانه ثبتی در شهر کنارک که در بخش مرکزی واقع گردیده است. این اثر حدود 120 سال قدمت دارد و جزو اولین بناهای خشتی و گلی به حساب می آید. بنای مذکور متعلق به آقای چهارشنبه آریان از بزرگان کنارک بوده است که هم اکنون برادر ایشان در آن سکونت دارد. اثر مذکور با زیر بنای حدود 110 متر مربع در بافت قدیمی شهر کنارک ساخته شده است.
این ساختمان از دیدنی های کنارک که حدود 5/3 متر ارتفاع دارد و مصالح آن بیشتر خشت و گل می باشد. ستون های زیبا و پنجره های چوبی قدیمی از عوامل تزئینی این بنا می باشد که در سال 86 توسط اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری مرمت و بازسازی گردیده است.
زیارت حاج حسن
این بنا به صورت گنبدی شکل بوده و بر روی تپه بنا شده است. این زیارتگاه نزدیک زیارت شیخ فرج ساخته شده است و در 30 کیلومتری شهرستان کنارک روستای سور کمب واقع گردیده، بنای مذکور حدود 60 تا 70 سال قدمت دارد.
معرفی جاذبه های طبیعی شهرستان کنارک
گل فشان
در شمال غرب چابهار و در 29 کیلومتری روستای کهیر در زمینی مسطح، سه تپه کوچک گل فشان به ارتفاع 30 متر وجود دارد. چشمه گل فشان از دیدنی های کنارک که در قسمت مرکزی ناحیه کرانه بلوچستان بوده و به ناپگ موسوم است. این اثر طی یکی از عوامل مهم مرفولوژیکی به وجود آمده و بیانگر فعالیت های تکنونیکی منطقه است.
گل خروجی از این تپه به رنگ خاکستری فشرده می باشد که معمولا در فصل باد های مونسون فعالیت آن بیشتر به چشم می آید، در یک رویداد بسیار نادر در مورخ 3/4/1389 شاهد فعالیت ناگهانی تپه بودیم که در نوع خود بی نظیر بود، پرتاب گل تا ارتفاع 12 متر، صدای مهیب، جاری شدن گل مانند رودخانه، داغ بودن گل، بلند شدن بخار از آن هنگام پرتاب گل و افزایش ارتفاع تپه به میزان 5 متر از مهم ترین شاخص های اتفاق روی داده محسوب می شد که باعث شگفتی مردم منطقه گردید و در سوابق تپه درج گردیده است. این مجموعه طبیعی در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.
چشمه شورعین
واقع در روستای شمه سرو 35 کیلومتری دهستان کهیر، چشمه ای طبیعی با آبی زلال و خنک که به صورت جوی جاری می باشد، قرار گرفته است اما این چشمه یک ویژگی خاص دارد و آن فعالیت گل مانند کوه گل افشان در قسمت هایی از آن می باشد از عجایب چشمه می توان به این اشاره کرد که هر چه سر و صدا در آن بیشتر باشد فعالیت گل چشمه شدیدتر می شود و گل را به صورت دم و بازدم به بیرون پرت می نماید البته پرتاپ گل به گونه ای است که از سطح آب تجاوز نمی کند و رقیق تر از گل، گل فشان می باشد، به گفته بومیان منطقه گل این چشمه خاصیت درمانی دارد و برای بیماری های پوستی و درد مفاصل بسیار موثر می باشد.
جنگل های حرا
جنگل های حرا معروف به جنگل های درک از دیدنی های کنارک در 120 کیلومتری شهرستان کنارک سیستان و بلوچستان، بخش زرآباد واقع گردیده است که چشم انداز بسیار زیبایی را به وجود آورده، عبور از جنگل های مذکور به وسیله قایق امکان پذیر می باشد، وجود حیوانات و پرندگان دریایی در این جنگل ها هیاهوی خاصی را به منطقه درک داده است.
بندر ماهیگیری پزم تیاب
این بندر ماهی گیری دارای حدود 50 قایق و 6 لنج ماهی گیری بزرگ تا کوچک است. ساحل این بندر به شکل پلاژ و ماسه ای می باشد گه از نظر گردشگری دارای اهمیت خاصی است.
دماغه پزم
این دماغه به طول 12 الی 13 کیلومتر می باشد. وجود یک خشکی طولانی به صورت طبیعی در وسط دریا چشم انداز بسیار زیبایی را ایجاد نموده است. شباهت دماغه به وال یا نهنگ از ویژگی های خاص آن می باشد.
کوه گوردیم
در 100 کیلومتری شهرستان کنارک و 30 کیلومتری گل فشان جاذبه ی منحصر به فرد با چشم اندازی زیبا قرار گرفته که بین بومیان به جزیره گوردیم مشهور گردیده است، کوه گوردیم با سابقه تاریخی دوره پارینه سنگی تفرجگاه بسیار مناسبی برای گردشگران و بومیان منطقه محسوب می گردد. سطح این کوه مسطح بوده و به دو قسمت کوه گوردیم و کوه راشدی نامگذاری گردیده است. در هنگام بارندگی طبیعتی بسیار بکر روی کوه پدیدار می گردد که بسیار چشم نواز است از ویژگی های بارز این جزیره ی زیبا دیدن کف دریا با چشم از روی کوه و حرکت آبزیان در کف آب می باشد. وجود گونه های مختلف پرندگان و حیوانات در منطقه، فضایی دل انگیز را جهت گذراندن اوقات فراغتی خوش در این کوه به وجود آورده است.
غارهای شهرستان کنارک
1) غار طبیعی کل بی بانک واقع در روستای حیدرآباد دهستان کهیر
2) ترومپک چشمه ای واقع در روستای شمه سر، پایین کوه ترومپک دهستان جهلیان
3) غار گواتگل واقع در روستای شمه سر دهستان جهلیان
رودخانه کهیر
حوزه آبریز رودخانه کهیر در قسمت غرب حوزه کاجو و شرق حوزه رایج واقع شده است. سر شاخه های رودخانه های این حوزه از ارتفاعات شمالی حوزه یعنی کوه های مکران سرچشمه گرفته و رودخانه اصلی این حوزه از جهت شمال به جنوب جریان دارد. این رودخانه در مسیر خود از محل آبادی تنگ سر حد و تحت ملک و شهرستان نیک شهر نهایتا ابادی کهیر عبور نموده و به دریای عمان می ریزد.
رودخانه راپچ کاریانی
سرشاخه رودخانه راپچ کاریانی از ارتفاعات شمالی رشته کوه مکران سرچشمه گرفته که پس از عبور از ارتفاعات مختلف و الحاق تعدادی آبراهه های مختلف نهایتا از دشت زرآباد شهرستان کنارک سیستان و بلوچستان به دریای عمان می ریزد.
ساحل زیبای کنارک
امواج زیبای دریا نظر هر ببینده ای را به خود جلب می کند. ارتفاع این امواج گاهی به 10 الی 15 متر می رسد، در فصل بهار که بادهای موسمی از شبه قاره هند به این منطقه می وزد این امواج، چشم انداز زیبایی را برای ساحل ایجاد می کند. سواحل بکر دریای نیلگون عمان از دیدنی های کنارک سیستان و بلوچستان جزء آرام ترین سواحل قاره آسیا محسوب می شود و در کنار جاذبه ها، موقعیت استراتیژیکی به لحاظ گردشگری برای شهرستان به وجود آورده است.