رازیانه از گیاهانی است که قسمتهای مختلف آن دارای خواص متفاوت است و در درمانهایی که بر پایه گیاهان دارویی یا طب سنتی است، جایگاه خاصی دارد. این گیاه که دارای طبیعت گرم و خشک است خواص دارویی متفاوتی دارد و در بیماریهای مختلف البته با نظر پزشک قابل استفاده است.
رازیانه حاوی استروژن گیاهی (فیتو استروژن) است که همان هورمون زنانه محسوب میشود، بنابراین مصرف آن در اختلالات قاعدگی نظیر تاخیر در قاعدگی، قطع قاعدگی یا برخی اختلالات تخمدان مفید است و باعث برقراری قاعدگی میشود.
مصرف رازیانه در از بین بردن علائم پس از یائسگی مانند گرگرفتگی، خشکی و ضعف مفید است. رازیانه به همراه گل ساعتی در درمان یائسگی زودرس نیز اثربخش است. به دلیل اثر ضد اسپاسم آن در کاهش دردهای قاعدگی و دردهای گوارشی نیز میتواند استفاده شود. برخی مطالعات تاثیر آن رادر افزایش ترشح شیر مادر نیز نشان داده است.
رازیانه یکی از گیاهان دارویی مفید در درمان سندرم روده تحریکپذیر (IBS) است. کسانی که از نفخ رنج میبرند، میتوانند اثر مفید رازیانه در کاهش این مشکل را تجربه کنند. ریشه رازیانه دارای مواد موثری است که باعث جلوگیری از انسداد عروق میشود، به این منظور باید جوشانده ریشه رازیانه را مصرف کرد.
رازیانه برای پوست نیز خواصی مفید دارد. میتوانید مخلوطی از پودر رازیانه، گلاب و روغن بادام را به صورت ماسک روی پوست صورت خود قرار دهید که باعث شفافیت و شادابی پوست میشود. این گیاه میتواند اثرات آرامبخشی نیز داشته باشد.
همچنین به دلیل اثرات ضد التهابی آن غرغره دمکرده رازیانه برای درمان آفتها و التهاب لثه مفید است. مصرف ترکیبات رازیانه و کاکل ذرت در دفع سنگهای کلیوی نیز مفید است. دمکرده رازیانه در درمان سرفههای خلطدار بویژه در اطفال میتواند کمککننده باشد.
مخلوط رازیانه، سکنجبین، عسل و عناب در درمان یبوست نیز میتواند مفید باشد. البته مصرف طولانی مدت رازیانه حتما باید زیر نظر پزشک باشد. مصرف زیاد آن ممکن است باعث حساسیت شود. مصرف آن در دوران بارداری نیز ممنوع است. مصرف زیاد رازیانه برای آقایان توصیه نمیشود، زیرا ممکن است کاهش میل جنسی را به دنبال داشته باشد.
(دکتر امیرهومن کاظمی – متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی)
به نقل از جام جم سرا