ماهان شبکه ایرانیان

تاثیر "انتخابات پاکستان" بر هند

هند انتخابات ملی پاکستان را با توجه زیادی دنبال می کند زیرا تشکیل هر دولت ملی به معنی بررسی دوباره و اصلاح سیاست هایی است که بر روابط رقابت آمیز و نه چندان صلح آمیز دو کشور تاثیر می گذارد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری میزان، روند انتخابات در هند شفاف، آزمایش شده، مورد احترام احزاب و معتبر است و بر اساس نتایج حاصله از انتخابات دولت تغییر می کند، و دولت جدیدی هم که پا به عرصه می گذارد در تداوم مسیر سیاسی گام بر می دارد. برای هند که به این روند خو گرفته است، هیچ چیز قابل پیش بینی یا شفاف در مورد پاکستان وجود ندارد بخصوص آن که نتیجه فرآیند انتخابات علاوه بر احزاب حتی منافع ارتش پاکستان را هم تامین می کند.

با نزدیک شدن انتخابات آینده پاکستان در تاریخ 25 جولای (سوم مرداد ) 2018، علاقه زیادی بین ناظران امور سیاسی پاکستان ایجاد شده است زیرا این انتخابات یک اتفاق مهم است که می تواند بحران زا هم باشد. آنها متوجه این حقیقت هستند که رویدادهای مختلفی به طور همزمان در آستانه این انتخابات در حال رخ دادن هستند.

در کمتر از دو هفته از قرار گرفتن پاکستان در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی، حافظ سعید، رهبر گروه جماعت الدعوه اعلام کرد که چند صد نماینده وابسته به این گروه در انتخابات شرکت خواهند کرد. تلاش پیشین حافظ سعید برای بدست آوردن مشروعیت سیاسی از طریق تشکیل حزب لیگ ملی مسلمانان با مخالفت کمیته کمیسیون انتخابات پاکستان ناکام ماند. اکنون حزب لیگ ملی مسلمانان با حزب تحریک الله اکبر وارد یک ائتلاف شده است.

درست در روزی که گروه ویژه اقدام مالی جلسه تشکیل می داد، پاکستان محمد احمد لودیانی رهبر گروه جماعت اهل سنت را از لیست تروریستی خارج کرد و اکنون او نیز می تواند در انتخابات شرکت کند.

گروه جماعت اهل سنت وابسته به گروه سپاه صحابه است که مخالف شیعیان می باشد و در پاکستان یک گروه ممنوعه اعلام شده است. از لحاظ تاریخی، رای دهندگان پاکستانی هرگز از یک گروه افراط گرا حمایت نکرده اند. اما با توجه به تحولات اخیر باید دید آیا این امر در حال تغییر است؟ هند اکنون مشتاق است در مورد تمایلات جامعه مدنی پاکستان بیشتر بداند تا اطمینان حاصل کند که آنها به افرادی که ضعیف، منعطف و ناتوان از انجام هرگونه گفت و گوی سازنده در آینده هستند که بی شک بر سرنوشت مردم هند نیز تاثیر خواهد داشت رای نمی دهند.

از طرف دیگر همه می دانند که ژنرال های پاکستان از اقدمات نواز شریف نخست وزیر سابق این کشور برای صلح با هند ناراضی بودند. هدف ارتش پاکستان از سال 1977 تاکنون انتقام گرفتن از هند ، چه به اشکال منصفانه چه ناعادلانه بوده است. نظامیان هند از این نکته خشمگین هستند که گروه های تروریستی دوست پاکستان از جمله لشکر طیبه و جماعت الدعوه همواره جز دارایی های استراتژیک ارتش پاکستان محسوب می شود که یک جنگ نیابتی ترکیبی علیه هند به خصوص در ایالت جامو و کشمیر را به پیش می برند.

شاید دو حزب اصلی پاکستان یعنی 'مسلم لیگ نواز' و 'حزب مردم پاکستان' از سالها قبل بر ارتش پاکستان کنترل داشته باشند اما معمولا این دو حزب شرکای غیر قابل پیش بینی هستند. از طرف دیگر سازمان اطلاعات پاکستان و قوه قضاییه این کشور هم سقوط نواز شریف را تضمین کردند. حزب تحریک انصاف پاکستان نیز که رهبری آن را عمران خان میلیارد که قبلا قهرمان کریکت بود بر عهده دارد حتی بدون داشتن نقشی در قدوقواره ملی اکنون حاضر است با ارتش پاکستان به طور کامل همکاری کند. هند آگاه است که فقدان یک جریان ملی سیاسی در پاکستان احتمالا به دلیل وجود احزاب سیاسی افراطی در این کشور است.

عملگراها تخمین می زنند که حزب مسلم لیگ نواز احتمالا در انتخابات پاکستان پیروز خواهد شد اما سایر گروه های حاضر در صحنه سیاسی پاکستان معتقدند که حزب تحریک انصاف با حمایت ارتش پاکستان پیروز انتخابات خواهد بود. در همین حال رسانه های پاکستان به صورت مستقیم و غیر مستیم تحت فشار قرار گرفته اند.

در چنین شرایطی، هند باید انتظار چه را داشته باشد؟ برای دهلی نو مهمترین نکته است که به هر حال نتیجه انتخابات هر چه باشد این ارتش پاکستان است که در عمل کنترل همه چیز را در اختیار خواهد داشت. هند در حال حاضر معتقد است ارتش پاکستان با رهبری قمر باجوا منطقی تر عمل می کند و این به هر حال نکته ای است که به نفع هند تمام خوامد شد چون به این زمینه برای ظهور شرایط بهتر احتمالی بین دو کشور آماده کند.

از طرف دیگر پاکستان در بحران شدید مالی گرفتار است. این کشور اخیرا برای بار دوم یک میلیارد دلار از چین برای غلبه بر کم پولی دولت قرض گرفته است.

اکنون نواز شریف و خانواده از صحنه انتخابات حذف شده اند و عمران خان در حال اوجگیری است. در گذشته شریف بارها به نفع هند موضع گیری کرد. وی حداقل در برخی موارد در مقابل فشارهای ارتش پاکستان مقاومت می کرد و حتی حمله تروریستی به شهر بمبئی در هند را که توسط تروریست های آموزش دیده در پاکستان انجام شد زیر سوال برده و پیگیر این پرونده بود و حتی از اینکه عاملان این حمله مجازات نشدند ابراز نارضایتی کرده بود اما اکنون با قدرت گرفتن احتمالی عمران خان ارتش پاکستان و گروه های افراطی حتی آزادی عمل بیشتری بدست خواهند آورد.

اخیرا چین به عنوان رقیب بزرگ هند حضور در پاکستان ملموس تر کرده است. هر چند هنوز سطح حمایت چین از طرف های درگیر در انتخابات پاکستان و میزان دخالت آن در این روند مشخص نیست اما به هر حال هند از ورود بازیگران بیشتر به صحنه انتخابات پاکستان و حضور تعداد بیشتری از افراد افراطی در سیاست و گسترش بی ثباتی در این کشور ناراضی خواهد بود.

تجربه تاریخی نشان داده است که در گذشته حتی با وجود احزاب سیاسی به ظاهر منطقی در راس قدرت پاکستان، سیاست های جنجالی بسیاری بر این کشور سایه انداخته است. بدتر آنکه ، اکنون با حضور و اتئلاف نیروهای بحران زای متعدد، پاکستان حتی به سوی افراطی شدن بیشتر پیش می رود. این امر باعث نگرانی آمریکا و حتی روسیه و ایران می شود. پاکستان که به شدت مقروض است، می تواند با چشیدن طعم ریال های سعودی تحت تاثیر سیاست های افراطی آل سعود قرار بگیرد. نفوذ به یک پاکستان ضعیف که دارای مرز های مشترک با ایران است سعودی ها را علاقه مند به این کشور خواهد کرد. خشونت ها در ایالت جامو و کشمیر افزایش خواهد یافت و افراط گرایی در این منطقه گسترش خواهد یافت.

اما به هر حال همچنان در هند این امید وجود دارد که کمیسیون انتخابات پاکستان مراقبت های لازم برای برگزاری انتخابات آزاد را به عمل خواهد آورد ، و رای دهندگان پاکستانی صرف نظر از محبوبیت ارتش این کشور، بازهم از انتخاب احزاب افراط گرا جلوگیری خواهند کرد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی