قصد داریم برای گشتوگذار در پایتخت، به شرق تهران برویم. از میان تمام جاذبههای گردشگری این منطقه، این بار پارک جنگلی سرخه حصار را انتخاب میکنیم. با روزچین همراه باشید تا در مورد این پارک ملی اطلاعات بیشتری کسب کنید.
شکارگاه سلطنتیِ دیروز، پارک جنگلیِ امروز
پس از روی کار آمدن قاجار، آغامحمدخان بر تخت سلطنت نشست و تهـــــــــران را بهعنوان پایتخت برگزید و آن را دارالخلافه نامید. در زمان سلطنت آغامحمدخان، جاجرود در قُرُق شاه بود. اما زمانی که فتحعلیشاه قاجار تاج پادشاهی را بر سر گذاشت، خُجیر و سرخه حصار و زمینها و کوههای جاجرود و ورجین یعنی تلو، هزاردره، کوههای اراکوه، قرهآقاج (قرهآغاج) و ده ترکمن هم تحت قُرُق شاه قرار گرفتند و به شکارگاه سلطنتی تبدیل شدند؛ در مورد حصار یا سرخه حصار باید بگوییم که این منطقه بهدلیل آبوهوای مناسب و وجود حیواناتی مثل پلنگ، کل، بز، قوچ، آهو، گراز، خرگوش، حواصیل، خوتکا، کرکس و… بهعنوان شکارگاه سلطنتی انتخاب شد و تحت حفاظت در آمد.
پس از انقلاب، این پارک 130 هزار هکتاری و خوشآبوهوا به سازمان حفاظت از محیط زیست واگذار و سپس، بهعنوان پارک ملی ثبت شد.
بلندترین نقطه این منطقه، قله اراکوه و پستترین نقطه، دشت سنگتراشان است. از مهمترین کوههای این پارک ملی میتوانیم سهپایه، بیدک، سیاهغار، همروک، تختتالق، ششگوش و کلخانی را نام ببریم. این منطقه چشمههای متعددی مثل چاتال، بیدک، انجیرک، رزک، درهشریف، ششگوشه و چشمهسوخته را نیز در خود جای داده که این چشمهها، در کنار دو رود جاجرود و دماوند، آب مورد نیاز برای آبیاری درختان این پارک ملی را تأمین میکنند.
هرکس که طی سال به این پارک جنگلی رفته باشد، بهطورحتم این گفته را تأیید میکند که پارک ملی سرخه حصار در هر فصل زیبایی خاص خود را دارد، اما بهترین زمان گشتوگذار در این فضا از ابتدای بهار تا اواسط پاییز است؛ سرسبزی بهاره و رنگارنگی پاییزه سرخه حصار شگفتآور است.
یکی از اقدامات قابلتقدیر در این پارک جنگلی، شکلگرفتن تمرین دوچرخهسواری در روزهای پنجشنبه برای افراد کمتوان ذهنی زیر نظر مربی تیم ملی جوانان و بزرگسالان است. این حرکت میتواند شروع خوبی برای ورود معلولان به جامعه و جدیگرفتن آنها باشد.
باتوجهبه امکانات فراهمشده در این فضا، این پارک جنگلی محیط مناسبی برای تفریح و گذران اوقات فراغت خانوادهها و برگزاری اردوهای دانشآموزیست. اما یادمان باشد که پای هیچ درختی آتش روشن نکنیم، شاخههای درختان و درختچهها را نشکنیم و زبالههایمان را در دل طبیعت رها نکنیم. به خودمان یادآوری کنیم که این طبیعت زیبا از گذشتگان به ما ارث رسیده است و ما میبایست برای آیندگانمان بهیادگار بگذاریم.
حیوانات (پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان): کل و بز، قوچ و میش البرز مرکزی، تشی، پازن، خرگوش، گورکن، گربه وحشی، شغال، روباه قرمز، کفتار، پلنگ، گراز، آهو، بزمجه، حواصیل خاکستری، بوتیمار، اگرت، خوتکا، اردک نوکپهن، فیلوش، عقاب ماهیگیر، قِرقی، طرلان، عقاب طلایی، عقاب شاهی، سارگپه، کرکس، دالسیاه، دلیجه، بالابان، بحری، شاهین، آبچلیک، مار کرمی، مار آتشی، مار پلنگی، مار آبی، شترمار، یلهمار، تیرمار، سوسنمار، کورمار، افعی شاخدار ایرانی، افعی کوفی، قورباغه معمولی، وزغ سبز، لاکپشت ممیزدار غربی و… که البته امروزه به دلیل ساختوسازهای بیرویه و غیراصولی و پیشروی انسانها به حریم و زیستگاه این حیوانات، تعداد زیادی از این جانوران تلف شدهاند و تعدادی نیز به مناطق دیگر رفتهاند.
پوشش گیاهی: کاج، گز، تاغ، گون (کتیرا)، خارشتر، اسپند، بنه، ارس، بادام کوهی، درمنه، کلاهحسن، چوبک، آویشن، قدومه، بومادران، کاکوتی، پونه کوهی، زالزالک، گوجه وحشی، سرو کوهی، نخود وحشی، فستوک، جو دو سر، نخود، گل کتانی، یونجه، ماش، عدس وحشی، بابونه، بومادران، خاکشیر، بارهنگ، آبتره، سنبلالطیب، سیرک، شیرینبیان، سیر، زرشک و…
امکانات: مسیر ویژه دوچرخهسواری، سالن کشتی، کلینیک گلوگیاه، مسیر آموزش ترافیک، آلاچیق، سکوی برپایی کمپ، منقلهای ثابتِ پایهدار، آبنما و آبخوری، نمازخانه، سرویسهای بهداشتی.
آدرس: انتهای خیابان دماوند، سهراه تهرانپارس، پشت ترمینال شرق، اتوبان اسبدوانی (بزرگراه شهید دوران)
با روزچین همراه باشید تا دیگر پارکهای جنگلی را به شما معرفی کنیم.