باشگاه خبرنگاران جوان: سریال «موسی (ع)» به کارگردانی جمال شورجه و تهیه کنندگی سید احمد میرعلایی از جمله پروژههای فاخر صداوسیماست. این روزها عوامل تولید در تکاپوی به سرانجام رساندن کارِ بر زمین مانده مرحوم فرج الله سلحشور هستند تا بتوانند با ساخت این اثر تلویزیونی حضور پررنگی در کشور و عرصه بین المللی داشته باشند. احمد میرعلایی تهیه کننده این پروژه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص آخرین وضعیت تولید سریال فاخر و مذهبی «موسی (ع)» توضیحاتی ارائه داد.
آقای میرعلایی؛ سریال «موسی (ع)» این روزها در چه مرحلهای قرار دارد؟
این پروژه در مرحله انتخاب بازیگران است. برای انتخاب بازیگران تحقیقات و بررسی زیادی در حال انجام است؛ اما تا این لحظه هیچ اسمی را نمیتوانیم اعلام کنیم. آنچه مشهود است، این سریال از نقشهای بی شمار و متفاوتی برخوردار است.
در سریال «موسی (ع)» یک دوره تاریخی بیش از 80 ساله مرور میشود. بدیهی است شخصیتهای مختلفی در طول داستان ورود و خروج میکنند و به دلیل اقلیمهای مختلف و طبیعتاً تیپهای متفاوت، انتخاب بازیگر در این پروژه کار راحتی نیست.
همچنین به دلیل وجود چند منطقه جغرافیایی در داستان، تنوع بازیگر داریم و علاقه مندیم برای نقشها به ویژه نقشهای اصلی بازیگران ایرانی را انتخاب کنیم. البته در راستای دستیابی به کیفیت مطلوب در نظر داریم تا در صورت امکان برای ایفای برخی نقشها به دلیل تیپ، چهره، اندام و شخصیتهای خاص مورد نیاز داستان از بازیگران خارجی هم استفاده کنیم.
هنوز با هیچ بازیگری مذاکره نشده است
با کاندیداهای مورد نظرتان وارد مذاکره شدهاید؟
فعلاً با هیچ بازیگری صحبت نشده؛ قرار است بعد از انعقاد قرارداد تولید با رسانه ملی و مشخص شدن زمان تولید، با کاندیداهای مدّنظر مذاکره کنیم.
شرایط مهیا شود، مصطفی زمانی در سریال موسی (ع) بازی میکند
شنیده شده با مصطفی زمانی برای حضور در سریال «موسی (ع)» صحبت کرده اید؟
در قسمتهای ابتدایی سریال، حضرت یوسف (ع) را در دوران کهنسالی میبینیم که در لحظات پایانی عمرشان وصیتهایی میکنند و قصه بر مبنای وصایای ایشان جلو میرود تا به تولد حضرت موسی (ع) و بخش اصلی داستان میرسیم.
همکاری آقای زمانی به عنوان نقش حضرت یوسف (ع) در این سریال مورد علاقه ما و ایشان است که البته بستگی به زمان شروع این کار و برنامه ریزی نهایی و آمادگی هر دو طرف در زمان تصویربرداری دارد.
عوامل پشت صحنه هم ایرانی هستند؟
همه عوامل پشت صحنه ایرانی هستند و از افراد شاخص و سطح یک انتخاب شده و انتخاب میشوند. البته برای بحث جلوههای ویژه سوپروایزر (سرپرست) هنوز به نتیجه نرسیده ایم. امکان دارد سینماگری از خارج کشور که در سینمای امروز از سابقه و تجربه لازم در این رشته برخوردار است، دعوت به همکاری کنیم؛ به شرطی که اجرای جلوههای ویژه در ایران و توسط متخصصان داخلی صورت پذیرد تا این کار به دلیل حجم گسترده جلوههای ویژه و تنوع آن بتواند برای نیروهای ایرانی ایجاد اشتغال نموده و در جهت پیشرفت و شناخت بیشتر این تکنولوژی برای شکوفایی هر چه بهتر این صنعت در داخل کشور نیز مؤثر باشد.
بیشتر آیات قرآن کریم به حضرت موسی (ع) اختصاص داده شده است. شما چه تمهیداتی را پیش بینی کرده اید که کار خوبی تولید شود و حتما مخاطب جهانی داشته باشد؟
فیلمنامهای که مرحوم سلحشور نگارش کردند، طی تحقیقات و مطالعات گسترده در 72 قسمت آماده شد. نظر ایشان برای شروع سریال داشتن فیلمنامهای قوی و بی عیب و نقص بود. اما به دلیل بیماری نتوانستند بازنویسی نهایی فیلمنامه را به اتمام برسانند.
این مرحله از کار توسط یک تیم قوی در حال بازنویسی است و خوشبختانه مسیر خوبی را پیش رفته ایم؛ فیلمنامه بازنویسی شده بنا بر تغییرات مناسب صورت گرفته از جذابیت لازم و کیفیتی مطلوب برای ساخت چنین سریالی برخوردار است و همانگونه که زندهیاد فرج الله سلحشور و کارگردان پروژه جمال شورجه به شدت توجه داشتند، فیلمنامه حاضر از شأنیت بیان مفاهیم قرآنی تا حد ممکن برخوردار است و نظر مثبت کارشناسان خبره قرآنی و سینمایی مؤید آن است. داستانی، چون زندگی حضرت موسی (ع) و قوم بنی اسرائیل که در قرآن کریم به نوعی متمایز شده است؛ در ذات خود مخاطبین جهانی را فرا میخواند. بدیهی است در مرحله نگارش نیز این خصوصیت مدنظر تیم نگارش بوده و توجه به آن در مرحله ساخت نیز اهمیت دارد.
کاهش تعداد قسمتهای سریال موسی (ع)
این سریال در چند قسمت پخش میشود؟
فیلمنامه اولیه توسط مرحوم سلحشور در 72 قسمت تنظیم شده بود که پس از مطالعه و بررسی در جلسات متعدد توسط کارشناسان، تصمیم بر آن شد به جهت جذابیت هرچه بیشتر این اثر، تعداد قسمتها کاهش یابد و فیلمنامه نهایی حداکثر در 60 قسمت نگارش شود.
سازمان صدا و سیما چه تعاملاتی درباره بودجه داشته است؟
در حال حاضر مسیر خوبی را پیش میرویم؛ به هر حال پروژه موسی (ع) کار سنگینی است. پس از تکمیل اهم حجم فیلمنامه مورد نیاز، برآوردها به سازمان ارائه شد. پس از بررسی و تأیید، منتظر تأمین اعتبار و عملیاتی شدن مرحله پیش تولید هستیم که الحمدلله بنا به قول دکتر کرمی ریاست سیما فیلم، بودجه این سریال و همچنین سریال سلمان فارسی مجزای بودجه سایر سریالها و برنامههای سازمان، تأمین اعتبار شده است. مدیران رسانه ملی سعی بر آن دارند این پروژه به شکل مطلوبی تولید شود.
فیلمنامه موسی (ع) مورد تایید مراجع عظام تقلید قرار گرفته است؟
بله؛ این عزیزان ضمن تأیید فیلمنامه بر لزوم ساخت چنین قصهای از قرآن با توجه به شرایط جهانی تاکید داشتند. همینطور مقام معظم رهبری طی ملاقاتی که افتخار آن نصیبمان شد، جویای مراحل ساخت این پروژه بودند. مراجع عظام منابعی را برای بررسی هرچه مؤثرترشدن مضمون فیلم و توجه بیشتر به مطابقت آن با مفاهیم قرآنی و روایات معصومین و سایر مستندات مربوطه پیشنهاد دادند که تأکید بر محور قرار دادن وحدت ادیان الهی در صدر اهداف محتوایی این فیلمنامه بوده است.
طراحی دکور این پروژه در چه مرحلهای است و کجا تصویربرداری انجام خواهد شد؟
برای تصویربرداری صحنههای این سریال علاوه بر شهرک سینمایی دفاع مقدس، جنوب و شمال کشور و بخشی از مناطق کویری مورد بررسی نهایی قرار دارد. در حال حاضر محاسبات دکور در حال انجام است و گروه طراحی صحنه و دکور زیر نظر طراح هنری در حال فعالیت هستند.
بخشی از دکور سریال «یوسف (ع)» ترمیم و استفاده میشود
برای این کار لوکیشنهای متعددی را خواهید داشت؟
بله همینطور است؛ در شهرک سینمایی یک بخشی از دکور سریال «یوسف (ع)» ترمیم خواهد شد و گسترش پیدا میکند. برای دیگر لوکیشنها به قشم، رودبار، جنوب و شمال کشور، اطراف قم، اصفهان، سمنان و شیراز سفر خواهیم داشت.
چه زمانی تصویربرداری پروژه آغاز خواهد شد؟
در حال حاضر تمامی برنامه ریزی و محاسبات لازم جهت آغاز پیش تولید توسط تیم سازنده صورت پذیرفته و برآورد نهایی با جزئیات کامل هفته گذشته به سیمافیلم ارائه گردیده است. منتظر اعلام نظر آن مرکز جهت شروع عملیات پیش تولید هستیم که با توجه به گستردگی این پروژه و صحنههای متعدد آن سنگین پیش بینی میشود و میبایست با دقت نظر لازم این مرحله برای شروع تولید پروژه پشت سر گذاشته شود.
شایعات مربوط به انصراف جمال شورجه صحت ندارد
شایعات مربوط به انصراف آقای شورجه از کارگردانی این پروژه و حضور ایشان در پروژهای در خارج کشور و عدم ارائه برآورد مالی از سوی خودتان را چگونه ارزیابی میکنید؟
ساخت چنین پروژهای قطعاً مشکلات و مسائلی را در راه خواهد داشت. پس دور بودن از حواشی و از دست ندادن آرامش روحی و روانی از اهمیت بالایی برخوردار است. همانگونه که شما هم برای انجام این مصاحبه متوجه شدید، اینجانب حتی المقدور از گفتگوی رسانهای در مورد این پروژه آن هم در شرایط فعلی پرهیز دارم و علت آن سوء استفاده بعضی از همکاران شما و عدم تعهدشان است. بعضی از خبرنگاران بعد از مصاحبه با ویرایش خاص خود دنبال اهدافی هستند که با وظیفه کاری و اهدافی که در گفتگو صورت پذیرفته مغایرت دارد.
به عنوان مثال بحث انصراف آقای شورجه از ادامه فعالیت در این سریال در تیتر گزارشی مطرح میشود، ولی در متن همان گزارش خبری از آن نیست. حضور آقای شورجه برای ساخت فیلم سینمایی تاریخی «احمد بای» بنا به دعوت مسئولان کشور الجزایر صورت پذیرفته و این در زمانی است که عدم حضور ایشان طی یکی دو ماه گذشته به پروژه موسی کلیم الله لطمهای وارد نکرده. اموری که به حضور مستقیم ایشان به جهت نگارش فیلمنامه، محاسبه و طراحیهای مورد نظر صحنه و لباس و ... نیاز بوده است، طی بیش از دو سال گذشته به انجام رسیده و با هماهنگی صورت گرفته با تهیه کننده الجزایری، بنا به اعلام ضرورت حضور آقای شورجه برای آغاز پیش تولید این سریال، سریعاً با جایگزین نمودن کارگردان به جای نام برده، ایشان به ایران مراجعت و در پروژه حضور پیدا خواهند کرد.
البته طی همین مدت هماهنگیهای مورد نیاز به صورت غیر حضوری با ایشان قابل انجام است. در مورد برآورد هزینه نیز باید بگویم با توجه به گستردگی فیلمنامه و سختی مراحل برآورد دقیق چنین پروژه ای، بدیهی است که زمان بر باشد؛ البته دو مرحله از سه مرحله برآورد در سال گذشته به سازمان ارائه شد و قسمت پایانی تکمیلی آن با جزئیات کامل هفته گذشته به سیمافیلم تحویل گردیده است که امیدوارم پس از بررسی لازم هر چه زودتر مراتب انعقاد قرارداد مهیا و همانگونه که مدیران رسانه ملی انتظار دارند؛ دست اندرکاران این پروژه تولید کاری شایسته رضایت پروردگار و شأن و منزلت مخاطبان آن را آغاز نمایند.