به گزارش ایسنا به نقل از بلومبرگ، حدود سه ماه پیش بود که وزیر خارجه هند گفت: این کشور تحریمهای یکجانبه آمریکا را نمیپذیرد و به خرید نفت ایران ادامه میدهد. چین نیز اظهارات مشابهی داشت و گفته میشود درخواست آمریکا برای قطع واردات نفت ایران را نپذیرفته است. کره جنوبی و ژاپن نیز مذاکراتی با آمریکا برای دریافت معافیت از تحریمها برگزار کردهاند.
با وجود مخالفتها و تلاشها، روند تجارت نفت این کشورها پیش از اجرای تحریمهای نفتی آمریکا در اوایل نوامبر متاثر شده است. اگرچه آمریکا در ابتدا خواهان توقف کامل خرید نفت ایران بود، معاملهگران اکنون نگران هستند که حتی هدف بازبینی شده آمریکاییها برای کاهش صادرات ایران، به حد کافی از عرضه به بازار کم میکند تا کمبود عرضه ایجاد کند و سایر تولیدکنندگان برای پوشش این کمبود به زحمت خواهند افتاد.
دن سایاهریل، تحلیلگر ارشد در شرکت مشاوره FGE در این باره به بلومبرگ گفت: همه مشتریان نفتی ایران از فشار فزاینده آمریکا برای توقف خرید متاثر شدهاند و این با وجود درخواست آنها برای معافیت روی داده است. ما انتظار داریم هند و به ویژه چین تا حدودی وارداتشان را حفظ کنند در حالی که خریداران در ژاپن و کره جنوبی که خریدشان را به میزان قابل توجهی کاهش داده اند تا دقیقه آخر مصرانه خواهان دریافت معافیت هستند.
از زمانی که هند با تحریمهای آمریکا مخالفت کرد، واردات نفت دهلینو از ایران کاهش پیدا کرده است. جدیدترین آمار نشان میدهد واردات چین نیز به دلیل مشکل پوشش بیمه نفتکشها متاثر شده است. محمولهها به کره جنوبی بیش از 40 درصد در ژوییه کاهش پیدا کرده در حالی که شرکتهای ژاپنی اعلام کردند محمولهها برای بارگیری در سپتامبر ممکن است در صورت عدم دریافت معافیت، آخرین خرید آنها باشد.
اگر یک محموله قرار باشد ماه بعد به شمال آسیا برسد، باید در اواسط اکتبر بارگیری شود، خریدش باید در سپتامبر تصمیمگیری شود. در حالی که آمریکا هنوز درباره دادن معافیت حرفی نزده است، وضعیت صادرات نفت ایران به مشتریان بزرگش از سپتامبر مبهم مانده است. حتی اگر معافیت اعطا شود، به شرط محدود نگه داشتن واردات خواهد بود.
معاملات تحویل فوری برنت اکنون گرانتر از معاملات تحویل آتی هستند. قیمت معاملات برای تحویل در ماه بعد طی یک سال گذشته حدود 50 درصد رشد کرده و روز سه شنبه 78.18 دلار در هر بشکه بود.