جلالالدین رفیعفر عضو هیات علمی گروه انسانشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به خبرنگار مهر گفت: ترجمه من از کتاب «مبانی نظری مردمشناسی» نوشته ژاک لومبار در روزهای آینده توسط انتشارات خجسته به بازار کتاب ایران میآید. ژاک لومبار مردمشناس مشهور و معاصر فرانسوی است و ریاست دانشگاه لیل فرانسه را بر عهده دارد.
وی افزود: ویژگی این کتاب در بهروز بودن مباحث آن است. لومبار آن را در سال 2015 نوشت و من ترجمهاش را در 2016 به پایان بردم. تقریر و تحلیل اصلیترین نظریههای مردمشناسی و همسنجی آنها با همدیگر و همچنین تغییر و تحول این نظریهها و رابطشان با روش تحقیق امروزی، مباحث این کتاب را تشکیل میدهد. نویسنده در این کتاب به شیوههای تحقیق جدید و امروزی در حوزه مردمشناسی نیز پرداخته است.
رفیعفر در ادامه با اشاره به مفید بودن این کتاب برای دانشجویان کلیه رشتههای علوم اجتماعی، گفت: «مبانی نظری مردمشناسی» با وجودیکه مباحث بنیادین این رشته را مطرح میکند و اکنون در نظامهای آکادمیک فرانسه و کشورهای فرانسویزبان منبع درسی و مطالعاتی مهمی به شمار میآید، اما متاسفانه ترجمه آن نزدیک به یکسال در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معطل ماند تا مجوز انتشارش صادر شود. کتاب به زودی در دسترس مخاطبان قرار میگیرد و منتقدان، استادان مردمشناسی و دانشجویان به اهمیت آن و ضرورت انتشارش پی خواهند برد، اما شیوه وزارت ارشاد در صدور مجوز مناسب نیست. قطعا نباید کتابهایی که به دلیل ضرورت آکادمیک و نیاز جامعه دانشگاهی ترجمه میشوند، روند صدور مجوز آنها طول بکشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران همچنین به مشکلات در راه تجدید انتشار یکی دیگر کتابهایش نیز اشاره کرد و ادامه داد: پنجمین چاپ ترجمه من از کتاب «منشا عالم: حیات، انسان، زبان و فرهنگ» نیز چندی پیش از سوی نشر آگه منتشر شد. این کتاب پس از انتشار چهارمین چاپ آن مدتی نایاب بود، اما وزارت ارشاد مجوز تجدید انتشار آن را تا یکسال صادر نکرد.
جلالالدین رفیعفر دارای مدرک دکترای تخصصی مردمشناسی و انسانشناسی از دانشگاه سوربن فرانسه است و هماکنون به عنوان عضو هیات علمی گروه آموزشی انسان شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به تدریسو پژوهش اشتغال دارد.
از دیگر ترجمههای منتشر شده رفیعفر میتوان به این کتابها اشاره کرد: «مردمشناسی هنر» فرانتس بوآس، «انسانشناسی؛ نگاهی نو به تحولات جسمانی، فرهنگی و روانشناختی انسان» و «علوم انسانی، گستره شناختها» هر دو از ژانفرانسوا دورتیه و «زنان ایل بهمئی: جامعهشناسی و مردمشناسی خویشاوندی در عشایر» الویا رسترپو.
همچنین «سنگنگارههای ارسباران؛ پژوهش در مردمشناسی و باستانشناسی هنر» و «پیدایش و تحول هنر: درآمدی بر مردمشناسی هنر» نیز از جمله تالیفات و پژوهشهای منتشر شده رفیعفر است.