ماهان شبکه ایرانیان

دبیر علمی و اجرایی همایش "آینده فضاهای عمومی شهری":

در فضای عمومی کشور با چالش‌های جدی مواجهیم/در این سال‌ها ارزش فضای "تئاترشهر" کمتر دیده شده است

دبیر علمی و اجرایی همایش "آینده فضاهای عمومی شهری" هدف از برگزاری این همایش را فراهم آوردن پایه‌های نظری و بنیادین درزمینه فضای عمومی شهری و تبادل علمی پیرامون آن در سطح بین‌المللی دانست و تأکید کرد: در فضای عمومی کشور با چالش‌های جدی مواجه هستیم که این موضوع به‌ویژه ناشی از در نظر گرفته نشدن جایگاه روشن برای این فضا در برنامه‌ریزی‌های ش ...

در فضای عمومی کشور با چالش‌های جدی مواجهیم/در این سال‌ها ارزش فضای "تئاترشهر" کمتر دیده شده است

احسان رنجبر در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا ضمن اعلام روزهای 3 تا 5 مهر به عنوان روزهای برگزاری این همایش، از حمایت وزارت راه و شهرسازی و سازمان‌های وابسته به آن شامل سازمان بازآفرینی شهری، شرکت عمران شهرهای جدید و چندین دانشگاه اروپایی از آن خبر داد و گفت: مقالات متعددی از کشورهای مختلف دنیا همچون آلمان، ایتالیا، برزیل، آمریکا، انگلستان، فنلاند و ... به  دبیرخانه همایش ارسال شده است.

وی با اشاره به اینکه در دهه‌های اخیر، این نخستین بار است که همایشی در حوزه شهرسازی با استانداردهای جهانی برگزار می‌شود، خاطرنشان کرد: همایش به زبان انگلیسی برگزار شده و هم‌اکنون نیز در وب‌سایت‌های معتبر جهانی نمایه شده است.

دبیر علمی و اجرایی همایش "آینده فضاهای عمومی شهری" موضوع همایش فوق را متمرکز بر فضای عمومی به عنوان یکی از کلیدی‌ترین موضوعات شهرسازی اعلام و تشریح کرد: موضوع فوق یکی از پرچالش‌ترین موضوعات در حوزه شهرسازی است، به ویژه آن که کشور ما در این حوزه نیاز به برنامه‌ریزی‌ و طراحی بهتری دارد.

رنجبر با بیان اینکه در این همایش موضوع فضای عمومی از 9 منظر مورد بررسی قرار می‌گیرد، این محورها را "فضای عمومی و درس‌هایی از تاریخ"، "فضای عمومی و چالش‌های اقلیمی، فضای عمومی، مدیریت، طراحی و کیفیت"، "فضای عمومی و دگرگونی شهری"، "فضای عمومی و بازآفرینی شهری"، "فضای عمومی و چالش‌های اقتصادی- اجتماعی"، "فضای عمومی و مسائل مربوط به جابه‌جایی و حرکت و فضای عمومی و گردشگری" برشمرد و گفت: این محورها در ادبیات شهرسازی معاصر دنیا نیز جزو محورهای اساسی و کلیدی هستند.

وی تأکید کرد: در یک دهه اخیر بیشتر برخی محورها همچون دگرگونی و تکنولوژی مورد توجه محافل علمی جهانی بوده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس به حضور اساتید معتبر این حوزه از کشورهای مختلف جهان و ارائه سخنرانی‌های کلیدی در این همایش اشاره کرد و افزود: بخشی نیز به گفت‌وگوهای عمومی (public talks) اختصاص داده شده و در آن مفاهیم نو در ارتباط با فضای عمومی به بحث گذاشته می‌شود.

رنجبر همچنین از برنامه‌ریزی برای بازدید مهمانان همایش از فضاهای شهری تهران از جمله بافت تاریخی تهران در منطقه 12 با همکاری شهرداری آن منطقه و نیز محدوده فرهنگی عباس‌آباد خبر داد و اظهار کرد: بازدیدکنندگان در این مکان‌ها به صورت زنده درباره فضای عمومی در تهران گفت‌وگو خواهند کرد.

وی اضافه کرد: در این گفت‌وگوها تجربیات وزارت راه و شهرسازی، به‌خصوص در 5 سال اخیر، به نقد و بررسی گذاشته خواهد شد و تلاش می‌شود ضمن مطرح کردن بحث‌های انتقادی و صدور بیانیه در انتهای کنفرانس، گامی در راستای رشد شهرسازی ایران در حوزه فضای عمومی برداشته شود.

دبیر علمی و اجرایی همایش "آینده فضاهای عمومی شهری" به ارائه 45 مقاله و 7 سخنرانی کلیدی در این همایش اشاره کرده و توضیح داد: داوری این مقالات از سوی داوران کشورهای مختلف به صورت بررسی همزمان توسط سه داور و بی نام ( peer review) انجام شده است.

در فضای عمومی کشور با چالش‌های جدی مواجه هستیم/ "میدانچه تئاتر شهر" مصداق فضای عمومی در شهر

عضو هیئت علمی گروه شهرسازی دانشگاه تربیت مدرس با اعلام اینکه در فضای عمومی کشور با چالش‌های جدی مواجه هستیم، اظهار کرد: فضای عمومی در نظام‌های برنامه‌ریزی شهری ما جایگاه روشنی ندارد.

رنجبر ضمن تاکید بر نیاز شهرهای ایران به فضاهای عمومی به عنوان فضای تعامل اجتماعی به این نکته رهنمون شد که در نظام برنامه‌ریزی شهری، ما سرانه فضای سبز یا فضای مسکونی تعریف کرده‌ایم، اما سرانه فضای عمومی تعریف نکرده‌ایم؛ لذا آنچه به عنوان فضای عمومی باقی می‌ماند، یک فضای رها شده میان ساختمان‌ها است و هر نهاد مدیریت شهری می‌تواند آن را به دید خود و بر اساس نیازهای خود آن را تغییر دهد.

دبیر علمی و اجرایی همایش اضافه کرد: در عین حال به واسطه تسلط جریان‌های حرکتی سواره، روز به روز از حجم فضای پیاده کاسته شده و امکان حضور شهروندان در فضایی که آرامش و امنیت داشته باشند، کم شده است.

وی ضمن ابراز خرسندی از انجام جنبش‌های پیاده‌مداری و دوچرخه‌مداری طی چند سال اخیر، تأکید کرد: هدف از برگزاری این همایش این است که پایه‌های نظری و بنیادین برای چنین موضوعاتی را فراهم کند.

وی درک ناکامل از انواع فضای عمومی را عاملی برای کم‌تر شکل گرفتن این فضاها دانست و افزود: در نهادهای مدیریت شهری برای متخصصانی که به فضای عمومی می‌پردازند، از جمله متخصصان طراحی شهری، جایگاه روشنی تعریف نشده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس افزود: مجموع این عوامل باعث می‌شود که فضای عمومی با وجود بحث زیاد درباره آن، به عنوان یک موضوع "به حاشیه رفته" تلقی شود.

رنجبر یکی از بهترین مصداق فضای عمومی در تهران را میدانچه تئاتر شهر عنوان و تشریح کرد: این فضا نمونه خوبی است، چرا که جریان زندگی روزمره شهروندان را به نمایش می‌گذارد، برخی به واسطه کار از این فضا عبور می‌کنند، عده‌ای جهت استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی از آن بهره برده، برخی از برنامه‌های هنری و نمایشی این فضا بهره‌مند می‌شوند و برخی دیگر نیز ممکن است از آن برای غذا خوردن، پرسه‌زنی و ... استفاده کنند. این نمونه یک فضای شهری است که امکان انتخاب‌های متنوع را برای مردم فراهم می‌آورد.

وی همچنین خیابان‌ها را به عنوان مهم‌ترین فضای عمومی شهری در ایران نام برد و تأکید کرد: هر چه میزان فضای پیاده این مکان‌ها بیشتر باشد، سرزندگی اجتماعی آن بیشتر بوده و هر چه کمتر باشد، تسلط خودروها در آن بیشتر است.

دبیر علمی و اجرایی همایش با بیان اینکه در این سال‌ها ارزش فضای تئاتر شهر کمتر دیده شده است، تصریح کرد: در طراحی ورودی مترو و تغییراتی که بعداً در این فضا ایجاد شد، از جمله فضای سبز و گلدان‌ها، باید دقت و احتیاط بیشتری به خرج داده می‌شد.

رنجبر بزرگ‌ترین هدف برگزاری این همایش را ایجاد تجربه بین‌المللی در این حوزه دانست و گفت: سعی کرده‌ایم همایش "آینده فضاهای عمومی شهری" را با بهترین استانداردها برگزار کنیم که این خود باعث گفت‌وگو و تبادل علمی خواهد شد.

وی افزود: تلاش ما این است که در طول این همایش، تجربیات شهرداری تهران ، وزارت راه و شهرسازی  و زیرمجموعه‌های آن از جمله سازمان بازآفرینی شهری، شرکت عمران شهرهای جدید و سازمان نوسازی  شهر تهران به نقد گذاشته شده و بیانیه‌ای که در انتها صادر می‌شود، نوعی مطالبه‌گری از وزارت راه و شهرسازی در زمینه قانون‌گذاری در فضای عمومی باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در پایان مطالبه‌گری در زمینه قانون‌گذاری را به دست دادن ابزاری برای عمل و اجرا دانست و گفت: خوشبختانه از معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه در این همایش حضور دارند و امیدواریم این بیانیه، قانون‌گذاری در زمینه فوق را یک گام به پیش جلو ببرد.

به گزارش ایسنا، کنفرانس بین‌المللی "آینده فضاهای عمومی شهری" که ثبت‌نام آن از ابتدای شهریورماه آغاز شده، در روزهای 3 تا 5 مهر ماه، با حضور متخصصان شهرسازی از 20 کشور مختلف در دانشگاه تربیت مدرس برگزار خواهد شد. علاقه‌مندان می‌توانند برای اطلاعات بیشتر به وب‌سایت همایش www.fups2018.com  مراجعه کنند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان