ماهان شبکه ایرانیان

علی‌اوسط‌ هاشمی، استاندار سابق سیستان و بلوچستان:

چابهار کمبود خدمات درمانی دارد

چابهار کمبود خدمات درمانی دارد و بعد از آنکه مسوولان شهرستان برای دولت درباره این کمبودها توضیح دادند، در شهرهای اقمار بیمارستان و زایشگاه و بخش‌های چهارگانه زنان و زایمان، اطفال، داخلی و جراحی عمومی ایجاد شد .

چابهار کمبود خدمات درمانی دارد

چابهار کمبود خدمات درمانی دارد و بعد از آنکه مسوولان شهرستان برای دولت درباره این کمبودها توضیح دادند، در شهرهای اقمار بیمارستان و زایشگاه و بخش‌های چهارگانه زنان و زایمان، اطفال، داخلی و جراحی عمومی ایجاد شد .

به گزارش ، اعتماد نوشت: آذرماه 1394، استاندار وقت سیستان و بلوچستان اعلام کرد: «این استان از نظر سرانه تخت بیمارستانی 50 درصد با نرم کشوری فاصله دارد لذا برای رفع این مشکل نیازمند توجه ویژه هستیم.» استاندار وقت در آن زمان، علی اوسط‌هاشمی بود و در نشست مشترکی برای بررسی مشکلات بهداشت و درمان منطقه آزاد چابهار حاضر شده بود و اعتقاد داشت که پراکندگی استان و فاصله نقاط جمعیتی با یکدیگر سبب شده خدمات بهداشتی و درمانی موجود پاسخگوی نیاز نباشد و خدمات‌رسانی به جمعیت شهری و روستایی دشوار باشد و به سختی انجام شود که رفع این مشکل نیازمند توجه خاص است. اما منطقه آزاد چابهار که باید به ویترین درآمدزای استان تبدیل می‌شد هم، قطبی از مشکلات ناشی از کمبود تخت بیمارستانی و پزشک و تجهیزات بود، در حالی که احداث بیمارستان 540 تختخوابی وعده داده شده توسط دولت، با گذشت یک سال از مصوب شدن ایجاد این بیمارستان در حد نوشته‌های روی کاغذ باقی مانده بود، در دولت دوازدهم، وزیر کشور فرد دیگری را به سمت استانداری سیستان و بلوچستان منصوب کرد و سرنوشت تصمیمات دولت برای رفع مشکلات بهداشتی درمانی چابهار هم هنوز به نتیجه ملموسی برای ساکنان منطقه منجر نشده اما هاشمی در گفت‌وگویی که با «اعتماد» دارد، معتقد است اقداماتی که برای ارتقای خدمات بهداشتی درمانی در چابهار مد نظر دولت بوده، حتما باعث حل مشکلات و رضایتمندی ساکنان این منطقه آزاد خواهد شد.


شهرستان چابهار، با کمبود مراکز درمانی و پزشک و تجهیزات پزشکی مواجه است. شما در دولت یازدهم استاندار سیستان و بلوچستان بودید و جلسات مشترکی هم برای بررسی مشکلات بهداشت و درمان چابهار داشتید. این مشکلات چه بود و چه راهکاری برای حل آنها ارایه شد؟

چابهار، بخصوص با توجه به زیرساخت‌هایی که در آن ایجاد می‌شود و با عنایت خاص دولت به قطب بندری، پتروشیمی، ترانزیت و ترانشیپ، توسعه روابط با کشورهای آسیای میانه و کشورهای مستقل در حاشیه اقیانوس هند و محوریت دریایی برای ساکنان شرق و جنوب شرق کشور تبدیل خواهد شد. البته به تناسب نگاه راهبردی و بلندمدت به این منطقه، باید خدمت‌رسانی در حوزه بهداشت و درمان هم در مسیر پیشرفت قرار بگیرد به‌خصوص با توجه به اینکه بعد فاصله شهرستان چابهار با مرکز استان، برابر با فاصله چند استان با تهران است. کمبود امکانات بهداشت و درمان و به‌خصوص، تخت بستری، با توجه به سایر اقدامات توسعه‌ای در دست اجرا برای این شهرستان فعلا جدی است. در همان زمان که بنده استاندار بودم، طبق توافق با وزیر بهداشت قرار شد یک بیمارستان 540 تختخوابی در چابهار ایجاد شود. محل احداث هم مشخص است و البته در ابتدا، جانمایی بیمارستان اشکالات مختصری داشت اما اخیرا توافقاتی حاصل شد و موقعیت زمینی و مکانی هم مشخص شد و صرفا نیازمند تغییر کاربری است تا جذب سرمایه‌گذاران و تامین منابع و مشارکت منطقه آزاد و آورده وزارت بهداشت و اقدامات اجرایی هم عملیاتی شود. از ابتدای دولت یازدهم، طرح تحول سلامت هم در کل استان بسیار مورد توجه قرار گرفت بخصوص که همزمان با آغاز اجرای این طرح، شاخص‌های بهداشتی درمانی استان، نگران‌کننده بود ولی با اجرای کشوری این طرح، مقرر شد که 11.5 درصد پروژه‌های مرتبط با طرح ملی تحول سلامت در استان سیستان و بلوچستان اجرا شود. این اقدام بسیار قابل توجه بود، چرا که استان سیستان و بلوچستان، 3 درصد جمعیت کشور را در خود دارد ولی 11.5 درصد پروژه‌های بهداشتی درمانی با زیرمجموعه‌های تجهیزاتی و هتلینگ در این استان به اجرا درآمد و همچنین جذب نیرو برای بخش‌های مختلف ارایه خدمات سلامت هم مورد توجه قرار گرفت. چنانکه در مواردی برای جذب پزشک مقیم در روستاهای دوردست، طی سال‌های 95 و 96 تا 15 میلیون تومان حقوق پرداخت شد و این رقم، در آن زمان یک و نیم برابر حقوق استانداران وقت بود. البته این پرداخت‌ها نوعی سرمایه‌گذاری و توجه به حقوق شهروندی و انسانی بود که به رضایت نسبی بین مردم هم منجر شد.

اما بعضی پروژه‌ها همچون ایجاد بیمارستان 540 تختخوابی چابهار هنوز به مرحله ساخت هم نرسیده.

این تصمیمات در دولت یازدهم اتخاذ و عملیاتی شد، اما بهره‌برداری و تکمیل بسیاری از پروژه‌های نیمه تمام باید در سال‌های 97 و 98 باشد چون تا پیش از اجرای طرح تحول سلامت، ما در کل استان 870 تخت درمانی داشتیم. 870 تخت که از زمان تاسیس این استان تا اواخر سال 92 به بهره‌برداری رسیده بود. اما با اجرای طرح تحول سلامت، افزایش تخت‌های بستری در استان، رشد 100درصدی داشت و برابر با همان تعداد تخت فعال، تخت درمانی به بهره‌برداری رسید و در کل استان توزیع شد. سیستان و بلوچستان، بزرگ‌ترین استان کشور از نظر وسعت منطقه‌ای است و 11 درصد خاک کشور را شامل می‌شود. با در نظر گرفتن همین وسعت می‌گویم که اجرای طرح تحول سلامت در این استان برای مردم مفید بود. با اجرای طرح تحول، بخش خصوصی هم برای سرمایه‌گذاری پیشقدم شد و برای اولین‌بار، احداث دو بیمارستان با بیش از 90 تخت بستری در شهر زاهدان و توسط بخش خصوصی ایجاد شد که ما هم تسهیلات ریالی عملیات را از محل صندوق توسعه ملی و بانک‌ها برایشان ایجاد کردیم و حتما یکی از این دو بیمارستان، امسال به بهره‌برداری می‌رسد. ایجاد چنین مراکز گسترده‌ای توسط بخش خصوصی تا پیش از دولت یازدهم در این استان بی‌سابقه بود و سابقه مشارکت بخش خصوصی را فقط می‌توان در ایجاد مراکز درمانی محدود و مجهز به 10 تخت بستری پیدا کرد اما طی سال‌های 94 و 95، کلنگ این دو بیمارستان توسط بخش خصوصی به زمین خورد و البته مورد حمایت جدی قرار گرفتند و پیشرفت پروژه‌ها هم تا امروز قابل توجه بوده است.

برای حل مشکلات بهداشت و درمان چابهار چه اقدامات جداگانه‌ای باید انجام شود؟

تا سال‌های گذشته، بار مراجعات درمانی شهرهای اقمار مثل نیک‌شهر و قصرقند به سمت چابهار می‌آمد. در دولت یازدهم تصمیم بر این شد که به طور مجزا به نیازهای درمانی شهرهای اقمار هم توجه شود و ایجاد و افتتاح بیمارستان‌هایی با بیش از 96 تخت بستری در شهرهای سرباز و نیک‌شهر از جمله این اقدامات بود که به دنبال آن، باری از دوش مجموعه ارایه خدمات درمانی چابهار برداشته شد. همزمان، توسعه اقدامات مشابه در شهرهای ایرانشهر و دلگان هم مورد توجه قرار گرفت و این اقدامات، نتایج ایجاد و بهره‌برداری همان 870 تخت جدید بود که در شهرهای مختلف استان توزیع شد تا تمرکز بار ارایه خدمت برای مرکز استان و همچنین زابل و چابهار به حداقل برسد. همزمان، ایجاد یک بیمارستان 540 تختخوابی برای شهرستان چابهار تصویب شد که با این اقدام هم، تعداد تخت بستری چابهار افزایش 100درصد خواهد داشت. اعتبار احداث بیمارستان چابهار هم از محل کارسازی و فروش بخشی از امکانات و تاسیسات دارای کاربری اقتصادی و تجاری است و بنابراین، بودجه مورد نیاز، مجموع آورده وزارت بهداشت و پشتیبانی منطقه آزاد خواهد بود.

اما منطقه آزاد وظیفه‌ای برای توسعه خدمات درمانی ندارد.

به هر حال بخشی از این خدمات مربوط به منطقه آزاد است. منطقه آزاد هم نقطه شهری و هم جمعیت مستقر خارج از بافت شهر دارد و باید برای شهروندان و گردشگران منطقه، خدماتی فراهم کند که بار نیازهای اجتماعی به شهرستان تحمیل نشود.

با این توضیحات اما مردم چابهار هنوز از کمبود تخت بیمارستانی و پزشک و تجهیزات درمانی شکایت دارند.

چابهار کمبود خدمات درمانی دارد و اتفاقا بعد از آنکه مسوولان شهرستان برای دولت درباره این کمبودها توضیح دادند، در شهرهای اقماری بیمارستان و زایشگاه و بخش‌های چهارگانه زنان و زایمان، اطفال، داخلی و جراحی عمومی ایجاد شد که حتی کیفیت ارایه این خدمات در برخی مراکز، به مراتب بهتر و متنوع‌تر از قبل است و البته در کاهش بار مراجعات درمانی چابهار هم تاثیرگذار بوده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان