خبرگزاری فارس: «نارندا مودی» نخستوزیر هند و «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در گفتگوهایی که در جریان سفر رئیسجمهور روسیه به هندوستان صورت گرفت، در خصوص مسائل مختلف جهانی و از جمله تبعات خروج آمریکا از برجام با یکدیگر مذاکرهای داشتند.
آمریکا که از اعضای 1+5 و طرف قرارداد برجامی ایران بود، روز 18 اردیبهشت در راستای عملیاتی شدن قولهای انتخاباتی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور تازه بر تخت نشسته این کشور، از برجام خارج شد. آمریکاییها در دو بازه 90 و 180 روزه، تحریمهای معلقشده به واسطه برجام را بازمیگردانند که بر اساس زمانبندی فعلی، بازه دوم مقارن 13 آبان خواهد بود.
واشنگتن تلاش دارد که در این تاریخ، فروش نفت ایران را به صفر برساند و هند هم یکی از بزرگترین خریداران نفت خام ایران است.
پوتین پس از مذاکره امروز با طرف هندی، به خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفت که در خصوص افزایش سطح همکاریها در حوزههای مختلف به خصوص در قالب گروه جی-20 و بریکس، تصمیمات مشترکی با نارندا مودی گرفته است.
رئیس جمهور روسیه گفته که در خصوص ارتقای امنیت در شرق آسیا و مقابله با چالشهایی مانند «تروریسم بینالملل، قاچاق مواد مخدر و جرائم فرامرزی» هم با طرف هندی به جمعبندیهایی رسیده است.
پوتین در ادامه گفته: «در خصوص شرایطی که ناشی از عملکرد یکجانبه آمریکاییها در خروج از برنامه جامع اقدام مشترک است هم مباحثاتی داشتیم.»
مقامات هند امروز به واشنگتن اعلام کرده بودند که در صورت تن دادن به خواسته آمریکاییها و توقف خرید نفت ایران، 6 میلیارد دلار ضرر میکنند و این دلیل موجهی برای برخورداری از معافیتهای موردی آمریکا برای ادامه خرید نفت از ایران پس از 13 آبان است.
هندیها در مذاکره با آمریکا در خصوص تمایلشان برای خرید سامانه پدافند موشکی اس-400 روسیه هم مذاکراتی داشته و ابراز امیدواری کردهاند که بتوانند با دریافت معافیت موردی دیگری، این سامانه پدافندی را نیز خریداری کنند. دهلی نو و مسکو امروز قرارداد مربوط به اس - 400 را به امضا رساندند.
پیش از این نیویورکتایمز گزارش داده بود که هندیها به خاطر ناتوانی سامانه پدافند موشکی آمریکایی پاتریوت در برابر حملات موشکی یمنیها به اهداف سعودی، از کارآمد بودن این سامانه ناامید شده و به خرید اس-400 ترغیب شدهاند.