به گزارش الف، برنامه پایش شب گذشته که با موضوع بررسی لیست اعضای هیئت مدیره منتشر شده از سوی وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی به روی آنتن شبکه یک رفت، به تفکیک اسامی مدیران دو و سه شغله زیر مجموعه وزارت کار را منتشر کرد.
طبق تبصره 2 ماده 241 قانون تجارت هیچ فردی نمیتواند اصالتاً یا به نمایندگی از شخص حقوقی همزمان در بیش از یک شرکت که تمام یا بخشی از سرمایه آن متعلق به دولت یا نهادها یا موسسات عمومی غیردولتی است به سمت مدیرعامل یا عضو هیات مدیره انتخاب شود. متخلف علاوه بر استرداد وجوه دریافتی به شرکت، به پرداخت جزای نقدی معادل وجوه مذکور محکوم میشود.
با افشای اسامی هیئت مدیره های زیرمجموعه وزارت کار مشخص شد اکثر اعضای هیئت مدیره این شرکت ها در دو یا چند جا عضو هیئت مدیره هستند. همچنین در بررسی این لیست مشخص شد که مدیران شستا خود نیز در زیر مجموعه ها حضور دارند. به طور مثال می توان به مهران کرامتی معان برنامه ریزی و توسعه شستا عضو هیئت مدیره شرکت خدمات ارتباطی رایتل است و یا اینکه محمد علی بنیادی مدیر روابط عمومی شستا عضو هیئت مدیره تهران بتن است.
100 نفر با مدرک غیرمرتبط در شستا / مدیر روابط عمومی که مدیرعامل شرکت ایرانول شد
کارشناس این برنامه تلویزیونی در ادامه گفت: در حال حاضر 100 نفر در هیئت مدیره های شستا هستند که مدرک تحصیلی مرتبط با حوزه فعالیت خود ندارند، به طور مثال شخصی با مدرک ادبیات فارسی مدیرعامل یک شرکت سیمانی است. یا شخصی با مدرک علوم درایی در شرکت دامپروری و یا با مدرک شهرسازی در هیئت مدیره یکی از شرکت های دارویی مشغول فعالیت است .
دلاوری مجری برنامه نیز گفت چگونه می شود که شخصی که تمام رزومه و سابقه اش در زمینه روابط عمومی است مدیرعامل شرکت نفت ایرانول شده است.
کنترل هلدینگ دارویی شستا از واتیکان
در این برنامه تخلف جالبی از شرکت های زیر مجموعه شستا منتشر شد، سید طه هاشمی که از تیرماه سال جاری به عنوان سفیر ایران در واتیکان مشغول به فعالیت شده ، در هلدینگ دارویی شستا همزمان عضو موظف هیئت مدیره است و معلوم نیست چگونه از واتیکان مسئولیت خود را در این هلدینگ انجام می دهد.
در جدول زیر اسامی مدیران دو و سه شغله شاغل در شرکت های زیرمجموعه وزارت کار مشاهده می شود.
انتشار اسامی هیئت مدیره شرکت های زیر مجموعه شستا و صندوق بازنشستگی مانند تابیدن نوری بر تاریکخانه بخش مهمی از اقتصاد بود، در بررسی لیست منتشر شده نکته جالبی از کوچ دسته جمعی مدیران یک خودروساز به شستا را مطرح کرد.
مرور لیست اسامی هیئت مدیره ها مشخص می کند که تعداد زیادی از مدیران سابق شرکت خودروسازی سایپا در دولت احمدی نژاد در حال حاضر به عنوان مدیرعامل و عضو هیئت مدیره شرکت های زیر مجموعه شستا به خصوص شرکت های پتروشیمی و شیمیایی مشغول فعالیت هستند.
تعارض منافع در هلدینگ تاپیکو/ ماجرای رئیس حراست دوشغله
برنامه پایش شب گذشته در بررسی لیست هیئت مدیره های منتشر شده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نمونه مهم و جالبی از تعارض منافع و بعضاً تخلف در هلدینگ تاپیکو از زیرمجموعه های وزارت کار اشاره کرد. در این برنامه اشاره شد که در حال حاضر مدیران هلدینگ تاپیکو در زیر مجموعه های خود نیز عضو هیئت مدیره هستند و سمت دارند.
در این برنامه مطرح شد که مثلاً در حال حاضر یک فرد مدیر حراست هلدینگ تاپیکو است و همزمان در یکی از شرکت های زیر مجموعه خود مسئولیت دارد، سوالی که مطرح می شود این است که یک نفر باید باشد بر خود این فرد حراست کند . برخی مصادیق تعارض منافع که در این برنامه به آنها اشاره شد موارد زیر بودند.
ژن های خوب زیر مجموعه وزارت کار را بشناسیم
برنامه پایش شب گذشته با بررسی لیست اعضای هیئت مدیره منتشر شده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اسامی برخی از خویشاوندان و وابستگان سیاسیون و مقامات را که در شرکت های زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان عضو هیئت مدیره حضور دارند را منتشر کرد.
در لیست منتشر شده از سوی این برنامه افشین غریب پور عضو هیئت مدیره سیمان یاسوج فرزند خداداد غریب پور مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری بانک ملی، سید ابراهیم سقایی فومنی عضو هیئت مدیره پتروشیمی غدیر خواهرزاده محمد باقر نوبخت معاون رئیس جمهور، یعقوب موسوی جهان آباد مدیر عامل سیمان یاسوج از بستگان خداداد غریب پور و برادرزاده سید باقر موسوی نماینده مجلس پنجم و ششم به چشم می خورد.
لیست زیر اسامی وابستگان به مقامات و سیاسیون را که در شرکت های زیر مجموعه وزارت کار مشغول هستند مشخص می کند. این در حالی است که بهمن ماه سال 96 علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در یک بخشنامه، به سازمانها و نهادهای تابعه این وزارتخانه دستور داد تا از بهکارگیری منسوبین به افراد سیاسی در سطوح مدیریتی شرکتها و هلدینگهای تابعه، خودداری کنند، بخشنامه ای که گویا از طرف شستا و صندوق بازنشستگی به آن اهمیت داده نشده است.
مدیرعامل شستا: برای انتصابات تحت فشارم
مرتضی لطفی مدیرعمل شستا در این برنامه تلویزیونی در مورد لیست هیئت مدیره شرکت ها گفت: ما در حال تعدای از افراد را داریم که مشمول ماده 241 قانون تجارت می شوند، به این ترتیب که این افراد همزمان در دو جا عضو هیئت مدیره هستند. البته اکثر این افراد استعفا داده اند و فرآیند جایگزینی آنها در حال انجام است ولی انتخاب آنها و طرح در کمیته انتصابات طول می کشد.
وی در ادامه گفت: هیچکدام از این افراد از شرکت دومی که در آن عضو هستند حق عضویت نگرفته اند. بیش از ده نفر از خواهران همکاران را در هیئت مدیره شرکت ها منصوب کردیم.
لطفی در مورد عدم دریافت حق عضویت را نقض کرد و گفت: اعضای غیر موظف ماهی یک بار جلسه می گیرند و میزان حق جلسه آنها ماهانه یک تا یک میلیون دویست هزار تومان است. اینکه معاونین ما همزمان در شرکت های زیر مجموعه عضو هیئت مدیره هستند در جهت استفاده از توانمندی آنهاست.
مدیرعامل شستا از پاسخ به میزان پاداش دریافتی اعضای هیئت مدیره شرکت ها در آخر سال نیز طفره رفت.
دلاوری مجری برنامه پایش در واکنش به این اظهارات مدیرعامل شستا گفت: حداقل حضور در هیئت مدیره شرکت ها رزومه است ، من اصلا باور نمی کنم که کسی در هیئت مدیره یک شرکت شستا فقط بخاطر رضای خدا نشسته باشد . اگر بگوییم کادر سازی نکند، مهره چینی نکند، خواهش می کنم جوری حرف نزنید انگار دارید سر ما منت می گذارید.
مدیرعامل شستا در ادامه گفت: قطع به یقین کسی رایگان کاری نمی کند، اصلاحیه جدید اسامی هیئت مدیره شرکت ها را فردا در سایت وزارت کار اعلام می کنیم .
وی در پاسخ به اینکه آیا برای انتصاب کسی تحت فشار بوده اید گفت: بله .
بعد از اظهارات مدیرعامل شستا کارشناس برنامه گفت: در پتروشیمی جم اعضای هیئت مدیره در سال 96 جمعا 186 میلیون تومان پاداش هیئت مدیره گرفتند، به عبارتی هر نفر در هر ماه 15 میلیون تومان بغیر از حق جلسات گرفته است چطور آقای لطفی می گوید افراد بخاطر عضویت در هیئت مدیره پولی دریافت نمی کنند.