در حالی که پستانداران این روزها بیشترین تراکم را بین همهی جانداران دارند، اما سالیانی طولانی بعد از خزندگان قرار میگرفتند. خصوصا دورانی که دایناسورها حضوری پررنگ روی کرهی زمین داشتند. اما حالا باستان شناسان موفق شدند فسیلی از یک پستاندار قدیمی پیدا کنند که در دورهی تریاس زندگی میکرده و به اندازهی یک فیل بوده است.
این گونهی جدید که «لیزوویشا بوهانی» نام دارد، مربوط به گروهی از جانداران است که آنها را دو سگ دندان مینامند. این جانداران که بین 250 تا 220 میلیون سال پیش در دورهی تریاس زندگی میکردند «پستاندارانی شبیه به خزندگان» نامیده میشدند.
اما لیزوویشا یک دو سگ دندان معمولی نبود. در حالی که پستانداران در آن دوره محدوده اندازهشان بین یک موش تا یگ گاو بود، لیزوویشا بسیار بزرگتر از آنها بود و تقریبا هم اندازهی یک فیل بود. این پستاندار حدودا 4.5 متر طول و 2.6 متر عرض داشت و وزنش حدودا 9 تن بود که محققان بر این عقیدهاند که این مقدار حدود 40 درصد بزرگتر از بزرگترین دو سگ دندان پیش از کشف شدن لیزوویشاست. این اندازه همچنین چندان فاصلهای با بزرگترین دایناسور دورهی تریاس ندارد.
اما فقط اندازهی لیزوویشا این جاندار را خاص نمیکند. این موجود حدود 210 تا 205 میلیون سال پیش زندگی میکرد که حدود 10 میلیون سال بعد از زمانی است که فکر میکنیم زندگی دایناسورها روی زمین به پایان رسید.
«ژگورز نیدزویسکی» یکی از محققین دربارهی این موجود میگوید:
دو سگ دندانها موجودات بسیار موفقی بودند که در اواسط و اواخر دورهی تریاس میزیستند. لیزوویشا جوانترین دو سگ دندان و همچنین بزرگترین چهارپای عصر زمین بین غیر دایناسورها شناخته میشود. طبیعیست که بخواهیم بدانیم چگونه دو سگ دندانها تا این حد بزرگ شدهاند. لیزوویشا یافتهی هیجان انگیزی است چرا که بسیاری از یافتههای ما در تاریخ را زیر سوال میبرد.
اطلاعات کاملتری از این یافته را میتوانید در این مقاله مطالعه نمایید.