به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، با حضور حجتالاسلام و المسلمین امینی معاون منابع انسانی قوه قضاییه از سامانه نشستهای قضایی دادگستریهای سراسر کشور رونمایی شد.
در ابتدای این مراسم حجتالاسلام و المسلمین امینی درباره اهمیت برگزاری این نشستهای قضایی در دادگستریهای کشور گفت: با همت و تلاش مرکز آموزش قوه قضاییه این سامانه ایجاد و راهاندازی شده است که در پیشبرد اهداف دستگاه قضایی و در شفافسازی و یکی شدن افکار قضایی قضات بسیار موثر است.
وی افزود: از حدود ده هزار قاضیای که در دادگستریهای کشور مشغول هستند و کار قضایی انجام میدهند حدود 80 درصد آنها در نشستهای قضایی حضوری فعال دارند. همچنین این نشستها در بیش از 600 نقطه واحد قضایی در سراسر کشور به صورت هفتهای برگزار میشود و قضات ما به طور معمول هفتهای یک بار در این نشستها حضور دارند.
معاون رئیس قوه قضاییه درباره اهمیت برگزاری این نشستها گفت: هدف از برگزاری این نشستها این است که مسائل مبتلابه قضات در این جلسات مورد بحث و مباحثه قرار گرفته و به نوعی تشریک مساعی شده و برای حل ابهامات موجود همفکری صورت گیرد.
حجتالاسلام و المسلمین امینی گفت: هدف ما این بوده که یک سیستم پویا داشته باشیم که موجب ارتقای سطح علمی آرا و ایجاد وحدت رویه شود، لذا این سامانه به جامعه حقوقی و علاقمندان کمک میکند که روال فکری و مباحث علمی قضات را مشاهده کنند.
وی درباره نحوه کارکرد این سامانه هم گفت: در این سامانه اینگونه تدبیر شده است که قضات حاصل مباحث خود در نشستها را به مراکز استانها میفرستند و مراکز استانها هم نظراتی که بیشترین اتفاق نظر بر روی آنها است را به تهران ارسال میکنند و در راس این هرم، قضات دیوان عالی هستند که نتایج ارسالی را بررسی کرده و نظرات برتر را تایید میکنند که نهایتا نتایج مورد تایید هیات عالی نشستهای قضایی - که از قضات دیوان عالی کشور تشکیل شده - به عنوان رای نهایی در سامانه قرار میگیرد.
معاون منابع انسانی بیان کرد: در حال حاضر 600 دبیرخانه در کل دادگستریهای کشور داریم که این کار را انجام میدهند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: با شروع به کار این سامانه تاکنون بیش از چهار هزار نشست دادگستریها در این سامانه در طی هشت ماه گذشته بارگذاری شده که از این تعداد بیش از دو هزار نشست به تایید هیئت عالی نشستهای قضایی رسیده است.
وی افزود: به گونهای این سامانه طراحی شده است که امکان جستجو در سامانه برای مخاطبین وجود دارد و علاقمندان میتوانند به طور تخصصی بر روی موضوعات جستجو کنند.
حجتالاسلام و المسلمین امینی تصریح کرد: البته شبیه به این کار را درباره اصل آرای قضایی قبلا انجام دادهایم و سامانهای را در این خصوص ایجاد کردهایم که در پژوهشگاه قوه قضاییه موجود است و در آنجا میتوان آرای قضایی استان را مشاهده کرد.
معاون رئیس قوه قضاییه عنوان کرد: ما معتقدیم هرچقدر که بتوانیم دسترسی جامعه حقوقی را به این آرا و مباحث بیشتر کنیم به ارتقای سطح آرای قضایی کمک کردهایم.
این مقام مسئول در رابطه با اینکه آیا این سامانه در راستای آسیبشناسی آرای قضایی است یا خیر گفت: قضاتی که در یک مجتمع مشغول کار هستند هفتهای یک بار مباحث مبتلابه خود را به اشتراک میگذارند و نظرات خود را پیرامون یک موضوع مطرح میکنند که طبیعتا این کار به معنای آسیبشناسی نیست. به عنوان مثال قاضی یک مجتمع بر روی یک موضوع نظر خاص دارد و آن موضوع را به دبیرخانه میدهد تا نشست هفتگی با محوریت آن موضوع برگزار شود و نهایتا با بحث و مباحثه درباره آن موضوع به یک نظر واحد میرسند که باعث میشود برداشتهای روشنتر و شفافتری از آرای قضایی داشته باشیم.
وی در رابطه با اینکه آیا مخاطبین خارج از دستگاه قضایی امکان اظهارنظر درباره موضوعات مطرح شده در این سامانه را دارند یا نه گفت: این موضوع در دستور کار سامانه قرار دارد و در فازهای بعدی این امکان وجود دارد که کلیه مخاطبان بتوانند نظرات خود را نسبت به مباحث مطرح کنند و حتی به مسائلی که دارای اهمیت و اولویت است امتیاز دهند تا در معرض دید بیشتر قرار گیرند و انشاالله در آینده این سایت به عنوان یک دایره المعارف حقوقی تعبیر خواهد شد که بسیاری از نظرات قضات را در آن میتوان مشاهده کرد؛ لذا این سامانه به گونهای خواهد بود که یک اشتراک بین جامعه حقوقی پدید میآورد و افراد میتوانند در آنجا درباره موضوعات اظهارنظر داشته باشند.
این مقام مسئول ادامه داد: لذا امیدواریم با این کار گردش اطلاعات صورت گیرد و به ما در فهم مسائل حقوقی و قضایی کمک کند و مفاهیم شفافتر و نزدیکتر به یکدیگر شوند.
حجت الاسلام و المسلمین امینی در ادامه به مزایای سامانه نشستهای قضایی اشاره کرد و گفت: شناسایی موضوعات بدیع و کاربردی در جریان رسیدگی به پروندهها، تولید دانش قضایی مورد نظر دادسراها و محاکم، مشارکت قضات عالی رتبه در تدوین نظریه نهایی
نشستها و کاهش میزان خطاپذیری نظرات اعلام شده در سامانه، ایجاد ظرفیت مشورت و هم فکری در میان جامعه قضایی از طریق به اشتراک گذاری دانش قضایی، ایجاد ظرفیت آموزش به صورت موضوعی، کمک به ایجاد رویه واحد قضایی و همگرایی نظرات حقوقی قضات و سهولت در دسترسی به پاسخ ابهامات و سوالات قضات از طریق جستجوی کلیه واژههای مرتبط و تسهیل در جریان انتقال تجارت قضایی از جمله مزایای ایجاد و راه اندازی این سامانه است.
وی در پایان در رابطه با جذب قاضی در دستگاه قضایی در سال جاری هم گفت: در کل مجموع پذیرش جذب اختصاصی و عمومی در هر سال حدود 800 قاضی است که بنابر برنامه ششم توسعه قوه قضاییه میتوان سالی 800 قاضی را جذب کرد. معمولا ما این میزان جذب را هر ساله داریم. البته جذب 800 نفر قاضی به گونهای نیست که تعداد خاصی را برای جذب عمومی یا اختصاصی بگذاریم.
گفتنی است سامانه نشستهای قضایی به آدرس www.neshast.org در دسترس علاقهمندان است.