خبرگزاری مهر: بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص نتایج مذاکرات انجام شده در سوئد پیرامون بحران یمن و مواضع جمهوری اسلامی ایران، اظهارداشت: ما از ابتدای بحران یمن و آغاز تجاوز نظامی به آن کشور از سوی ائتلاف به رهبری عربستانی که تصور میکرد میتواند ظرف چند هفته یمن را به تسلیم وادارد، اعلام کردیم که تجاوز به هیچ کشوری و تحت هیچ شرایطی امری قابل قبول نیست و متجاوز هرگز نمیتواند با بمباران و کشتار مردم بیگناه به امیال و اهداف شوم خود دست پیدا کرده و ملتی دارای تاریخ را به زانو در آورد.
وی گفت: تاریخ این موضوع را به ما یادآوری میکند که تجاوز و اشغال سرزمین دیگران با توسل به زور و خشونت هیچ گاه نمیتواند کشور متجاوز را به فرجام دلخواه او و سر منزل مقصد غیر انسانی خود برساند.
در یمن باید آتش بسی تحت نظارت سازمان ملل به وجود بیاید
قاسمی بیان کرد: از ابتدا مواضع ایران پیرامون یمن کاملا مشخص بود، ما گفتیم که متجاوزین باید به ستم و تجاوز خود پایان دهند و این حملات ددمنشانه را متوقف کنند، آتش بسی تحت نظارت جایی مثل سازمان ملل بوجود بیاید و شرایط برای اقدامات انسان دوستانه، امدادی و کمک رسانی به مردمی که تجربه تلخ زیستن در سالهای اخیر را زیر بمبارانهای متجاوزین و در سایه فقر مطلق، بیماری و ناامنی داشتند فراهم شود و حتی در صورت لزوم بیماران و مجروحین به بیرون از یمن منتقل و درمان شوند.
ما خواستار فراهم کردن شرایط مذاکره میان گروههای یمنی برای تعیین سرنوشت یمن بودیم
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ما خواستار فراهم کردن شرایط مذاکره میان گروههای یمنی برای تعیین سرنوشت این کشور بودیم و در این راستا رایزنیهای بسیاری را در سالهای اخیر به ویژه یکسال گذشته با توجه به عمق فاجعه بشری که در یمن رخ داد داشتیم و به آن شدت بخشیدیم. گفتگوهایی دقیق و فشرده را با چهار کشور اروپایی آغاز کردیم و اخیراً هم دور تازهای از این مذاکرات میان ایران و E. 4 در بروکسل برگزار شد.
وی افزود: همه تلاش ایران این بود که در نهایت بتوانیم به طرح 4 مادهای که از ابتدای بحران توسط وزیر امور خارجه کشورمان مطرح شده بود نزدیک شویم، این طرح یکی از راههایی است که میتواند زمینه آرامش و ثبات را فراهم و شرایط نسبتا عادی تری را به یمن بازگرداند و به موضوع تجاوز خاتمه دهد.
قاسمی با بیان اینکه از یک سو سازمان ملل متحد با جدیت بیشتری به موضوع یمن ورود پیدا کرده و از سوی دیگر برخی اروپاییها هم تلاش بیشتری کردند تا از نفوذ نسبی خود بر ائتلاف استفاده کنند، تصریح کرد: ایران هم تلاشهایی سازنده و مثبت را در ادامه تلاشهای قبلی و در چارچوب راهکار چهار مادهای قبلی خود به عمل آورد که اثرات بسیار خوبی داشت.
در مذاکراتی که در سوئد و میان گروههای یمنی تحت نظارت سازمان ملل شکل گرفت قدمهای مثبتی برداشته شد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در مذاکراتی که در سوئد و میان گروههای یمنی تحت نظارت سازمان ملل شکل گرفت قدمهای مثبتی برداشته شد که بی شک مورد استقبال ایران قرار گرفت و این امیدواری وجود دارد که با ادامه تلاشهای قبلی این روند بتواند در مسیر درستی پیش برود.
وی بیان داشت: باید تلاش شود با کمک سازمان ملل و همه کشورهای موثر مساله یمن به سمت قطع تجاوز متجاوزین، ایجاد فضای آرام، آتش بس، فراهم آوردن وضعیتی برای کمک رسانی به بیماران و مجروحان و تامین غذا و دارو و کمکهای انسان دوستانه و استمرار مذاکراتی که در استکلهم آغاز شد، حرکت کند و در نهایت اینکه با دست یابی به یک فرمول مشخص جهان شاهد پایان این فاجعه بشری قرن باشد که خود این موضوع به تنهایی میتواند لکهای تلخ و سیاه در تاریخ معاصر جهان به حساب آید.
قاسمی ادامه داد: بی شک این تجاوز چند ساله از سوی کشوری متوهم به مردمی که در بدترین شرایط زیست قرار دارند، به عنوان یک نمونه بارز از یک فاجعه انسانی و جنایت جنگی تلقی میشود و قابلیت تداوم بیش از این را نخواهد داشت.
خیزشی از وجدانهای بیدار جهانی برای توقف جنگ در یمن آغاز شده است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم با اقدامات صورت گرفته، ما وارد مرحله نوینی برای تحقق همه آرمانها و آرزوهای نیکی که جامعه جهانی و وجدانهای بیدار انسانی برای مردم مظلوم یمن دارند نزدیک شویم، به نظر میرسد اگر چه بسیار دیر، اما نهایتا وجدانهای بیدار در جهان امروز در برابر این بیداد و فاجعه قرن خیزش، اعتراض و تلاشهایی را آغاز کرده است.