به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان به نقل از وبسایت خبریمانی کنترل، «راویندرا رائو» کارشناس و مدیر مرکز تحقیقاتی «آناند راتی» در مقالهای نوشت، بازار جهانی نفت در سال 2018 تحت نوسانات بسیار زیاد قرار گرفت که میتوان گفت اقدامات جاهطلبانه و غیرمنطقی ترامپ در اعمال مجدد تحریمها علیه ایران و حمایت کورکورانه از عربستان در پرونده قتل خاشقجی دو عامل مهم بروز این تنش های نفتی بود.
طبق نظر راویندرا رائو، به راه انداختن جنگ تجاری میان آمریکا و چین نیز بار سنگینی بر روند تقاضا نفت خام در بازار جهانی وارد کرد و نوسانات قیمت نفت نیز شدیداً متأثر این موضوع بوده است.
در اوایل سال جاری، سازمان اوپک برای ایجاد تعادل در بازار تصمیم گرفت تا روزانه یک میلیون بشکه تولید نفت خام از ماه ژوئیه افزایش یابد. سرمایه گذاران انتظار داشتند که با این اقدام ثبات دوباره به بازار بازگردد که با عملکرد ترامپ علیه برنامه هستهای ایران انتظارات محقق نشد.
کارشناس اقتصادی هند «راویندرا رائو» در ادامه میگوید، رفتارهای مبهم و غیرمنطقی ترامپ در مقابل ایران تا حدودی بسیار تأثیر بر ایجاد نوسان در بازار نفت جهانی داشته است، زیرا ترامپ در اوایل سال جاری از برنامه هستهای (برجام) خارج شد و در ماه نوامبر نیز کلیه تحریمهای متوقف شده خود را علیه ایران بازگرداند اما بلافاصله در کمتر از 20 روز حاضر به عقب نشینی شد و به هشت کشور جهان برای ادامه واردات نفت ایران به مدت شش ماه مجوز اعطا کرد.
دونالد ترامپ همچنین با حمایتهای بیمنطق خود از محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در پرونده قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد عربستان، منجر به ایجاد شک و ضربه مجدد به بازار جهانی نفت شد.
ترامپ علاوه براین، خواهان پایین آمدن قیمت جهانی نفت بود و بارها از اوپک خواست تا قیمت نفت را کاهش دهد. ترامپ حتی بعد از شکست حزب خود در انتخابات میان دورهای موضع خصمانه بیشتری نسبت به اوپک و متحدانش گرفت.
عربستان نیز که شدیداً به افزایش قیمت نفت برای تأمین بودجه پروژههای زیرساختی خود نیازمند بود، به دلیل ساکت کردن آمریکا و جامعه جهانی در مقابل پرونده قتل خاشقجی به پایین ماندن قیمت نفت کنار آمد.
به گفته کارشناسان اقتصادی با توجه به رخداد مسائل مختلف در ایجاد نوسان در سال 2018 انتظار میرود که قیمت نفت خام در بازار جهانی در سال 2019 نیز شاهد نوسانات بسیار خواهد بود.
در این میان سرمایه گذاران نسبت به رشد اقتصاد جهانی در سال 2019 نگران هستند و منحنیهای تولید بیانگر رکود ناگهانی در کشور آمریکا است.
افزایش تنشهای تجاری، سخت گیری در قوانین پولی و تغییرات جغرافیایی نیز در این میان میتواند باعث عدم رشد اقتصاد جهانی در سال 2019 نیز شود.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا 18 اردیبهشت ماه امسال، خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد اما بلافاصله دیگر کشورهای امضا کننده این توافق یعنی انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه ضمن محکوم کردن خروج این کشور از این توافق چندجانبه بینالمللی، تأکید کردند که به برجام پایبند مانده و از تجارت شرکتهایشان با ایران حمایت میکنند.
ترامپ با حربه تروریسم اقتصادی و تحریمهای یک جانبه غیرقانونی و فشار به جامعه جهانی به دنبال ایجاد جنگ روانی و القای انزوای ایران است، ولی تجربه ماههای اخیر و همراهی نکردن جهان با آمریکا نشان داد که این کشور هیچگاه به هدف خود دست نخواهد یافت.