ماهان شبکه ایرانیان

منابع رسانه ای پاکستان

متخب اخبار علم، فناوری و محیط زیست ایرنا در هفته پایانی فروردین

تهران- ایرنا-مهم ترین اخبار علم و فناوری ایران در هفته پایانی فروردین ماه، رنگ و بوی بین المللی داشت، به طوری که علاوه بر انتشار خبر رشد ۴۱ درصدی تولید مقالات برتر ایران، نشست مشترک همکاری های علمی و پژوهشی ایران و ایتالیا با حضور وزیران علوم دو کشور در تهران برگزار شد، همچنین مرکز همکاری های ایران و استرالیا در دانشگاه صنعتی شریف و مرکز فناوری سا ...

متخب اخبار علم، فناوری و محیط زیست ایرنا در هفته پایانی فروردین
به گزارش ایرنا، در آخرین هفته فروردین ماه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی مصوبه های مهمی در رابطه با محیط زیست داشتند که براساس آن، هرگونه بهره برداری از تالاب ها ممنوع و سازمان حفاظت محیط زیست مکلف به جلوگیری از انتشار امواج غیرمجاز شد و تکمیل شبکه ملی هشدار گردوغبار جزء تکالیف وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت.

***رشد 41 درصدی تولید مقالات برتر ایران/ کسب رتبه اول منطقه و جهان اسلام
جمهوری اسلامی ایران با تحقق رشد 41 درصدی در تولید مقالات برتر در سال 2016 نسبت به سال قبل از آن، موفق به کسب رتبه اول منطقه و جهان اسلام در زمینه تولید مقالات کیفی (یک درصد برتر) شد.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با اعلام این مطلب گفت: براساس اطلاعات مستخرج از پایگاه وب آو ساینس (آی.اس.آی)، در سال 2015 میلادی تعداد مقالات یک درصد برتر کشور 222 مورد بود که این میزان در سال 2016 میلادی به 312 مورد رسید و به این ترتیب، در سال 2016 میلادی از لحاظ تعداد مقالات برتر رتبه نخست منطقه و جهان اسلام را کسب کرده ایم.
دکتر محمدجواد دهقانی اظهار داشت: برای کشورمان در سال 2011 میلادی، 76 مقاله پراستناد ثبت شده است که این رقم در سال 2012 میلادی به 105 مورد و در سال 2013 میلادی به 139 مورد رسید، در سال 2014 میلادی مجددا این مقدار افزایش یافت و به 174 مورد رسید و تعداد مقالات یک درصد برتر کشور در سال 2015 به 222 مورد و در سال 2016 به 312 مورد افزایش یافت.
به گفته وی، به موازات افزایش تعداد مقالات پراستناد، رتبه کشور در سطح بین المللی در این حوزه بهبود یافته است به طوری که در سال 2011 میلادی رتبه کشور از لحاظ تعداد مقالات کیفی (یک درصد برتر) 39 بود که در سال 2012 میلادی به رتبه 37 و در سال 2013 میلادی به رتبه 35 ارتقا یافت.
دهقانی خاطرنشان کرد: در سال 2014 و 2015 میلادی رتبه کشور از لحاظ تعداد مقالات یک درصد برتر به جایگاه 32 و 28 رسید و در سال 2016 رتبه کشور از لحاظ تعداد مقالات برتر به 21 ارتقا یافت و به این ترتیب نسبت به سال 2011 میلادی و با رشد تعداد مقالات برتر کشور جمهوری اسلامی ایران توانسته است رتبه 21 دنیا را در اختیار داشته باشد.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: در سال 2011 و 2012 میلادی از لحاظ تعداد مقالات یک درصد برتر رتبه چهارم منطقه و سوم جهان اسلام را در اختیار داشتیم و طی سال های 2013 تا 2015 میلادی با افزایش تعداد مقالات برتر کشور، رتبه دوم منطقه و همچنین دوم جهان اسلام متعلق به ایران شد و نهایتا در سال 2016 میلادی جمهوری اسلامی ایران رتبه نخست را در منطقه و در سطح جهان اسلام کسب کرد.

***برگزاری نخستین نشست مشترک همکاری های علمی پژوهشی ایران- ایتالیا
نخستین نشست دو روزه همکاری های علمی و پژوهشی ایران و ایتالیا روز چهارشنبه 30 فروردین ماه با حضور محمد فرهادی وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری کشورمان و خانم «والریا فدلی» وزیر آموزش، دانشگاه و تحقیقات ایتالیا با امضای یک بیانیه مشترک در دانشگاه شهید بهشتی تهران گشایش یافت.
فدلی سه شنبه شب در صدر یک هیات 150 نفره متشکل از مسوولان دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی و شرکت های ایتالیایی به ایران سفر کرد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری کشورمان در این نشست گفت: امضای یادداشت تفاهم علمی ایران و ایتالیا در شهریور 1394 و تشکیل کمیته مشترک علمی فیمابین و ارتباط دانشگاه ها و مراکز پژوهشی دو کشور در کنار روابط عمیق فرهنگی و عزم دو کشور برای توسعه همکاری های علمی و فناوری پشتوانه فعالیت های کنونی و آتی دو کشور محسوب می شود.
محمد فرهادی با اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای همکاری در تمام زمینه ها با ایتالیا اظهار امیدواری کرد همکاری های علمی و تحقیقاتی بین دو کشور با برداشتن گام های عملی و شتاب بخشیدن بین تمامی سطوح با وجود اراده سیاسی قوی موجود هر چه بیشتر توسعه یابد.
وی از توافق ایران و ایتالیا برای ایجاد صندوق تحقیقاتی مشترک خبر داد و افزود: یک اعتبار مشخص برای این صندوق از سوی دو کشور در نظر گرفته شده و طرحهای تحقیقاتی مشترک در حوزه های محیط زیست، مدیریت آب، هوافضا، تحقیقات هسته ای و همچنین تحقیقات بنیادی با استفاده از اعتبارات این صندوق اجرا خواهد شد.
«والریا فدلی» نیز در این نشست امضای بیانیه مشترک علمی بین دو کشور ایران و ایتالیا را بسیار مهم دانست و گفت: با امضای تفاهم نامه های بین دو کشور همکاری علمی و تکنولوژی ایران و ایتالیا وسعت پیدا می کند.
وی خاطرنشان کرد: اهمیت سیاسی همکاری های بین دو کشور ایران و ایتالیا با سفر رئیس جمهوری روحانی به ایتالیا در ژانویه 2016 و همچنین در ادامه سفر نخست وزیر ایتالیا به عنوان نخستین رهبر بازدید کننده از ایران پس از برجام مورد تاکید قرار گرفت.
وی با اشاره به حضور هیات 150 نفری بخش های مختلف علمی و پژوهشی و دانشگاهی و فناوری ایتالیا در کشورمان برای حضور در نخستین نشست مشترک همکاری های علمی و پژوهشی ایران و ایتالیا افزود: البته این مسیر قبلا با امضای 112 توافقنامه بین مراکز دانشگاهی دو کشور گشایش یافته بود.
انتقال فناوری، تجربیات و دانش روز به داخل کشور، ایجاد بازار مشترک و انتقال و فروش تکنولوژی های توسعه یافته دو کشور و همچنین حضور در عرصه بین المللی از دیگر اهداف برگزاری این نشست است.
موضوعات این نشست شامل علوم زیستی، کشاورزی و موادغذایی، انرژی، حمل و نقل، شیمی سبز، هوافضا، محیط زیست و فناوری های تمیز، شهرهای هوشمند و بخش های جدید فناوری اطلاعات، آموزش و توسعه مهارت و گردشگری و میراث فرهنگی است.
هیات ایتالیایی در سفر دو روزه خود از تهران از چند دانشگاه و مراکز تحقیقاتی کشورمان نیز بازدید کردند.

*** گشایش مرکز همکاری های ایران و استرالیا
مرکز همکاری های ایران استرالیا عصر چهارشنبه در دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف افتتاح شد.
رئیس دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه درخصوص همکاری های ایران و استرالیا گفت: سه سال پیش تفاهم نامه ای میان پنج دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک)، تهران، شهید بهشتی، علوم پزشکی و صنعتی شریف در حضور وزیر علوم منعقد شد و براساس این تفاهم نامه قرار شد دانشگاه صنعتی شریف به عنوان نماینده ایران و دانشگاه ملبورن به عنوان نماینده استرالیا در حوزه آب همکاری مشترک خود را آغاز کند.
گروهی از محققان مؤسسه امور بین الملل استرالیا Australian Institute of International در قالب تور مطالعاتی به منظور بررسی شرایط دریاچه ارومیه و ارائه راهکارهای نجات آن به ایران سفر کردند.
این گروه 25 نفره با همراهی دکتر پاتریک مور D. Patrick Moore مدیر موسسه امور بین الملل استرالیا در ایران حضور یافته اند.
مسعود تجریشی افزود: دریاچه ارومیه و پروژه های احیای این دریاچه مبنای همکاری های مشترک کشور ایران و استرالیا در حوزه آب قرار گرفت.
وی افزود: اقتصاد آب و حقوق آب از مباحث مهم مرتبط با این حوزه هستند که استرالیایی ها تجربه خوبی در آنها دارند و اگر بتوانیم این تجربه ها را در کشور بومی کنیم اتفاقات خوبی رقم می خورد.
رئیس دانشکده مهندسی دانشگاه ملبورن نیز در این مراسم گفت: مرکز همکاری های ایران و استرالیا با محوریت تحقیقات آب میان ایران و استرالیا شروع شده است ولی به صورت چندحوزه ای پیش می رود و بحث های حقوقی مهندسی و محیط زیستی را در پی خواهد داشت.
دکتر عباس رجبی فر افزود: مشکل اساسی آب کشور بحث حقوقی آب و دسترسی مردم به منابع آبی است که بحث های اقتصادی و چندمنظوره را به دنبال دارد به این منظور دریاچه ارومیه به عنوان یک پایلوت برای تحقیقات مرکز همکاری ایران و استرالیا در نظر گرفته شده است.
براساس توافق طرفین قرار شد هیات اعزامی استرالیا و مسئولان ایرانی طی سه چهار روز، به بحث و بررسی چارچوب همکاری های خود در علوم مهندسی و شاخه های مرتبط با منابع آب بپردازند و این بحث ها مبنای سفر بعدی هیأت ایرانی به استرالیا برای افتتاح همین مرکز در دانشگاه ملبورن قرار گیرد.

***افتتاح مرکز فناوری سامسونگ - امیرکبیر (SAMSUNG-AUT Tech)
مرکز فناوری سامسونگ - امیرکبیر (SAMSUNG-AUT Tech) هفته گذشته با حضور رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مدیرعامل سامسونگ ایران به صورت رسمی در محل برج فناوری این دانشگاه آغاز به کار کرد.
زمینه اصلی فعالیت این مرکز فناوری مشترک، حمایت از تحقیق و توسعه برای پروژه های کاربردی و مسوولیت محور است و اهداف خود را از طریق توسعه ایده های نوین در حوزه بهداشت و سلامت، محیط زیست، انرژی و آموزش با محوریت اپلیکیشن گوشی های هوشمند دنبال می کند.
تیم های تحقیقاتی می توانند از امکانات این مرکز فناوری برای توسعه پروژه های فناورانه خود استفاده کنند و هر تیم پژوهشی (پس از تایید کمیته مشترک دانشگاه صنعتی امیرکبیر و شرکت سامسونگ) مجاز خواهد بود برای دوره سه ماهه از این فرصت استفاده کند و البته تیم ها بعد از سه ماهه نخست، ارزشیابی شده و برگزیدگان وارد دوره سه ماهه بعدی می شوند.
مربیان این مرکز با ارائه مشاوره فنی و تخصصی به تیم های شرکت کننده، امکان انتقال دانش در پروژه های تحقیقاتی را فراهم می کنند و تیم های حاضر در مرکز، از پشتیبانی علمی استادان دانشگاه صنعتی امیرکبیر و حمایت شرکت سامسونگ در زمینه های مرتبط با پروژه برخوردار خواهند شد.
تمامی تجهیزات مورد نیاز برای به نتیجه رسیدن تحقیقات تیم های مختلف در این مرکز نیز توسط شرکت سامسونگ تامین می شود.
اپلیکیشن های برتر بعد از تایید مرکز توسعه در فروشگاه اپلیکیشن های گلکسی سامسونگ (GALAXY App Store SAMSUNG ) قرار می گیرند.

*** افزایش صفحات وب فارسی به چهار میلیارد صفحه
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران به افزایش صفحات وب فارسی در اینترنت در سال های اخیر اشاره کرد و گفت:صفحات وب فارسی در شبکه اینترنت از حدود 1.1 میلیارد صفحه در سال های گذشته اکنون به 4 میلیارد صفحه رسیده است.
نصرالله جهانگرد روز چهارشنبه در مراسم افتتاحیه سومین کنگره بین المللی وب پژوهی که در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد، افزود: این موضوع به عنوان سرمایه کشور محسوب می شود و هرچه تولید و عرصه موضوعات فرهنگی و داده های بومی ما در اینترنت افزایش یابد، به نفع کشور است.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت شبکه انتقال کشور تقریبا 20 برابر شده است، اظهار کرد: ظرفیت شبکه انتقال کشور از 500 گیگ به 20 هزار گیگ رسیده است که انتظار داریم این ظرفیت حداقل سه برابر رشد پیدا کند.
دکتر محمدحسین ایمانی خوشخو رئیس دانشگاه علم و فرهنگ نیز در حاشیه این مراسم از راه اندازی نخستین پارک علم و فناوری های نرم و هویت ساز در این دانشگاه در آینده نزدیک خبر داد.
سومین کنفرانس بین المللی وب پژوهی روزهای 30 و 31 فروردین با حضور محققان داخلی و خارجی برگزار شد و موضوعاتی همچون تحلیل محیط های مجازی و شبکه های اجتماعی، سکوهای رایانش توزیعی، ابری – رایانش وب در کاربردهای همراه، معماری کلان داده بر بستر رایانش ابری، توسعه اپلیکیشن های تحت وب روی موبایل، ارزیابی کیفیت وب، اقتصاد اینترنتی و مدل های کسب و کار، بازاریابی وب و تحلیل محتوا و تحلیل محیط های اجتماعی با رویکرد آلتمتریکس به بحث و بررسی گذاشته شد.

*** افتتاح چهارمین نمایشگاه هواپیماهای بدون سرنشین دانشجویی به میزبانی دانشگاه صنعتی شریف، آغاز جشنواره کارآفرینی سبز بوم تک با موضوع فناوری پاک در دانشگاه علم وصنعت ایران، رونمایی از دستگاه سطح سنج رادار و سیستم دی سی اس برای کنترل تمامی فازهای پارس جنوبی به عنوان دو محصول برتر دانش بنیان صنعت گاز کشور در عسلویه، معرفی نفرات برتر مسابقه ملی دانش مغز (Brain Bee) و برگزاری دهمین همایش ملی مهندسی عمران در دانشگاه صنعتی شریف از دیگر رویدادهای علمی و فناوری هفته گذشته بود.

*** اخبار برگزیده محیط زیستی ایرنا :

***هرگونه بهره برداری از تالاب ها ممنوع شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس کلیات لایحه حفاظت، احیا و مدیریت تالاب های کشور را تصویب و مقرر کردند هرگونه بهره برداری و اقدامی که منجر به تخریب و آلودگی غیرقابل جبران تالاب ها شود، ممنوع است.
براساس این مصوبه مرجع تشخیص تخریب و آلودگی غیرقابل جبران سازمان حفاظت محیط زیست خواهد بود و قرار شد دستورالعمل تخریب و آلودگی غیرقابل جبران تالاب ها حداکثر ظرف مدت 6 ماه از تاریخ ابلاغ قانون توسط این سازمان تهیه شده و به تصویب هیات وزیران برسد تا مبنای عمل سازمان مذکور و تمامی مراجع ذی ربط قرار گیرد.

***سازمان محیط زیست مکلف به جلوگیری از انتشار امواج غیرمجاز شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز سه شنبه با تصویب مواد 28 تا 30 لایحه هوای پاک، سازمان حفاظت محیط زیست را مکلف کردند با همکاری سازمان انرژی اتمی و وزارت ارتباطات نسبت به جلوگیری از انتشار تمامی امواج غیرمجاز رادیویی، الکترومغناطیسی، پرتوهای یون‌ ساز و غیر یون‌ساز اقدام و به‌ منظور حصول اطمینان از عدم افزایش میزان و شدت امواج و پرتوهای یون‌ ساز و غیریو‌ن‌ ساز از حدود مجاز تعیین ‌شده در هوای آزاد، شبکه پایش مربوط را راه‌اندازی کند.
براساس این ماده، اشخاص حقیقی و حقوقی که حدود مجاز انتشار امواج و پرتوهای موضوع این ماده را رعایت نکنند، برای اولین‌ بار به 50 تا 200میلیون ریال جریمه نقدی محکوم و درصورت تکرار علاوه بر پرداخت حداکثر جریمه نقدی به ضبط اموال و تجهیزات مرتبط نیز محکوم می‌شوند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی همچنین میزان جرائم منجر به آلودگی صوتی خودروها و موتورها را مشخص کردند که برمبنای آن، ایجاد هرگونه آلودگی صوتی توسط منابع ثابت و متحرک، ممنوع است و در مورد منابع‌ ثابت، مرتکب به پرداخت جریمه نقدی از 10 تا 20 میلیون ریال محکوم می ‌شود.
همچنین نیروی انتظامی مکلف شد راننده وسایل نقلیه موتوری را برای بار اول ملزم به جریمه نقدی معادل یک میلیون ریال، درصورت تکرار برای بار دوم دو برابر جریمه مذکور و درصورت تکرار بیش از دوبار به جریمه نقدی معادل سه میلیون ریال محکوم کند.

***کارکنان سازمان محیط زیست با طی دوره آموزشی ضابط دادگستری می شوند
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مصوبه دیگری از جلسه علنی روز سه شنبه خود تصویب کردند که کارکنان سازمان حفاظت محیط زیست که دوره آموزش ضابط دادگستری را زیر نظر دادستان مربوطه طی کرده باشند، برای اجرای مفاد قانون هوای پاک به‌عنوان ضابط دادگستری محسوب می شوند.
در همین رابطه، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست مکلف شدند به‌عنوان ضابط دادگستری، درمورد وقوع جرائم مشهود مذکور در این قانون رأساً یا درصورت اعلام سازمان یا با اطلاع از وقوع جرائم غیرمشهود مندرج در این قانون با هماهنگی دادستان شهرستان ذی‌ربط اقدام لازم را در برخورد با واحدهای آلوده‌کننده یا اشخاص حقیقی یا حقوقی مربوط به‌عمل آورند.
نمایندگان مجلس همچنین تصویب کردند که برای رسیدگی به تخلفات و جرائم موضوع این قانون به تشخیص رئیس قوه‌قضائیه شعبه‌ای تخصصی درهر حوزه قضایی اختصاص می‌یابد.

***وزارت راه و شهرسازی مکلف به تکمیل شبکه ملی هشدار گرد و غبار شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه خود، وزارت راه و شهرسازی (سازمان هواشناسی کشور) را مکلف کردند با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، حداکثر ظرف مدت دو سال پس از لازم الاجرا شدن قانون هوای پاک، شبکه ملی هشدار و پیش‌ آگاهی رخداد‌های گرد وغبار را تکمیل کند.
نمایندگان مجلس در ماده 27 نیز مصوب کردند وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی(سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری) و راه و شهرسازی، از محل اعتبارات مندرج در ردیف های بودجه‌ای و شهرداری‌ها و دهیاری‌ها از محل منابع مالی در اختیار اعم از عوارض و وجوه عمومی مکلفند طی برنامه‌ای پنجساله که به تأیید سازمان می‌رسد، حریم سبز بزرگراه‌ها و کمربند سبز شهرها و روستاهای تحت تأثیر رخداد‌های گردوغبار را با روش آبیاری مدرن و اولویت استفاده از پساب‌های شهری و روستایی، ایجاد کنند.
در تبصره1 نیز وزارت نیرو مکلف شد منابع آب مورد نیاز را از آب مازاد حاصل از تغییر روش آبیاری سنتی به روش آبیاری نوین درمناطق موضوع این ماده تأمین کند و تخصیص دهد و درصورت کسری منابع، تخصیص لازم را از محل پساب تولیدی یا منابع دیگر تأمین کند.

*** تقویت همکاری ایران و عراق برای مقابله با گرد و غبار
در حاشیه کنفرانس بین المللی بهبود و ارتقای محیط زیست عراق در کربلا، هیات ایرانی با مقامات محیط زیست عراق دیدار کرد و در این مذاکرات مقرر شد یک مرکز آموزشی پژوهشی مبارزه با پدیده ریزگردها و گرد و غبار در کربلا در فضایی بیش از 200 هکتار احداث شود.
رئیس مرکز بین الملل و امور کنوانسیون های سازمان حفاظت محیط زیست در این کنفرانس با اشاره به رخداد اخیر گرد و غبار در محدوده کربلا و نجف و بخش های نزدیک مرز جمهوری اسلامی ایران، گفت: ایران مطالبات خود را در ارتباط با اقداماتی که وزارت محیط زیست و بهداشت عراق انجام داده است دنبال می کند.
مجید شفیع پور ادامه داد: در همین ارتباط از طریق مذاکرات دیپلماتیک در روزهای شنبه و یکشنبه گذشته با مسوولان محلی در کربلا جلساتی برگزار و مقرر شد که چگونگی مبارزه با پدیده ریزگردها جدا از ابعاد هوا شناختی و رخدادهایی که بادهای سطحی و وزش های گوناگون منتهی به آن می شود؛ تلاش های دو جانبه ای برای ایجاد ظرفیت سازی و تحرک لازم در عرصه علمی به وجود آید.
وی تصریح کرد: در این مذاکرات مقرر شد طرح اجرایی ایجاد مرکز آموزشی پژوهشی مبارزه با پدیده ریزگردها و گرد و غبار در بازه زمانی دو ماه آینده بین طرفین مبادله شود که بتواند گام های عملی توانمند سازی و ظرفیت سازی کنترل انتشار ریزگرد ها و کانون گرد و خاک در محدوده خاک جمهوری عراق به سرعت آغاز شود.
شفیع پور اظهار داشت: انتظار می رود طی دو ماه آینده اسناد این کار که یکی از بزرگترین الگوهای کار مشترک این کشور برای مقابله و کنترل انتشار ریزگردها است، در زمینه مدیریت منابع آب در دجله و فرات و تثبیت خاک و رویش رستنی ها محقق شود و انتشار ریزگردها در محدوده خاک عراق تحت کنترل قرار گیرد.

*** برگزاری نخستین اجلاس منطقه ای کنوانسیون تهران در بندرانزلی
نخستین اجلاس منطقه ای کنوانسیون تهران پس از لازم الاجرا شدن آن و با هدف اجرایی شدن پروتکل آمادگی، واکنش و همکاری منطقه ای در مقابله با سوانح آلودگی نفتی با عنوان پروتکل آکتائو و کارگروه پایش و ارزیابی محیط زیست دریایی و همچنین بررسی پیش نویس پروتکل پایش، ارزیابی، دستیابی و تبادل اطلاعات با شعار خزر پاک و ایمن در گرو تعامل منطقه ای، هفته گذشته به مدت چهار روز در بندرانزلی برگزار شد.
کنوانسیون تهران در راستای مقابله با آلودگی های زیست محیطی و حفاظت از محیط زیست دریای خزر در سال 2003 میلادی به امضای پنج کشور ایران، جمهوری آذربایجان، قزاقستان ، روسیه و ترکمنستان رسیده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پیام ویدئویی خود به این اجلاس منطقه ای اظهار کرد: اجرایی شدن پروتکل آکتائو به عنوان یکی از مهمترین گام ها در جهت افزایش آمادگی ، واکنش ، مقابله با آلودگی ها و سوانح نفتی به شمار می رود.
معصومه ابتکار گفت: گزارش هایی مبنی بر وجود آلودگی های نفتی در دریای خزر وجود دارد که این آلودگی ها، بر سلامت آبزیان، شهروندان و همچنین در کاهش کیفیت آب های سطحی تاثیر منفی می گذارد که امیدواریم با تدوین این پروتکل، مقابله با اینگونه موارد هرچه زودتر محقق شود.

***افزایش 75 سانتیمتری تراز دریاچه ارومیه در یک سال و نیم گذشته
رئیس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی با اشاره به اقدامات انجام شده برای احیای نگین آبی آذربایجان گفت: تراز آبی دریاچه ارومیه در پایان فروردین ماه 96 در مقایسه با مهر سال 94، 75 سانتیمتر افزایش یافته است.
فرهاد سرخوش با بیان این که مردم محلی و مسافران در سال جاری می توانند در دریاچه ارومیه شنا کنند، افزود: در زمان حاضر تراز آبی این دریاچه به یکهزار و 270 متر و 83 سانتیمتر رسیده است و پس از بارندگی های اخیر در شمالغرب کشور، تراز دریاچه ارومیه در 10 روز گذشته هفت سانتیمتر افزایش یافت.
وی پیش بینی کرد با توجه به آغاز دوره ذوب شدن برف های کوهستانی در آذربایجان غربی، تا اواخر اردیبهشت سال جاری شاهد افزایش چشمگیر تراز آبی دریاچه ارومیه باشیم.
به گزارش ایرنا، حجم آب دریاچه ارومیه با تدبیر دولت روحانی از 500 میلیون مترمعکب در دوران بحرانی و زمان آغاز به کار دولت یازدهم به بیش از 205 میلیارد مترمکعب در زمان حاضر رسیده است.

***منتخب اخبار علمی پزشکی در هفته گذشته

***برگزاری دومین همایش بین المللی سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی
دومین همایش بین المللی سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی روز چهارشنبه با حضور هزار و 200 شرکت کننده و میهمانانی از 10 کشور جهان به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد آغاز شد.
معاون درمان پژوهشگاه رویان در این مراسم گفت: آینده پزشکی همراه با سلول درمانی می باشد و در این راه درمان بیماری های صعب العلاج و لاعلاج روشن است و بهره مندی از علوم مهندسی و تلفیق دانش زیست شناسی با پزشکی بالینی می تواند در حل مشکلات سلامت بشر نقش مهمی ایفا کند.
دکتر احمد وثوق افزود: اکنون در پژوهشگاه رویان دانشمندان رشته های مهندسی در کنار بیولوژیست ها و پزشکان بالینی در حال انجام تحقیقاتی مهم در جهت درمان بیماری ها و ارتقای سلامت عمومی هستند.
37 سخنران از ایران، ایتالیا، سوئد، آلمان، مالزی، چین و استرالیا به بیان آخرین دستاوردهای حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی پرداختند.

*** برگزاری دهمین کنگره بین المللی ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی
دهمین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره کشوری ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران در سالن همایش های برج میلاد تهران برگزار شد.
در این کنگره چهار روزه که تا سوم اردیبهشت ادامه دارد، 66 مقاله به صورت سخنرانی و 194 مقاله برگزیده در قالب پوستر توسط محققان داخلی و خارجی در 22 محور کلیدی ارائه می شود که پزشکی فرد محور، استانداردسازی و یکسان سازی خدمات آزمایشگاهی، دیابت و تازه های آن و مدیریت علمی در آزمایشگاه ها از جمله محورهای جدید مطرح شده در این دوره از کنگره به شمار می آید.

***تازه های علم و فناوری جهان

***آزمایش ربات پستچی و پیک غذا در لندن
یک شرکت انگلیسی کارکرد رباتی را آزمایش می‌کند که قرار است در یکی از محلات لندن بسته‌ها را از مردم تحویل بگیرد و به دفتر پست انتقال دهد.
این روبات‌های 55 سانتی‌متری 18 کیلوگرم وزن و 6 چرخ دارند و سرعت آنها بالغ بر 4/6 کیلومتر در ساعت است.
هر ربات می‌تواند تا 10 کیلوگرم بار حمل کند و مشتریان با کدی که به تلفن هوشمندشان فرستاده می‌شود می‌توانند در محفظه آن را باز کنند.
اکنون از این ربات ها به عنوان پیک غذا در بخش‌هایی از لندن استفاده می شود و قرار است از آنها برای تحویل بسته های پستی مشتریان در شعاع سه کیلومتری دفتر یک شرکت پست هم استفاده شود.

***ابداع دستگاهی که افکار انسان را می‌خواند
محققان ژاپنی دستگاهی ابداع کرده اند که با تشخیص امواج مغزی انسان ها می تواند افکار آنها را بخواند. این موفقیت احتمالا در نهایت می تواند افراد مبتلا به 'سندرم قفل شدگی' را قادر سازد تا ارتباط برقرار کنند.
با این حال محققان تاکید کردند که این سیستم تا حدودی نتیجه بخش است، بطوریکه میزان موفقیت آن در تشخیص اعداد از صفر تا 9 ، 90 درصد و میزان موفقیت آن در تشخیص تک هجاهای زبان ژاپنی 61 درصد بوده است.
اما در بیانیه ای در خصوص این تحقیق که توسط پژوهشگران دانشگاه فناوری 'تویوهاشی' در ژاپن منتشر شده، آمده است که براساس این مطالعه، در اینده نزدیک امکان ساخت یک دستگاه کارآمد برای خواندن افکار افراد و بازتاب آنها به دیگران میسر است.
آنها حتی این احتمال را مطرح کردند که تنها در عرض پنج سال بتوان دستگاهی برای خواندن افکار انسان ساخت که به راحتی توسط یک اپلیکیشن تلفن همراه اداره شود.
محققان دانشگاه تویوهاشی در این تحقیق جدید با استفاده از نوار مغزی (EEG)، امواج مغزی افراد را در حین صحبت کردن کنترل کردند.
سپس آنها با استفاده از 'فراگیری ماشینی' و مطابق با رویه ای که برای ساخت هوش مصنوعی استفاده می شود، امواج مغزی افراد را با هجاها و اعداد مطابقت دادند.
این گروه اکنون برنامه دارند یک 'رابط مغز و کامپیوتر' ابداع کنند که بتواند لغاتی را که تنها تصور می شوند و ادا نمی شوند، شناسایی کند.
این فناوری در وضعیت سندرم قفل شدگی که به عدم تحرک اندام ها در عین حفظ هوشیاری اطلاق می شود و نیز برای افراد معلول که توانایی ارتباط کلامی خود را از دست داده اند، احتمالا می تواند کمک کننده باشد.

***اولین سفینه باری چین راهی فضا شد
اولین سفینه باری چین با نام «تیان جو 1» شامگاه پنجشنبه از مرکز فضایی «ون ‎چانگ» در استان «های ‎نان» در جنوبی ترین نقطه این کشور راهی فضا شد.
قرار است این سفینه ابتدا وارد مدار 380 کیلومتری از سطح زمین و سپس وارد مدار نخستین آزمایشگاه فضایی با عنوان «تیانگ گونگ 2» شود.
این سفینه باربری چین که با یک راکت «لانگ مارچ 7» راهی فضا شده است از سوخت اکسیژن مایع استفاده می کند و یک مرحله آزمایشی آن ماه ژوئیه سال گذشته (خرداد - تیر 95) انجام شد.
این سفینه 10.6 متر طول دارد و قطر آن حدود 3.35 متر است که می تواند 6 تن بار را با خود حمل کند.
چین پس از روسیه و آمریکا، سومین کشوری است که توانسته است به طور مستقل فضانورد به فضا ارسال کند و یکی از دستاوردهای این کشور در اکتشافات فضایی، ارسال کاوشگر و سطح نشین به ماه بود و البته این کشور در نظر دارد تا دو دهه آینده نخستین فضانورد خود را به ماه بفرستد.
علمی**1055**
خبرنگار : زینب کارگر **انتشار: زهره محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با کانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی