برتربن ها - ترجمه از پردیس بختیاری: کارل لاگرفلد «Karl Lagerfeld»، متولد 1933، طراح مد، هنرمند، کارتونیست و عکاس آلمانی بود که در پاریس زندگی و کار می کرد. او در سن 14 سالگی از آلمان به پاریس مهاجرت کرد و به یکی از مشهورترین طراحان لباس در قرن حاضر بدل شد. او مدیر اجرایی بخش طراحی لباس شنل، یکی از معروفترین مارکهای پوشاک گران قیمت در جهان، بود. البته او به جز شنل، مدیریت برندهای دیگری چون فندی و.. را نیز به عهده داشت.
کارل لاگرفلد چند سالی بود که با بیماری سرطان دست و پنجه نرم می کرد و در نهایت در 19 فوریه 2019، در سن 85 سالگی، در خانه خود در نوی-سور-سن درگذشت.
کارل از دوران کودکی اش بیزار بود. خانواده آنها در طول جنگ جهانی دوم، زمانی که کارل کودک بود، به شهر کوچکی در آلمان نقل مکان کردند. کارل از دوران کودکی اش می گوید: «من در سن 14 سالگی به سیگار علاقمند شدم، دلیلش هم مادرم بود که سیگار را با سیگار روشن می کرد. اما او این اجازه را به من نداد. او به من گفت که برای سیگار کشیدن باید دست های زیبایی داشته باشم و از آنجا که زیبایی در دست هایم ندیدم، به سراغ سیگار هم نرفتم. مادرم اخلاق های خاصی داشت، مثلا زمانی که سوالی از من می کرد، من باید به سرعت به آن جواب می دادم، در غیر این صورت او مرا می زد.»
کارل در دوران نوجوانی به پاریس نقل مکان کرد. اگر چه او هیچ نوع تحصیلاتی در زمینه مد و هنر نداشت، اما در سال 1954 در مسابقه ای در همین زمینه، شرکت کرد و اول شد. همین موفقیت او جریقه ای بود تا او این حرفه را به طور جدی تر ادامه دهد. او در آن زمان در یک خانه مد استخدام شد و 3 سال در آنجا کار کرد. سپس تصمیم گرفت که از آنجا بیرون بیاید و به طور مستقل و برای خودش کار کند. او با طراحی لباس هایش، به تدریج به طراحان مشهور نزدیک شد و در نهایت توانست برند خودش را به ثبت برساند و چون ستاره ای در این صنعت بدرخشد.
کارل یکی از بهترین و تاثیرگذارترین طراحان قرن 20 و 21 شناخته شده است که صنعت مد را به سمت صنعتی لوکس و مدرن کشاند. او در واقع روح فشن بود، مردی خستگی ناپذیر، باانگیزه و خلاق که تغییرات گسترده ای را در صنعت مد و فشن ایجاد کرد. او به زبان های انگلیسی، فرانسه، آلمانی و ایتالیایی مسلط بود، از این رو خیلی راحت می توانست در زمینه مد با کشورهای مختلف جهان ارتباط برقرار کند.
یکی از بزرگ ترین ترس های زندگی او بی کاری بود. زمانی که تمام طراحان هم سن و سال او بازنشست شدند، او همچنان به فعالیت خود ادامه داد و هر ساله حدود 14 کاکلکشن جدید، از لباس های مد خیابانی گرفته تا لباس های شیک و مجلسی، را طراحی می کرد و به نمایش می گذاشت. او خودش در این باره می گفت: «زمانی که کار می کنی، ایده ها هم به طور ناخودآگاه در ذهن ات جرقه می زنند اما زمانی که بیکار می شوی، جز کسالت هیچ چیز به سراغ ات نمی آید.» او یک بار گفت: «من دوست ندارم که در زندگی دیگران شخصیتی واقعی داشته باشم، من دوست دارم که در زندگی آنها مثل یک خیال یا حتی رویا باشم.»
کارل علاوه بر طراحی، عکاسی نیز می کرد. او نمایشگاههای زیادی را در گالری های معتبر جهان برپا کرد. در کنار این هنرها، او به نویسندگی نیز علاقه داشت. کتاب «رژیم کارل لاگرفلد» کتاب مشهوری ست که او در سال 2002، منتشر کرد. این کتاب در مورد رژیم غذایی کارل است، رژیمی که منجر به کاهش 42 کیلوگرم از وزن او شد.
زمانی که نام کارل لاگرفلد را می شنویم، به یاد مردی با عینک آفتابی مشکی، موهای دم اسبی، کت و شلوار مشکی، پیراهن سفید، دستکش و پاپیون سفید رنگ می افتیم. او ترجیح می داد که به جای پوشیدن لباس های مختلف و رنگی، همیشه با یک استایل خاص دیده شود. جالب است بدانید که او در اکتبر گذشته، به دلیل این که برای اولین بار بدون عینک روی دفیله راه رفت، تیتر داغ اخبار شد.
کارل آنقدر در صنعت مد جهان تاثیرگذار بود که در سال 2014 عروسکی از او به عنوان نماد ساخته شد. این عروسک در کمتر از 1 ساعت به فروش رسید. او نه تنها به صنعت مد و فشن جهان کمک کرد، بلکه نسلی از طراحان خلاق را نیز پرورش داد. او با اقدامات و تغییراتی که در صنعت مد و فشن ایجاد کرد، راه را برای طراحان بعد از خود، افراد به نامی چون تام فورد(گوچی) یا جان گالیانو(دیور) باز کرد.
او ترجیح می داد که به جای خلق چیزهای جدید، چیزهای قدیمی را بازسازی کند. او اعتقادی به «مد به مثابه هنر» نداشت بلکه به چیزی فراتر از آن فکر می کرد. به گفته او: «من دوست دارم یک مد را جهانی و قابل استفاده برای تمام مردم جهان کنم.» او در سال 2013، کتابی با نام «جهان از نگاه کارل» منتشر و در آن جملات تاثیرگذاری را بیان کرد؛ مثلا جایی گفته «من آدم خاکی هستم اما نه خاک این زمینی که در آن زندگی می کنیم.»
او در مورد تعریف و تمجیدهایی که دیگران از او می کردند، می گفت: «لطفا نگویید که من سخت کار می کنم. مردم دوست دارند لباس هایی را بخرند که آنها را شاد کنند، نه لباس هایی را که فردی چون من، زمانی زیادی برایشان گذاشته است.» مشتریان او اغلب ستاره ها و افراد طبقه بالای جامعه بودند. ستاره هایی چون ریحانا، شارلین شاهدخت موناکو، کریستین لاگارد، جولیان مور و غیره لباس های خود را از او می خریدند.
ستاره ها هر کدام به مرگ کارل لاگرفلد عکس العمل نشان دادند. دوناتلا ورساچه در اینستاگرام خود نوشت: «کارل زندگی افراد زیادی به خصوص من، را تغییر داد. من هیچوقت او را که یکی از منابع الهام من بود، از یاد نمی برم. من تا آخر عمرم از او یاد خواهم گرفت.» ویکتوریا بکهام نیز در مورد او نوشت: «کارل با من بسیار مهربان بود. او نه تنها در روابط دوستانه، بلکه در زمینه کاری نیز محبت های زیادی به من کرد.» دیانا کروگر نوشت: «من این هفته به فرانسه آمده بودم که تو را از نزدیک به دخترم نشان دهم، افسوس که چند روزی دیر رسیدم.»
طبق گزارشات سرمایه خالص کارل چیزی حدود 200 میلیون دلار بود که گویا بخشی از آن به گربه اش به ارث رسید.
منابع: nytimes، cnn، news