اگرچه در بازار تلفنهای هوشمند سونی از نظر طراحی همیشه از رقبا عقبتر بوده است، ام از نظر سخت افزار و به تازگی نرم افزار همیشه یک سرو گردن بالاتر بوده یا حداقل همپای آنها جلو رفته است. امسال هم اگرچه هنوز وارد بازی موبایل خم شدنی یا 5G نشده است، اما پرچمدار 2019 این شرکت از نظر کیفیت نمایشگر حرفی برای گفتن دارد.
پرچمدار سونی با نام Xperia 1 با نمایشگر 6.5 اینچی و نسبت تصویر 21:9 رونمایی شده و اولین اسمارت فونی است که به نمایشگر OLED با کیفیت 4K HDRمجهز است. با این اوصاف، در کنار تولید دوربینهای عکاسی خارقالعاده و البته تولید فیلمهای سینمایی، سونی اکنون موبایلی تولید کرده که هم برای تماشا و هم تولید فیلم کاملا ایدهآل است. این اسمارت فون به دوربین قدرتمندی با لنز سهگانه مجهز شده که اولین موبایل با قابلیت فوکوس خودکار با دنبال کردن حرکات چشم سوژه است. سونی این قابلیت را از دوربین حرفهای بدون آینه A7 III خود به عاریت گرفته و تقدیم اکسپریا وان کرده است.
اکسپریا وان از آخرین پردازنده شرکت کوالکام یعنی اسنپدراگون 855 بهره میبرد تا به راحتی نیروی لازم برای پردازش اطلاعات روی چنین نمایشگر عالی را در اختیارتان بگذارد. حافظه داخلی این اسمارت فون 128گیگابایت بوده و رم آن 6 گیگابایت است. نیروی لازم برای چنین سختافزاری توسط یک باتری 3300 میلیآمپرساعتی تامین میشود و همه اینها درون بدنهای ضدآب قرار گرفتهاند. البته چنین گنجایش باتری برای یک صفحه نمایش 4K احتمالا کمی دردسر ساز خواهد بود. بر خلاف بقیه پرچمداران که سنسور اثر انگشت را زیر نمایشگر قایم میکنند، سونی آن را روی بدنه در سمت چپ موبایل قرار داده است.
سونی برای بهرهبرداری حداکثری از قابلیتهای تصویری دوربینهای این موبایل، از سه لنز با فاصله کانونی متفاوت بهره جسته است. یکی از لنزها با فاصله کانونی 16 میلیمتر وظیفه عکاسیهای فوق عریض را بر عهده دارد. لنز 26 میلیمتری هم تصاویر عادی را ثبت میکند. و لنز آخر هم 52 میلیمتری بوده و امکان تصویربرداری تلهفوتو را فراهم میآورد. اما سنسور آن 12 مگاپیسل بیشتر نیست. در دورهای که اسمارتفونها با سنسور 40 مگاپیکسلی راهی بازار شدهاند، برای سونی که مدتی تولید دوربین هم هست، شاید این عدد چندان برازنده نباشد.
اما به لطف سنسور تصویر بزرگ آن با فوتو دیود 1.4 نانومتری، نتیجه تصویربرداری در نور کم کاملا رضایتبخش است. و امکان ذخیره تصاویر به صورت خام و با فرمت RAW امکان ویرایش بعدی آنها را آسانتر میسازد. با میراث فوکوس خودکار روی چشمان که از دوربین A7 به این اسمارت فون به ارث رسیده است، اکسپریا وان میتواند با سرعت 10 فریم بر ثانیه به تصویر برداری متوالی با فوکوس و نوردهی خودکار بپردازد.
برای بهبود بخش فیلمبرداری این موبایل هم سونی مهندسان بخش CineAlta را به خدمت گرفته که به شکل اختصاصی روی دوربینهای فیلمبرداری سینمایی دیجیتال این شرکت کار میکنند. شما میتوانید با کیفیت 4K HDR و با سرعت 24 فریم بر ثانیه در فرمت سینمایی عریض 21:9 فیلمبرداری کنید. برای کاهش اثر لرزش موبایل هنگام فیلمبرداری هم سونی سیستم لرزشگیر هیبریدی ویژه خودش را خلق کرده که از تکنولوژی اپتیکال استدیشات بهره میبرد. برای مودهای گوناگون فیلمبرداری هم میتوانید به شکل نرم افزاری 8 حالت نوری و رنگی را در اپ دوربین انتخاب کنید.
نمایشگر 4K این موبایل هم واقعا خارقالعاده و کمیاب است. سونی پیش از این هم در اکسپریا ایکس 5 پرمیوم این نمایشگر خاص را به خدمت گرفته بود. اگرچه مدل مورد استفاده در ایکس 5 از تکنولوژی LCD بهره میبرد در حالی که نمایشگر اکسپریا وان با تکنولوژی OLED عرضه شده است. سونی میگوید ایده این صفحه نمایش از تکنولوژی پیشرفته سونی در تولید نمایشگرهای حرفهای و شیوه توالی رنگ در آنها آمده است که در استودیوهای فیلمسازی حرفهای هالیوود استفاده میشوند. این بدان معنی است که شما امکان تماشای تصاویر را به صورت 10 بیتی (یک میلیون رنگ!) دارید. یعنی شما فیلمها را روی این اسمارت فون دقیقا به همان شکلی میبینید که ساخته میشوند و باید دیده شوند.
البته پیدا کردن محتوای ویدیویی با نسبت تصویر 21:9 در اینترنت و یوتوب کاری مشکل است و معمولا همیشه باید نوار سیاه طرفین تصویر را تحمل کنید. اکسپریا وان ناچ ندارد و یک حاشیه نسبتا مناسب در بالای نمایشگر محل قرارگیری دوربین جلو و سنسوها است. با توجه به اندازه بزرگ و نسبت تصویر خاص این اسمارت فون، در مقایسه با رقبایی چون گلسی اس 10 + و آیفون ایکس اس مکس قد بلندتری دارد.
از دیگر قابلیتهای این اسمارت فون میتوان به سیستم صوتی Dolby Atmos و game enhancer اشاره کرد که قرار است نوتیفیکیشنها و دیگر پیامها و صداها و تماسهای مزاحم هنگام بازی را ببندد. نسبت تصویر 21:9 آن هم باعث میشود تا عمق و دامنه دید بسیار بهتری داشته باشید. و قرار است همکاران بازیسازی چون Fortnite هم نسخههای بازی ویژه این نسبت تصویر را تولید کنند.
در نهایت به نظر میرسد سونی تمام توانش را از بخشهای گوناگون زیرمجموعه خود همچون بازیسازی، دوربین و استودیوی فیلمسازی به خدمت گرفته تا تکانی به بخش موبایلش بدهد. تا شاید بتواند پرچمدار هایتکی همچون اکسپریا وان را تبدیل به محصولی پرفروش در بازار رقابت کند. این موبایل قرار است طی بهار امسال وارد بازار آمریکا شود، اما هنوز درباره قیمت آن چیزی نمیدانیم.