سرویس بین الملل فردا: ظهر امروز جمعه به وقت محلی (بامداد به وقت تهران) رسانههای نیوزلندی از وقوع حمله مسلحانه به مسجد «النور» در شهر «کریستچرچ» خبر دادند.
حدود دویست نفر در حال ادای نماز جمعه در این دو مسجد بودند که تروریستها به سمت آنها آتش گشودند. بعد از اعلام وضعیت منع آمد و شد در شهر کریستچرچ، ساختمانهای نزدیک به محلهای حادثه تخلیه شد.
پلیس شرایط را بحرانی توصیف کرده، اما جزئیات بیشتری در اختیار رسانهها قرار نداده است. گفته میشود مهاجم هنوز بازداشت نشده و تیراندازی ادامه دارد.
رسانههای محلی از کشته شدن حداقل 28 نفر در تیراندازی به نمازگزاران جمعه در شهر کریستچرچ خبر میدهند. تعداد دقیق مهاجمان هنوز مشخص نیست، ولی به دو مسجد به صورت همزمان حمله شده است.
نخستوزیر نیوزلند طی بیانیهای با محکوم کردن حمله تروریستی به مسلمانان، گفت: این یکی از سیاهترین روزهای این کشور بود.
چهره یکی از تروریستها در پخش زنده
یکی از مهاجمان به نمازگزاران روز جمعه در نیوزلند، بهصورت زنده از این حمله فیلمبرداری کرده و در رسانههای جمعی از جمله توئیتر و فیسبوک به اشتراک گذاشته است.
این ضارب که گفته میشود «برنتون تارانت» نام دارد با انتشار بیانیهای 74 صفحهای، در لحظات پیش از حمله به مسلمانان در مسجد میگوید این کار را برای کاهش نرخ مهاجرت به اروپا انجام میدهد.
پلیس نیوزلند از بازداشت 4 مظنون مرتبط با این حمله تروریستی خبر داد که 3 نفر از آنها مرد و یک نفر زن است. پلیس میگوید که چندین خودروی بمبگذاریشده را در نزدیک دو مسجد یافته که مشغول خنثیسازی آنهاست.
پلیس این کشور همچنین دستور داد که تمام مساجد این کشور تا اطلاع ثانوی تعطیل شوند.
نخستوزیر استرالیا نیز اعلام کرد یکی از ضاربان این حمله تررویستی، استرالیایی بوده است. وی در کنفرانس مطبوعاتی گفت: «تروریست (های) افراطی، راستگرا و خشن در حملهای شرورانه و جنایتکارانه، جان تعداد زیادی از نیوزلندیها را گرفتند».
وزیر خارجه اندونزی با محکوم کردن این حمله تروریستی، اعلام کرد که سه نفر از اتباع آنها در این حمله جان باختند.
«جاسیندا آردرن» نخستوزیر نیوزلند دقایقی بعد در کنفرانس مطبوعاتی حاضر شده با اعلام کشته شدن حداقل 40 نفر و مجروح شدن 20 نفر، گفت: «این حادثه را فقط میتوان یک حمله تروریستی توصیف کرد... کسی که این خشونت را مرتکب شده، از ما نیست و جایی در نیوزلند ندارد». (جزئیات بیشتر)
این حمله، خونبارترین تهاجم تروریستی در نیوزلند از سال 1990 است.
نخستوزیر نیوزلند: حمله در نیوزلند تروریستی بود/سیاهترین روز این کشور رقم خورد
«جاسیندا آردرن» نخستوزیر نیوزلند در پی تیراندازی مرگبار در مسجدی در این کشور، در کنفرانسی خبری گفت که این کشور که افراطگرایی را رد میکند و همچنان هم باید اینچنین باشد، نیوزلند درگیر یکی از تاریکترین روزهای تاریخ بود که پیش از این تجربه نکرده بود.
آردرن با محکوم کردن این حمله گفت که 40 نفر کشته و بیش از 20 نفر به صورت جدی آسیب دیدهاند. پلیس این کشور شمار کشتهها و زخمیها را تائید کرده است.30 نفر از این افراد در یک محل هدف قرار گرفتهاند.
نخستوزیر نیوزلند این حمله را تروریستی توصیف کرد و گفت: «ما باید همواره درباره دیدگاههای افراطگرایانه و خشونتهای شدید هوشیار باشیم.» سطح هشدار برای تهدیدهای تروریستی در این کشور به بالاترین تیتر افزایش یافته است. وی همچنین گفت: «اینجا کشوری است که مردم حس امنیت دارند و باید چنین حسی داشته باشند.»
در ارتباط با این حمله چهار نفر دستگیر شدهاند که سه نفر از آنان مرد و یک نفر زن است. وی افزود: «پلیس در حال بازرپرسی از افراد دستگیر شده است و در حال حاضر من نمیتوانم اطلاعات بیشتر در اختیار بگذارم.» قرار است پلیس اطلاعات جامعتری را در ساعات آتی منتشر کند. آردرن از مردم کشورش خواست تا به توصیههای پلیس توجه داشته باشند.
وی همچنین گفت: «نیروهای پلیس و سرویسهای امنیتی بر افراطگرایی صرف نظر از اینکه چه منشایی دارند، تمرکز دارند... ما باید تمرکز کامل را بر تهدید، ایدئولوژی و افراطگرایی قرار دهیم. چرا که این دقیقا همان چیزی است که ما امروز تجربه کردیم.»
ظهر امروز جمعه به وقت محلی (بامداد به وقت تهران) رسانههای نیوزلندی از وقوع حمله مسلحانه به دو مسجد در شهر «کریستچرچ» خبر دادند.
حدود دویست نفر در حال ادای نماز جمعه در این دو مسجد بودند که تروریستها به سمت آنها آتش گشودند. بعد از اعلام وضعیت منع آمد و شد در شهر کریستچرچ، ساختمانهای نزدیک به محلهای حادثه تخلیه شد.
وقوع دو انفجار در نیوزلند
بنابر گزارش اسپوتنیک، پلیس در محل حادثه حضور دارد. پیش گزارش شده بود که بخشهایی از ایستگاه قطار «بریتومارت» در این شهر به دنبال گزارش از وجود اشیای مشکوک تحت محاصره قرار گرفته است.
برخی گزارشها حاکی از این است که یک تیم خنثیکننده بمب، عملیاتی کنترل شده را در این شهر صورت داده است.
قرار است پلیس اطلاعات بیشتری را اینباره در اختیار بگذارد.
واکنش جهان به تیراندازیهای مرگبار در نیوزیلند
به گزارش ایسنا، رهبران سیاسی و مسلمان در سراسر جهان انزجار خود را بابت تیراندازیهای مرگبار به دو مسجد در نیوزیلند که 40 کشته برجای گذاشت، ابراز کردند.
به گزارش رویترز، رنتو مرسودی، وزیر خارجه اندونزی در بیانیهای اعلام کرد: اندونزی قویاً این تیراندازیها را محکوم میکند به ویژه در مکان عبادت و در جریان برگزاری نماز جمعه.
وی به گزارشهای رسانهای نیز اشاره کرد که براساس آنها، شش شهروند اندونزیایی در زمان حمله در مسجد بودند که سه تن فرار کردند و از وضعیت سه تن دیگر اطلاعی نیست.
"تانتووی یحیی"، سفیر اندونزی در نیوزیلند به رویترز گفته که تحقیقات برای اعلام وضعیت شهروندان اندونزیایی گرفتار در این تیراندازی در جریان است. 331 اندونزیایی در کرایستچرچ ساکن هستند که از این تعداد 134 تن دانشجو هستند.
انور ابراهیم، رهبر بزرگترین حزب در ائتلاف حاکم مالزی نیز گفت که یک شهروند این کشور در میان مجروحان این تیراندازی است و اعلام کرد که این یک تراژدی سیاه است که بشریت و صلح جهانی با آن روبرو است.
وی در بیانیهای اعلام کرد: من به شدت بابت این اقدام غیر انسانی که علیه ارزشهای بشری رخ داده و جان غیرنظامیان را گرفته است، ناراحت هستم. ما تسلیت و همدردی عمیق خود را به خانوادههای قربانیان و مردم نیوزیلند ابراز میکنیم.
مقامهای نیوزیلند کشته شدن تعداد زیادی را در این حملات تیراندازی تأیید کردهاند، اما آمار دقیق را اعلام نکرده و هویت آنها را نگفتهاند.
ابراهیم کالین، سخنگوی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در توئیتر خود حمله "فاشیستی و نژادپرستانه" در نیوزیلند را محکوم کرده و نوشت: این حمله نشان داد خصومت و عداوت به اسلام و مسلمانان به چه حدی رسیده است. ما چندین بار شاهد این بودهایم که اسلام هراسی علیه اسلام و مسلمانان به یک ایدئولوژی نابهنگام و مرگبار تبدیل شده است. جهان باید علیه چنین استدلالی برخیزد و باید کاری کند تا تروریسم فاشیستی اسلام هراسی متوقف شود.
در همین حال، کمال فاروقیری، مؤسس هیات "تمام مسلمانان هندوستان" که یک نهاد غیردولتی از نخبگان است نیز گفت: این حمله به شدت محکوم است و ادامه داد: یک ویروس ضد اسلامی در حال گسترش در سراسر جهان است. مردم همه مذاهب باید بسیار نگران باشند.
وحیدالله ویسی، سفیر افغانستان در استرالیا، نیوزیلند و فیجی نیز در توئیتر خود نوشت: سه افغان در این حمله مجروح شدهاند. فکر من پیش خانوادههای این افغانهاست.
محمد فیصل، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان نیز ضمن محکومیت این حمله در توئیتر از هشتگ "پاکستان علیه تروریسم" استفاده کرد.
مردم در سراسر جهان نیز در رسانههای اجتماعی به محکومیت این حملات در نیوزیلند پرداختهاند.
راشا تودی: مهاجم نیوزلند تحت تاثیر تروریست مشهور نروژی بوده است
فردی که گفته میشود در حمله تروریستی مرگبار امروز در نیوزلند دست داشته است، خود را یک استرالیایی سفیدپوست عادی توصیف کرده است و گفته است که از طبقه کم درآمد جامعه است.
بنابر گزارش شبکه خبری راشاتودی، وی طی بیانیهای 73 صفحهای که قبلا آن را نوشته است وعده داده تا به گفته خود با «مهاجمان مسلمان» مبارزه کند. اندکی پیش از این حملات، در این بیانیه او به وعده خود در اقدام علیه مسلمانان اشاره کرده است.
گزارشها حاکی از این است که این فرد تحت تاثیر «آندرس برویک» تروریست مشهور نروژی قرار داشته است که 77 نفر را در سال 2011، در نروژ کشت و به حبس ابد محکوم شد.
براساس گزارش راشا تودی، وی عمدا مسجدی را برای اقدام خود انتخاب کرده است که یک کلیسا هم در همان نزدیکی وجود داشته است.
سناتور استرالیایی: علت حمله نیوزیلند مهاجرت مسلمانان است
سناتور فریزر آنینگ سناتور استرالیایی در بیانیهای عجیب درباره حمله تروریستی نیوزیلند علت این حمله نژادپرستانه را مهاجرت مسلمانان به این کشور و برنامه مهاجرتی دولت نیوزیلند که به مسلمانان اجازه میدهد وارد کشور شوند خواند!
وی در ابتدای بیانیه خود با بیان اینکه من با هر نوع خشونت در هر جامعهای مخالف هستم، گفت: من همیشه همه اقدامات مسلحانه را محکوم میکنم.
فریزر در عین حال گفت: مثل همیشه گروههای چپ و رسانهها میخواهند ادعا کنند که علت حمله امروز و تیراندازی قوانین مربوط به حمل سلاح و یا دیدگاههای مربوط به ملی گرایی است. اغلب آنها سکوت میکنند یا درباره «حملات گرگ تنها» و «بیماری روانی» صحبت میکنند و هیچ صحبتی از اسلام نمیکنند. اما همه اینها بی اساس هستند.
وی در ادامه مدعی شد؛ علت واقعی خونریزی در خیابانهای نیوزیلند برنامه مهاجرتی است که به مسلمانان دیوانه اجازه میدهد به نیوزیلند مهاجرت کنند.
در ادامه این بیانیه جانبدارانه و نژادپرستانه آمده است؛ بگذارید شفاف باشیم، درحالیکه مسلمانها امروز قربانی شدند، اما معمولا آنها خودشان مجرم هستند. در سراسر جهان مسلمانان به اسم اعتقاداتشان مردم را میکشند. واقعیت این است که اسلام مانند ادیان دیگر نیست؛ این مذهبی است که هم ردیف فاشیسم است. آنها مردم را میکشند و به خاطر اعتقاداتشان خودشان را سرزنش نمیکنند.
واکنش پوتین به حملات خونبار نیوزیلند
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری آناتولی، بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی کاخ کرملین، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، حملات تروریستی به دو مسجد در نیوزیلند را شوکی بزرگ توصیف کرد.
او اظهار داشت: حمله به غیرنظامیانی که برای دعا خواندن جمع شدهاند، مشمئزکننده بوده و شوک بزرگی وارد کرد.
طبق این بیانیه، رئیس جمهور روسیه در ارتباط با حملات تروریستی فوق به جاسیندا آردرن، نخست وزیر نیوزیلند، پیام تسلیت ارسال و در این پیام ابراز امیدواری کرده است عاملان و تمامی کسانی که در این جنایت دست دارند، مجازات شوند.
پوتین همچنین ضمن عرض تسلیت به خانوادههای قربانیان این حمله، برای مجروحان نیز آرزوی شفا کرد.
موگرینی: حمله به عبادتگاه حمله به تمام بشریت است
به گزارش باشگاه خبرنگارانبه نقل از خبرگزاری آناتولی، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با انتشار بیانیهای حملات تروریستی به دو مسجد در نیوزلند را محکوم کرد.
او در این بیانیه ضمن عرض تسلیت به خانواده قربانیان این حمله اظهار داشت: حمله به عبادتگاه حمله به تمام بشریت است.
وی در ادامه بیانیه تصریح کرد: اتحادیه اروپا با نیوزلند اعلام همبستگی میکند. در این روزهای دشوار آماده همکاری در تمام زمینهها به ویژه مبارزه با تروریسم هستیم.
دونالد توسک، رئیس شورای اروپا، نیز در توئیتر خود نوشت: حمله خائنانه در کرایستچرچ هیچ گاه به رویکرد مسالمتآمیز نیوزلند آسیب وارد نخواهد کرد.