خبرگزاری فارس: «عبدالله دوم» شاه اردن چند روز پیش در سخنانی بر «سه نه» اعم از نه به چشمپوشی از قدس اشغالی، نه به وطن جایگزین و نه به اسکان آوارگان فلسطینی در کشورهای محل اقامت خود تأکید کرد.
روزنامه «رأیالیوم» با اشاره به این مطلب نوشت که این سخنان شاه اردن تمایل وی برای مقابله با طرح آمریکایی «معامله قرن» را نشان میدهد حتی اگر این امر به متوسل شدن اردن به استفاده از گزینه نظامی منجر شود.
این روزنامه افزود که نگرانی و دغدغه شاه اردن از اجرایی شدن معامله قرن و تبدیل شدن اردن به «وطن جایگزین» و ایجاد تغییراتی در بافت جمعیتی آن به دغدغهای بیسابقه برای شاه اردن تبدیل شده است.
بنابر این گزارش، دو ماه پیش از تهاجم آمریکا به عراق در سال 2003، شاه اردن که از آمریکا بازگشته بود ترس از آن داشت که «آریل شارون» نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی از این جنگ سوء استفاده کرده و میلیونها فلسطینی را از کرانه باختری به سمت اردن کوچ دهد؛ اما شاه اردن در آن زمان تأکید کرد که اگر شارون اقدام به چنین کاری کند در آن صورت اعلان جنگ خواهد کرد، اما «جرج بوش پسر» رئیسجمهور وقت آمریکا متعهد شد که جلوی این کار شارون را بگیرد و به قول خود نیز عمل کرد.
نویسنده میافزاید که تاریخ بار دیگر تکرار شده، اما این بار با توطئه عربی و معامله قرن مواجه هستیم و در صورت اجرای این طرح، دو ملت اردن و فلسطین از جمله قربانیان آن خواهند بود و لذا اردن شاهد انتفاضه سیاسی و چه بسا نظامی باشد.
رأیالیوم همچنین نوشت: «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا قدس را به عنوان پایتخت ابدی رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخت و سفارت آمریکا را به قدس انتقال داد و پس از آن جولان اشغالی سوریه را به عنوان اراضی این رژیم به رسمیت شناخت و بعید نیست که گام بعدی ترامپ مشروعیتبخشی به الحاق کرانه باختری به اسرائیل و کوچ دادن اجباری میلیونها فلسطینی به اردن باشد.
این روزنامه با اشاره به مخالفت پارلمان اردن با توافقنامه گازی امضا شده با رژیم صهیونیستی، درخواست لغو این توافقنامه و تعطیلی سفارت این رژیم در امان، آن را بیسابقه خواند و افزود که «عاطف الطراونه» رئیس پارلمان اردن تأکید کرده که توافقنامه گازی رژیم صهیونیستی از دیدگاه پارلمان و مردم اردن مردود است و اعتنایی به حکم قانونی صادره از دادگاه قانون اساسی در خصوص عدم لغو این توافقنامه ندارد.
نویسنده همچنین معتقد است که این موضع ملی اردن در دو سطح پارلمان و مردم شایسته تقدیر و حمایت است، به خصوص اینکه در زمانی این موضع اعلام شد که اسرائیلیها و آمریکاییها معتقدند که اعراب تنها لایق اهانت و تحقیر هستند چرا که آنها کرامت خود را از دست داده و آماده همسویی با هر گونه دیکتههای آمریکایی و اسرائیلی و ارائه هر گونه امتیازی هستند.
رأیالیوم در پایان با تأکید بر ضرورت حمایت از این موضع شجاعانه رسمی و مردمی اردن افزود که «اردن بر وحدت ملی و مخالفت با هر گونه دیکتهای پایبند است و آماده اعلان جنگ در صورت مشاهده هر گونه تلاشی برای تحمیل این دیکتهها به زور است».
این روزنامه همچنین نوشت که شاه اردن در آخرین مصاحبه با خبرنگار آن تنها به یک جمله اشاره کرد و آن اینکه «زمان التماس و گدایی به پایان رسیده است و من هرگز از قدس و قیمومیت اردن بر این شهر کوتاه نخواهم آمد هر چند که هزینه آن سنگین باشد».