به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان؛ روزنامه واشنگتن پست بامداد روز دوشنبه طی گزارشی به نقل از 2 منبع آمریکایی گزارش داد که واشنگتن پایان معافیتهای تحریمی ایران را اعلام خواهد کرد.
روز دوشنبه و در پی انتشار این گزارش، قیمت نفت در بازارهای افزایشی بیش از 3 درصدی را تجربه کرد؛ نفت خام برنت با بیش از 3 درصد افزایش 74 دلار به ازای هر بشکه معامله شد و نفت خام وست تگزاس اینترمدیت نیز با حدود 3 درصد افزایش به 65.71 دلار رسید.
بیشتر بخوانید: واشنگتن پایان معافیت تحریمهای نفتی ایران را اعلام میکند
پایگاه «لایومینت» در گزارشی به عنوان «چگونه پایان معافیتهای تحریمی ایران میتواند بازار جهانی نفت و فراتر از آن را تحت تأثیر قرار دهد» به این موضوع پرداخته است.
در این یادداشت آمده است: 6 ماه پس از تصمیم ترامپ مبنی بر ادامه صادرات نفت خام ایران که جنبشی را در بازار نفت ایجاد کرد، تصمیم اخیر برای پایان دادن به این معافیتها نیز در جهان انعکاس خواهد یافت.
لایومینت با اشاره به این تصمیم آمریکا مینویسد: این اقدام موجب ایجاد تغییر در راستایی خواهد شد که از ماه نوامبر 2018 و اعطای معافیت به 8 کشور آغاز شده است. این اقدام آمریکا تهدیدی است بر ذخایر نفتی که پیش از این نیز وقفههایی را از ونزوئلا تا لیبی و نیجریه که موجب رسیدن نفت برنت به بالای 70 دلار شد تجربه کرده است.
در بخش دیگری از این یادداشت به برخی از تأثیرات بالقوه تصمیم دولت آمریکا مبنی بر پایان دادن به معافیت تحریمی ایران اشاره شده است.
سرنوشت توافق اوپک
واشنگتن پست در گزارش بامداد دوشنبه خود اعلام کرده بود که عربستان سعودی و امارات متعهد به جبران کاهش عرضه نفت خانم از سوی ایران خواهند شد.
لایومینت با اشاره به این موضوع مینویسد: این امر میتواند توافق ایجاد شده میان اوپک و متحدان آن مانند روسیه که از ابتدای سال کاهش سطح عرضه نفت خام را آغاز کردهاند به خطر بیندازد.
وضعیت قیمت نفت
لایومینت در بخش دیگری از گزارش خود با اشاره به افزایش 3 درصدی قیمت نفت تنها در یک روز نوشت: هنگامی که تنها در پی انتشار اخبار مبنی بر پایان معافیتهای تحریمی ایران، قیمت نفت خام 3 درصد افزایش مییابد، وضعیت آینده قیمت نفت احتمالا بر اساس میزان توان کشورهایی مانند عربستان و امارات برای جبران این کاهش عرضه در بحبوحه فریز نفتی تخمین زده خواهد شد.
در ادامه این یادداشت آمده است: سال گذشته و با وجود اینکه عرضه نفت خام عربستان سعودی رکورد زد، اما قیمت نفت به 86 دلار رسید؛ اکنون تنها نفت ایران نیست که دچار وقفه میشود بلکه تحریمهای آمریکا علیه ونزوئلا نیز موجب فشار وارد شدن به منابع نفتی عرضه شده از سوی اوپک شده است، علاوه بر این لیبی به عنوان عضوی از اوپک نیز با درگیریهایی دست و پنجه نرم میکند و روز یکشنبه در نیجریه نیز یکی از خطوط انتقال نفت دچار آتشسوزی شده و انتقال نفت از آن متوقف شد.
ایجاد مشکل برای خریداران
لایومینت دیگر اثر توقف معافیتها را اینگونه تبیین میکند: معافیتها به 8 کشور اجازه میداد تا بدون آنکه مشمول تحریمهای آمریکا شوند به خرید نفت از ایران ادامه دهند، با اتمام این معافیتها کشورها در صورت ادامه خرید نفت از ایران دسترسی به سیستم مالی آمریکا را از دست خواهند داد. از میان این خریداران، کشورهای آسیایی شامل چین، هند، کره جنوبی و ژاپن احتمالا سختترین تأثیر را خواهند دید.
در صورتی که قیمت نفت افزایش بیشتری داشته باشد، کسری بودجه در کشورهای وابسته به واردات احتمالا شدیدتر خواهد شد و تورم در این کشورها شتاب میگیرد. بزرگترین خریداران پیش از این خرید نفت خام را متوقف کرده و منتظر تصمیم آمریکا در این زمینه بودهاند.
مشکلات جایگزینی نفت شل
لایومینت در پایان گزارش خود به موضوع جایگزینی نفت خام ایران با نفت «شل» آمریکا اشاره کرده و به دو مشکل عمده در این باره اشاره میکند.
بیشتر بخوانید: هند همچنان برای دریافت معافیت تحریمی نفت ایران تلاش میکند
بر اساس این گزارش در صورت قابلیت جایگزینی نفت شل با نفت خام ایران، این جایگزینی هزینه بیشتری برای خریداران در پی خواهد داشت.
لایومینت در پایان نوشت: اما برای دیگر خریداران، خرید نفت از آمریکا شاید بهترین گزینه نباشد، چرا که نفت شل آمریکا از انواع نفتهای «سبک_شیرین» است که دارای محتوای سولفور و چگالی کمتری است. نفتی که اکنون در بازارهای جهانی ارائه میشود (برای مثال از ونزوئلا) از نوع درجه سنگین تا متوسط است که دارای سولفور بیشتر و چگالی بالاتری است.