به گزارش گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان به نقل از روابط عمومی دادگستری استان گلستان، معاون سازمان بازرسی کل گلستان در جلسه شورای حفظ حقوق بیتالمال استان گلستان گفت: با دستور رئیس سازمان بازرسی، بررسیهای میدانی و رصد موضوعات مربوط به سیل آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
ابراهیم صحرایی با بیان اینکه سازمان بازرسی پیشنهادها و خطرهای احتمالی سیلاب را در سالهای 90، 93، 95 و 97 در قالب پیشنهادات و خطرات اعلام کرده بود، افزود: یکی از مهمترین مسائل مربوط به سیل اخیر وجود تقاطعها و پلها با پیشبینی دبی 10 و 25 ساله است که در سیل اخیر مانعی برای عبور جریان سیلاب بودند.
معاون برنامهریزی و مدیریت منابع بازرسی کل استان گلستان ادامه داد: بیش از 340 تقاطع با دبی 10 ساله و بیش از 700 تقاطع و پل با دبی 25 ساله در استان شناسایی شد، در حالیکه در زمان ساخت این سازهها، باید برآوردهای 50 و 100 ساله پیشبینی میشد.
صحرایی با بیان اینکه مسیر زیادی از رودخانهها لایروبی نشده است، افزود: اینکه آب منطقهای اعلام میکند، مصب رودخانه گرگانرود به چارقلی به طول هفت کیلومتر لایروبی شده است، درست نیست و بررسیهای کارشناسی ما نشان میدهد اتفاقا فقط 500 متر مانده به مصب رودخانه لایروبی شده است.
وی ادامه داد: حتی در بخشی از این مسیر هم که آب منطقهای میگوید لایروبی شده، دو طرف رودخانه لایروبی شده و وسط رودخانه دست نزده باقی مانده است و هنوز درختچههای گز در آن وجود دارد.
معاون برنامهریزی و مدیریت منابع بازرسی کل استان گلستان با تأکید براینکه برخی از اقدامات در دستگاهها برای جلوگیری از وقوع بحرانهایی مانند سیل، ناقص اجرا شده است، گفت: اینکه قابلیت کفکنی رودخانه امکانپذیر نیست، حرف درستی است، اما باید توجه داشت که کانالهایی که برای ورود آب به تالاب گمیشان زده شده است، در صورت قطع آب از بالادست، خشک شدن این تالاب را به همراه خواهد داشت واگر چاره اندیشی نشود خطر ریزگردها گلستان را تهدید میکند.
وی افزود: هر چند بخشی از اعتبارات برای اجرای طرحها که باید به استان اختصاص پیدا میکرد محقق نشد، اما سازمان بازرسی مستندات مربوط به پیگیریهای اداری از سوی دستگاههای اجرایی برای تخصیص این اعتبارات را در دست بررسی دارد که آیا این پیگیریها کافی بوده است، یا خیر.
صحرایی، نداشتن فرماندهی واحد در زمان بحران را یکی از آسیبها در سیل اخیر استان دانست و گفت: نبود مدیریت واحد اجرای برخی اقدامات را در استان با مشکل مواجه کرد تا جایی که در برخی موارد ما مجبور به ورود شدیم.
به گفته صحرایی، سازمان بازرسی استان در پنج محور شامل علل و عوامل وقوع و تشدید خسارت سیل، شناسایی تکالیف قانونی دستگاهها، تعیین نحوه خسارت و جبران آن، نحوه جذب و توزیع کمکهای مردمی و شناسایی خلاءهای قانونی مسائل مربوط به سیل اخیر را بررسی میکند.
وی با تاکید بر این که این گزارش نهایی نیست، گفت: تحقیقات همچنان ادامه دارد و گزارش نهایی پس از تکمیل به رئیس قوه قضاییه ارائه خواهد شد.
نخستین جلسه شورای حفظ حقوق بیت المال استان در سال 98 با موضوع بررسی علل سیلاب گلستان امروز با حضور مسئولان دستگاههای اجرایی متولی در گرگان برگزار شد.
/