به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، نشست خبری علی محمد زنگانه مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه صبح امروز در محل این معاونت برگزار شد.
مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه چهار محور کاهش مفاسد اخلاقی و اجتماعی، کاهش اعتیاد، کنترل و کاهش طلاق و کاهش خشونت و پروندههای قضایی را از برنامه مهم این معاونت برشمرد.
وی گفت: در ارزیابیهایی که توسط استانداریها، شورای اجتماعی کشور و بخشهای نظارتی مرتبط در اولین سالی که این برنامه اجرا شد و در همه محورها عملکرد قوه قضاییه در بیش از 98درصد از نظر هزینه کرد منابع و تحقق کمی و کیفی مورد صحت بوده است.
زنگانه درباره کنترل و کاهش طلاق به خدمات ارائه شده برای ملاقات فرزندان، طلاق اظهار کرد: قبل از سال 95 هیچ مرکز مناسبی برای ملاقات فرزندان طلاق نداشتیم، اما بعد از سال 95 یکی از برنامههای ویژه ایجاد مراکز ملاقات فرزندان بود.
مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه افزود: در حال حاضر 132 مرکز ملاقات فرزندان طلاق راه اندازی کردهایم که وضعیت مناسب از لحاظ روحی روانی برای فرزندان طلاق برای ملاقات با والدین خود به وجود آورده است.
وی با بیان اینکه پیش بینی شده تا آخر سال 98 بیش از 160 مرکز ملاقات راه اندازی کنیم گفت: نزدیک به 70 هزار ملاقات صورت گرفته و به دلیل فضای مناسب و وجود مشاوره شاهد 6و نیم درصد صلح و سازش در این مراکز بودهایم.
زنگانه ادامه داد: بر اساس ماده 16 قانون حمایت از خانواده موظف بودیم در کنار دادگاههای خانواده مراکز مشاوره را دایر کنیم که در حال حاضر آیین نامه قانون تدوین و ابلاغ شده، دستورالعمل اجرای قانون هم ابلاغ شده است.
وی گفت: در برنامه ریزیها پیش بینی کردیم که 1080 مرکز مشاوره باید ایجاد شود و 5 هزار و 400 مشاور روانشناختی، مددکار و حقوقی و مذهبی باید در این مراکز مستقر شوند.
این مقام قضایی افزود: تا این لحظه بیش از 602 مرکز مشاوره راه اندازی شده بیش از 900 مشاور مشغول کار هستند.
زنگانه ادامه داد: در حال حاضر 322 قاضی و 136 قاضی و میآورد زن در این مراکز خدمت میکنند و پیگیری مطالبه مهریه، تمکین و نفقه زیر 20 میلیون تومان در صلاحیت شعب تخصصی شورای حل اختلاف است.
این مقام قضایی تصریح کرد: در حال حاضر 94 دفتر حمایت از زنان و کودکان در کشور فعال است، در 18 استان کشور فرایند ارجاع زوجین متقاضی طلاق (توافقی، مرتبط با دریافت مهریه) از طریق سامانه تصمیم انجام میشود و برنامه این است که فرایند اخذ پروندهها، گردش کار، غربالگری و ارجاع زوجین به مراکز مشاوره از طریق این سامانه انجام شود.
وی گفت: زوجین در آستانه طلاق میتوانند بدون مراجعه و به مراکز خدمات الکترونیک و مراجعه حضوری از طریق این سامانه پرونده خود را پیگیری کنند و این سامانه در تهران هم فعال است و ما در کشور شاهد کنترل طلاق هستیم.
وی تاکید کرد: بر اساس آخرین آمار سازمان ثبت احوال کشور، در سال 97 روند طلاق کاهشی بوده و ما در مقاطع سال 98 هم آمارها را رصد میکنیم، ضمن اینکه ملاک ما آمار سازمان ثبت احوال خواهد بود و سایر دستگاهها باید از اعلام آمار خودداری کنند.
در ادامه مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه از کاهش ورودی پرونده مطالبه مهریه در 9 ماهه اول سال 97 خبر داد و گفت: 10 عنوان خواسته حقوقی در کشور، در سال 95 و قبل از آن، 5 مورد مربوط به دعاوی حوزه خانواده بوده است.
وی گفت: در 9 ماهه نخست سال 97 و آمار ورودی پروندهها، از 10 دعوای اول فقط دو مورد عناوین هشتم و نهم مربوط به دعاوی خانواده بوده، یعنی مداخلات کاهش طلاق تاثیر خوبی در کاهش عناوین خواستههای دعاوی خانواده داشته است.
زنگانه ادامه داد: مطالبه مهریه ورودی پروندهها در همین مدت منهای 2 دهم درصد کاهش داشته یعنی روند مطالبه مهریه افزایشی نبوده است.
این مقام مقام قضایی بیان کرد: مطالبه مهریه از 100 هزار و 679 پرونده در 9 ماهه اول سال 96، به 100 هزار و 514 مورد در 9 ماهه اول سال 97 کاهش داشته است.
مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه گفت: در پایان سال 97 شاهد کاهش آمار طلاق بودیم و در حال حاضر رشد طلاق در کشور متوقف شده است.