سرویس سیاست مشرق - محمد جواد ظریف در سفر اخیر خود به نیویورک برای شرکت در «انجمن آسیایی» پیشنهادی را مطرح کرد که بازخوردهای متفاوتی را در داخل و خارج از کشور به همراه داشت. ظریف در بخشی از سخنرانی خود در انجمن آسیایی گفت: «پیشنهاد تبادل زندانیان را بر روی میز گذاشتم. من آمادهام و از اختیار لازم نیز برخوردار هستم. شش ماه پیش نیز این پیشنهاد را دادیم اما پاسخی از سوی مقامات دولت دونالد ترامپ دریافت نکردهایم.»
وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این پیشنهاد ظریف، بدون اشاره به ایرانیان زندانی در آمریکا اعلام کرد: «ایران میتواند با آزاد کردن فوری اشخاص بیگناه آمریکایی جدیت خود را نشان دهد». آمریکا همواره از سیامک و باقر نمازی، نزار زاکا، باب لوینسون، مایکل وایت، ژیو وانگ به عنوان اصلیترین گزینههای مورد علاقه برای آزادی از زندان، نام برده است. این نکته نیز قابل توجه است که آمریکا از موضعی بالا و طلبکارانه درخواست آزادی یکطرفه جاسوسان خود را مطرح کرده است و حتی به تبادل آنان با ایرانیان زندانی در آمریکا نیز رضایت نداده است!
روزنامه جوان هم در شماره روز شنبه 23 اردیبهشت 98 خود خبر داد آمریکا خواستار آزادی «باقر نمازی» شده است. طبق این گزارش، در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران هیچ برنامهای برای مذاکره مجدد با دولت بدعهد آمریکا ندارد، ترامپ آزادی نمازی را به عنوان "پیش شرط مذاکره" مطرح کرده است. باقر نمازی در سال 95 پس از ورود به کشور بازداشت شد.
درباره اقدامات باقر نمازی و پسرش سیامک بیشتر بخوانید:
بزرگترین باند مافیایی کشور را بشناسید؛ کاسبان تحریم و براندازان در لباس لابی ایران +تصاویر
اطلاعات 73 نهاد دولتی در دسترس «نمازیها» / جمله کلیدی یک جاسوس
جزئیات جدید از تلاش سیامک نمازی برای نفوذ در ساختار اقتصادی ایران
**باقر نمازی یا مراد طاهباز؟ آمریکا برای آزادی کدامیک حاضر است بیشتر هزینه کند؟
بنابر اطلاعات و پیگیریهای مشرق، دولت آمریکا از زمان بازداشت جاسوسان مراکز نظامی در پوشش فعالیت محیط زیستی، فشار برای آزادی آنان را آغاز کرده است. اما از این شبکه پرتعداد که هم اکنون پروندهشان در حال رسیدگی است، یک نفر بسیار مورد توجه ایالات متحده بوده و پیامها و پیگیریهای ویژهای برای آزادی او صورت گرفته است: «مراد موشه طاهباز».
مراد (موشه) طاهباز، عضو یهودی موسسه میراث پارسیان (اصلیترین متهم انجام فعالیتهای جاسوسی در مناطق نظامی) است؛ فرزند قاسم طاهباز از سناتورهای دوران پهلوی. او و کاووس سید امامی (دیگر متهم به جاسوسی که پس از آگاهی از به دام افتادن شبکه، در زندان خودکشی کرد) دو ستون اصلی شبکه جاسوسی وابسته به امریکا و اسرائیل بودند.
مراد طاهباز، میلیاردر یهودی و دارای تابعیت سه گانه ایرانی - بریتانیایی و آمریکایی است و البته به سرزمینهای اشغالی نیز رفت و آمد داشته و مجری چند پروژه و مجتمع تفریحی در فلسطین اشغالی نیز بوده است، البته تخصص طاهباز در طراحی و ساخت کازینو و قمارخانه است. او علاوه بر قمار، به شکار هم علاقه بسیاری داشت و به گفته خودش، شکارچی ماهری است. اما در نهایت، در تور دستگاه اطلاعاتی افتاد و شکار شد.
**چرا طاهباز برای آمریکا ارزشمند است؟
طاهباز طی مدت فعالیت خود در داخل کشور، متاسفانه با نفوذ در سازمان حفاظت از محیط زیست، توانسته بود با این پوشش به مناطق حساس و فوق سری کشور دسترسی پیدا کند. جمعآوری اطلاعات درباره نقشههای تأسیسات دریایی و نظامی در حوزه خلیجفارس از جمله زمینههای جدی فعالیت طاهباز بوده و از این طریق اطلاعات ذی قیمتی را برای کارفرمایان آمریکایی و اسرائیلیاش جمع آوری کرده بود. وی بخشی از اطلاعات جمع آوری شده درباره مختصات توانمندی دفاعی کشور در خلیج فارس و همچنین برخی سایتهای موشکی در مناطق حفاظتشده را به بیرون از کشور منتقل کرده است.
از طاهباز همچنین تجهیزات بسیار پیشرفته جاسوسی و جمع آوری اطلاعات نیز کشف و ضبط شده است.
درباره مراد طاهباز بیشتر بخوانید:
سناتورزاده فعال در اسراییل که مشاور ارشد سازمان محیط زیست شد +تصاویر و اسناد
**آیا رکورد باج آمریکایی برای آزادی جیسون رضائیان شکسته میشود؟
تبادل زندانیان میان ایران و امریکا پیش از این هم انجام شده است؛ در همان اولین روزهای اجرای توافق هستهای. جیسون رضاییان که در پوشش خبرنگار واشنگتن پست به مقامات بلندپایه دولتی نزدیک شده بود، از جمله مهره هایی بود که آمریکا حاضر شد در قبال آزادیاش، یک میلیارد و هشتصد میلیون دلار پول نقد به ایران پرداخت کند. جیسون برای دولت اوباما به حدی مهم بود که گفته شده است در جریان مذاکرات هستهای، تیم آمریکایی و بویژه شخص «وندی شرمن» بر گنجاندن مبادله جیسون رضاییان در فرامتن توافق، تأکید کرده بودند. هرچند مسأله پرداخت این باج برای آزادی جاسوس آمریکایی، بعدها به سوژه کنایه و حمله ترامپ به دموکراتها تبدیل شد.
بیشتر بخوانید:
گاف ترامپ یا رشوه 100 میلیون دلاری به نایاک؟
حالا پس از گذشت 4 سال از تبادل پرهزینه جیسون رضائیان، یک شاه مهره دیگر در تور نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی افتاده است که ظاهراً برای کاخ سفید بسیار ارزشمند است؛ گرچه ترامپ تاکنون ژست ندادن باج به ایران (یا حتی کره شمالی) را گرفته است، اما باید منتظر ماند و دید چه زمانی هواپیمای حامل چند میلیارد دلار پول نقد برای بُردن «موشه طاهباز» آماده حرکت به سمت تهران میشود. آیا جمهوریخواهان رکورد دموکراتها و «باج آمریکایی» 1.8 میلیارد دلاری قبلی را میشکنند؟