سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** کرباسچی: ترس ما از آمریکا، بخاطر منافع ملی است!
«غلامحسین کرباسچی» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه ایران در پاسخ به این سؤال که «روز یکشنبه درست چند ساعت بعد از جلسه افطاری فعالان سیاسی با رئیس جمهوری تعدادی از روزنامههای اصولگرا به بهانه انتشار مطلبی در هفتهنامه صدا، حملات تندی را علیه اصلاحطلبان شروع کردند. آنها مدعی هستند که صدای ترامپ از حلقوم اصلاحطلبان بیرون آمده و اصلاحطلبان با القای دوگانه جنگ و صلح میخواهند زمینهساز تسلیم و سازش شوند آنچنان که در مورد برجام اتفاق افتاد. محور مشترک آنها هم این بود که شما اصلاحطلبان از تهدیدهای امریکا ترسیدهاید؟» گفت: «ما ترس شخصی که نداریم، این ترس هم اگر هست حتماً ترس از آسیب به منافع ملی است. منتها برداشت اصلاحطلبان و تحلیلهایشان ممکن است با آنچه دیگر جناحها یا گروههای سیاسی داشته باشند، متفاوت باشد. آقایان شاید اطلاعات دیگری دارند که ما از آن خبر نداریم. فکر نمیکنم که هیچ آدم سیاسی در اظهارنظر و تحلیل این گونه موضوعات مهم و ملی، مسأله شخصی و از جمله ترس شخصی را دخالت بدهد. ترس اگر وجود دارد، ترس به خطر افتادن منافع ملی و مردم و مجموعه انقلاب و نیروهای آن است. به هر حال الان کسی نمیتواند منکر شود که شرایط تحریم و آنچه که از بیرون کشور به ما تحمیل شده و مشکلات اجرایی داخلی و کارشکنیهایی که در مقابل دستگاههای اجرایی میشود، مشکلاتی را برای مردم درست کرده است».
کرباسچی در ادامه گفت: «نگرانیهای اصلاحطلبان و سیاسیون ناشی از خطرآسیب دیدن کشور و انقلاب است. البته ممکن است که کسی اطلاعاتی داشته باشد که ما اصلاحطلبان آن را نداشته باشیم و براساس این اطلاعات، اعتماد بهنفس فوقالعادهای در آنان باشد و مطمئن باشند که آب از آب تکان نمیخورد و یا اینکه امکان دارد از شرایط زندگی مردم و مشکلاتی که آنان دارند، خبر نداشته باشند. اما اصلاحطلبان و یا سیاسیونی که با مردم سروکار دارند میدانند که آنان گرفتار هستند و نگرانیشان هم بابت معیشت آنان است. آقایان تندرو اگر اشتراک مساعی کنند و آن اطلاعات اعتماد بهنفسآور را هم در اختیار مردم بگذارند شاید نگرانیهای ما هم رفع شود».
کرباسچی در این گفتگو ضمن اذعان به ترس و وحشت اصلاح طلبان از یاوه گویی های مقامات آمریکایی، ژست طلبکار به خود گرفته و تاکید کرده که «ممکن است که کسی اطلاعاتی داشته باشد که ما اصلاحطلبان آن را نداشته باشیم و براساس این اطلاعات، اعتماد بهنفس فوقالعادهای در آنان باشد و مطمئن باشند که آب از آب تکان نمیخورد». برخلاف این اظهارنظر اتفاقاً اصلاح طلبان به خوبی از توانمندیهای کشورمان مطلع هستند؛ اما مسئله اینجاست که متاسفانه طیف اصلاح طلب هیچ اعتقادی به اقتدار ملی، توان دفاعی، ظرفیتهای عظیم داخلی و استعدادهای جوانان کشور ندارد.
این طیف از یکسو ضمن حمله به مدافعان حرم، توان دفاعی و قدرت موشکی کشور را هزینه زا جازده و مدعی است که باید برجام موشکی امضا شود و از سوی دیگر مدعی است که ما ایرانیها قابلیت رقابت در هیچ تکنولوژی و هیچ صنعتی به جز آبگوشت بزباش و قرمهسبزی را نخواهیم داشت!
لازم به ذکر است که خرداد 97 جمعی از اصلاح طلبان از جمله کرباسچی به همراه چند تن از اعضای گروهک نهضت آزادی و برخی گروهکهای برانداز مقیم خارج (نظیر فدائیان خلق و…) که وجه مشترکشان همکاری در فتنه 88 است، نامه تسلیمطلبانهای امضا کرده و خواستار مذاکره با دولت ترامپ شدند.
کرباسچی در همان مقطع در دفاع از این نامه حقارت آمیز گفته بود: «در صورتی که آمریکا ضمانت دهد دیگر بدعهدی نکند ایران میتواند با ترامپ پای میز مذاکره بنشیند»!
** داماد رئیس جمهور: در دولت روحانی از چاه درآمدیم و در چالهایم!
«کامبیز مهدی زاده» - داماد روحانی که چندی پیش به عنوان معاون وزیر صمت منصوب شد اما در پی اعتراضهای گسترده، موضوع این انتصاب منتفی شد- در یادداشتی در روزنامه شرق با عنوان «پای روحانی بایستیم» نوشت: «دولت گذشته نهتنها در عرصه سیاست داخلی با مشکل بیتدبیری مواجه بود؛ بلکه با سخنان خارج از عرف سیاسی در عرصه بینالملل به گونهای عمل کرده بود که غربیها بتوانند با اعتمادبهنفس هر روز علیه ایران قطعنامه صادر کنند و ایران را منزویتر از روز قبل جلوه دهند... امروز ما از چاه درآمدهایم؛ اما همچنان در چالهایم».
مهدی زاده در ادامه نوشت: «کجا در تاریخ سراغ داریم کشوری از فصل هفتم منشور ملل متحد به سلامت بیرون آید؟ او این کار را با همه مصائب و مشکلاتش به جان خرید تا عزت و اقتدار ایرانی خدشهدار نشود. او سنگ صبور شد و همه سختیها، تهمتها و ناسزاها را به جان خرید تا ایران سربلند بماند... امروز زمان اتحاد است؛ نه کینهورزی و گرفتن انتقام. او پای عزت مردم ایران ایستاد و به همه نشان داده هم مرد مذاکرهایم و هم مرد دفاعیم. پای او بایستیم، او را تنهاتر نگذاریم».
حامیان دولت با توهین به شعور مردم همچنان تقصیر و قصورهای دولت را به گردن دولت قبل، دولت پنهان، منتقدان و تحریمها میاندازند. این طیف همچنین با ادعاهایی همچون «دور شدن سایه جنگ» و «به تاریخ پیوستن قطعنامههای ضدایرانی» در پی دستاوردسازی خیالی برای دولت هستند.
چندی پیش «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهور با اشاره به وضع اقتصادی کشور باذ لحنی طلبکارانه گفته بود: «میگویند شما میگویید شاخصها خوب است؛ ولی مردم این را احساس نمیکنند. اقتصاد را به ته درّه بردهاید و ما داریم هنر میکنیم که آن را بیرون بیاوریم ولی هنوز ته دره قرار دارد و معلوم است که بهبود را حس نمیکنیم».
روحانی در سال 92 در دوره رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری گفته بود: «ریشه همه مشکلات به مدیریت و کارآمدی دولت بازمیگردد». در حال حاضر قریب به 6 سال از روی کارآمدن دولت روحانی سپری شده است اما دولت به هیچ عنوان کارنامه قابل قبولی برای ارائه به افکار عمومی ندارد.
** موسوی: روحانی در بهترین شرایط 9 درصد از رأی جامعه را داشت
«سیدفاضل موسوی» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت: «رئیسجمهور در این جلسه به نوعی اتمام حجت کرد و گفت که در بسیاری از مسائل که نیاز است دولت دخالت کند، اختیاری ندارد و تصمیمگیریها در جای دیگری صورت میگیرد. نشست باید برگزار شود که دولت حرفهای مردم و جریانهای سیاسی را بشنود نه اینکه از خود سلب مسئولیت کند و بگوید به من ربطی ندارد. دولت روحانی تا کنون ارادهای برای شنیدن مطالبات جریانهای سیاسی نشان نداده است. این موضوع حتی در مواجهه دولت با جریانهای سیاسی همسو نیز مشهود است؛ چه رسد به جریانهای منتقد. وقتی نزدیکان رئیسجمهور میگویند هیچکس در رأیآوری آقای روحانی نقشی نداشته و نقش جریان اصلاحطلب انکار میشود، باید دانست که احتمالاً گوشی هم برای شنیدن مطالبات این جریان نخواهد بود. ایشان در بهترین شرایط 9 درصد از رأی جامعه را داشت و حمایت همهجانبه جریان ریشهدار اصلاحات باعث شد که به مقام ریاست جمهوری برسد. چنین چیزی در رویای برخی نمیگنجیید. بارها به رئیسجمهور گفته شد که اگر در حل مسائل سیاسی محدودیتهایی وجود دارد، دست کم در حل مشکلات مربوط به قیمتها فعالیت شود. یا در موضوع انتخاب وزرا تذکر داده شد که کابینه همسو با مطالبات مردم نیست، اما توجهی صورت نگرفت.
فعالین اصلاح طلب از یکسو اینگونه القاء میکنند که روحانی بدون حمایت اصلاح طلبان به هیچ عنوان شانس پیروزی در انتخابات را نداشت و از سوی دیگر اینگونه القاء میکنند که روحانی در حال حاضر از اصلاح طلبان مشورت نمیگیرد.
این طیف سیاسی کار، با این ترفند از یکسو در پی امتیازگیری حداکثری از روحانی است و از سوی دیگر در پی آن است تا از پاسخگویی درباره کارنامه روحانی شانه خالی کند. این در حالی است که وضع موجود نتیجه حضور اصلاح طلبان در دولت است.