خبرگزاری فارس:«فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس خبری دوشنبه مدعی شد کانال تجاری اروپا برای تسهیل مبادلات تجاری با ایران ظرف هفتههای آینده عملیاتی میشود.
وی گفت: «کشورهای عضو اتحادیه اروپا عزم کامل دارند تا وقتی که ایران به تعهداتش در برجام پایبند بماند تمامی آنچه میتوانند را برای اجرای کامل تعهداتمان در توافق به کار گیرند.»
موگرینی با بیان اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به تعهداتش ذیل برجام را تأیید کرده گفت 28 عضو اتحادیه اروپا امروز متفقالقول خاطرنشان کردند که این نهاد بینالمللی کماکان تنها مرجع راستیآزمایی تعهدات ایران به برجام است.
خبرنگار والاستریتژورنال از موگرینی پرسید آیا «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا در دیدار امروز با همتایان اروپایی از آنها خواسته ایران را مجاب کنند با «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا تماس بگیرد.
موگرینی مدعی شد که پامپئو چنین درخواستی مطرح نکرده است. او گفت: «نشنیدم در این جلسه چنین درخواستی مطرح شود. اتحادیه اروپا همیشه دیگران را به گفتوگو و تعامل دیپلماتیک ترغیب میکند. این همیشه تعهد ما بوده؛ رویهای است که از جمله با خود ایران در پیش گرفتهایم؛ از هر فرصتی برای گفتوگو حمایت میکنیم.»
وی در ادامه گفت: «مایک پامپئو امروز به صراحت از ما -نه فقط از من بلکه از سایر وزرای اتحادیه اروپا هم- شنید که در شرایط حساس و مهمی قرار داریم و مسئولانهترین رویکردی که باید اتخاذ کرد، خویشتنداری حداکثری و دوریگزینی از هر نوع تشدید تنش در زمینه نظامی است.»
شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه (18 اردیبهشتماه) در بیانیهای اعلام کرد قصد دارد «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای 26 و 36 برجام» برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کند
جمهوری اسلامی در این بیانیه که در اولین سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای صادر شده به کشورهای باقیمانده در برجام 60 روز فرصت داده برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی اقدام کنند.
این بیانیه همچنین هشدار میدهد در صورتی که کشورهای گروه 1+4 در ضربالاجل یاد شده به تعهداتشان عمل نکنند، ایران به صورت مرحله به مرحله تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.
اتحادیه اروپا روز 19 اردیبهشتماه با صدور بیانیهای ضربالاجل ایران را رد کرد و گفت «قویاً» به ایران توصیه میکند «از انجام اقداماتی که موجب تشدید مشکلات میشود، خودداری کند.»
کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام وعده دادهاند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علیرغم ایستادگیهای لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تا کنون هیچ اقدام عملی برای محقق کردن وعدههایشان صورت ندادهاند.
اتحادیه اروپا همچنین علیرغم مخالفت با تصمیم آمریکا در زمینه برجام با سایر ادعاهای این کشور در زمینه فعالیتهای موشکی و منطقهای ایران همسو شده است.
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال 1394 میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه 1+5) حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هستهای خارج خواهد کرد.
ترامپ سرانجام سهشنبه 8 می 2018 (18 اردیبهشتماه 1397) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و دستور احیای تحریمهای متوقفشده علیه ایران را صادر کرد.
برلین: کانالهای گفتگوی دائمی با ایران باز هستند
سخنگوی رسمی وزارت خارجه آلمان اعلام کرد: کانالهای گفتگوی دائمی با ایران باز هستند.
به گزارش اسپوتنیک، ماریا آدبار سخنگوی رسمی وزارت خارجه آلمان امروز دوشنبه اعلام کرد که دولت و وزارت خارجه کشورش در حال گفتگوی دائمی با ایران هستند و این کانال ها برای ارتباط باز هستند.
سخنگوی رسمی وزارت خارجه آلمان در این خصوص گفت: ما، دولت آلمان، نمایندگان آن، وزیر امور خارجه در ارتباط دائمی با ایران هستیم؛ زیرا این گفتگوها برای ما مهم است. ما می خواهیم این کانال ها برای گفتگو باز باشند تا بتوانیم از آنها استفاده کنیم.
وی در ادامه اضافه کرد: مذاکرات ادامه دارند، به ویژه در وضعیتی که موضوع برای بحث و بررسی وجود دارد. نباید اجازه داد تشنج در منطقه افزایش یابد. برلین در این امر ذینفع نیست.
گفتنی است، چندی پیش و در سالگرد نقض یکجانبه برجام توسط آمریکا بر خلاف قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که برخی اقدامات خود در ارتباط با برجام را متوقف کرده و فرصتی 60 روزه به کشورهای باقی مانده در توافق میدهد تا به تعهدات بانکی و مالی خود عمل کنند.
این در حالی است که در 8 ماه می سال 2018 (18 اردیبهشت ماه سال 1397) دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا خبر خروج یکجانبه واشنگتن از برجام را همراه با نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد.
جرمی هانت: ایران باید به همه تعهداتش پایبند بماند
وزیر خارجه انگلیس از جمهوری اسلامی ایران خواست به همه تعهداتش پایبند بماند.
به گزارش خبرگزاری مهر، «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس امروز دوشنبه پس از نشست با وزرای خارجه آلمان و فرانسه در پیامی توئیتری اعلام کرد: روز فوق العادهی در خصوص گفتگو درباره ایران بود.
وزیر خارجه انگلیس بدون اشاره به بدعهدی ها و ادامه اقدامات خصمانه آمریکا علیه ایران در این باره نوشت: همانطور که به همکارانم گفتم درباره احتمال تشدید تنش ها نگرانیهای جدی داریم.
به گفته وی توافق هسته ای برای جلوگیری از گسترش خطرناک ترین سلاح ها در بی ثبات ترین بخش دنیا اهمیت حیاتی دارد و ایران باید به همه تعهداتش پایبند بماند.
آلمان: به دنبال راهکاری قانونی برای داد و ستد با ایران هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان گفت که این کشور به دنبال راهکاری قانونی برای داد و ستد با ایران است.
«اشتفان زایبرت» سخنگوی دولت آلمان روز دوشنبه گفت که این کشور برای حفظ برجام تلاش خواهد کرد.
وی که در کنفرانس خبری در برلین صحبت میکرد، گفت: آلمان در تلاش است تا راهکاری قانونی برای داد و ستد با ایران پیدا کند.
سخنگوی دولت آلمان با اشاره به این موضوع که اگر تهران به تعهدات خود در چارچوب برجام پایبند بماند، طرفهای اروپایی نیز آن را حفظ خواهند کرد، گفت: سه کشور اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) به دنبال ایجاد ساز و کار قانونی برای تجارت از طریق ایجاد کانال مالی پرداخت برای ایران هستند.
با گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، شورای عالی امنیت ملی ایران چهارشنبه (18 اردیبهشتماه) در بیانیهای اعلام کرد قصد دارد «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای 26 و 36 برجام» برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کند.
جمهوری اسلامی ایران در این بیانیه به کشورهای باقیمانده در برجام 60 روز فرصت داده برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی اقدام کنند.
در بیانیه اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی ضمن رد ضربالاجل 60 روزه ایران عنوان کردند: «قویاً به ایران توصیه میکنیم از انجام اقداماتی که موجب تشدید مشکلات میشود، خودداری کند.»
وزیر خارجه اسپانیا: تمام راهکارهای لازم را برای حفظ برجام اتخاذ خواهیم کرد
وزیر خارجه اسپانیا گفت که کشورش تمام راهکارهای لازم را برای حفظ برجام اتخاذ خواهد کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از اردوپوینت، جورف بورل روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: اسپانیا از سیر تکاملی روابطش با ایران بسیار نگران است. این بسیار بد است. امیدوارم که ایرانیان نظرشان را تغییر دهند. ما در طرف خود، تمام راهکارهای لازم برای حفظ توافق هستهای را اتخاذ خواهیم کرد.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت تداوم توافق هستهای، برجام را نیرویی مهم و باثباتکننده در جامعه جهانی قلمداد کرد.
وزیر خارجه اسپانیا همچنین از تصمیم سال گذشته دونالد ترامپ مبنی بر خروج از توافق هستهای، ابراز تأسف کرد و از جامعه جهانی خواست که مانع خروج ایران از توافق هستهای شوند.
در پی ادامه کارشکنیهای آمریکا در قبال برجام و تعلل طرفهای اروپایی به اجرای تعهداتشان در قبال این توافق بینالمللی، ایران هفته گذشته اعلام کرد که سطح پایبندی خود به تعهداتش در قبال برجام را کاهش میدهد.
موافقت واشنگتن با درخواست کابل برای معافیت بندر چابهار از تحریمها
معاون وزیر خارجه آمریکا در سفر به افغانستان از موافقت واشنگتن با درخواست کابل مبنی بر معافیت بندر چابهار از تحریمهای آمریکا خبر داد.
آلیس ویلز، معاون وزیر خارجه آمریکا در دیدار با صلاحالدین ربانی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان از موافقت واشنگتن با درخواست کابل مبنی بر معافیت بندر چابهار از تحریمهای آمریکا خبر داد.
معاون وزیر خارجه آمریکا که روز یکشنبه وارد کابل شد، تاکنون با اشرف غنی رئیسجمهوری، عبدالله رئیس اجرایی و اعضای کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان دیدار و گفتگو کرده است.