اگر شما نیز از گلوله خوردن واهمه دارید باید بدانید که تنها نیستید و متاسفانه ترس شما از این موضوع نیز بی دلیل نخواهد بود. در ایالات متحده به طور متوسط روزانه صد نفر در اثر تیراندازی با اسلحه کشته می شوند. نکته ی مهم تر این که این تیراندازی ها آن طور که در فیلم های هالیوودی نشان داده می شود دقیق نیستند و برخلاف آن چه که ممکن است تصور کنید صدمات شدیدی را به بدن افراد وارد می کنند. در ادامه می خواهیم شما را با اتفاقاتی که بعد از گلوله خوردن در بدن فرد رخ می دهد آشنا کنیم و به شما بگوییم که برای نجات فرد تیر خورده چه کارهایی می توانید بکنید.
گلوله با بدن شما چه می کند؟
شما کاملاً می دانید که گلوله می تواند بدن شما را سوراخ کند و وارد آن شود. اما باید بگوییم که در طول سالیان متمادی مکانیزم و ساختار سلاح های گرم تغییر چندانی نکرده و این موضوع به دلیل موثر بودن آن ها بوده است. نکته مهم تر این که گلوله علاوه بر سوراخی که در بدن شما ایجاد می کند آسیب شدید به ارگان های داخلی بدن را نیز در پی خواهد داشت.
وقتی که گلوله وارد بدن فرد می شود، بدن مقدار زیادی از نیروی جنبشی و شتابی که گلوله دارد را در خود جذب می کند. یک گلوله ی 9 میلی متری که معمولاً از یک هفت تیر برای دفاع از خود یا توسط افراد پلیس شلیک می شود با سرعتی بالغ بر 1٫400 کیلومتر در ساعت وارد بدن شما شده و این همه نیروی جنبشی باید جایی برای توقف پیدا کند. از این رو گلوله ای که با چنین سرعت و شتابی وارد بدن شما شود باعث ایجاد یک حفره ی بزرگ در بدن شما می گردد و پس از اتمام نیروی جنبشی خود متوقف خواهد شد.
این ارتعاشات صدمات جبران ناپذیری را به ارگان ها و بافت های داخلی بدن فرد وارد می کند حتی اگر گلوله ای نیز وارد بدن فرد نشود. بعد از این که گلوله وارد بدن شما شد سرنوشت شما به شانس تان بستگی خواهد داشت. حتی ممکن است بعد از چند بار مورد اصابت گلوله قرار گرفتن نیز زنده بمانید اما این موضوع بیشتر به مسیری که گلوله تعیین کرده است وابسته خواهد بود. کانر نارسیسو یک پزشک ارتش و از نیروهای کلاه سبز سابق ارتش ایالات متحده است که در این باره می گوید: “اجازه ندهید فیلم ها و سریال های تلویزیونی شما را گول بزنند. حتی اصابت گلوله به دست یا پا نیز اگر خوش شانس نباشید ممکن است جان شما را بگیرد”.
دلیل این موضوع چیست؟ نارسیسو می گوید که دلیل این امر در 90 درصد موارد خونریزی است و اگر شما بتوانید جلوی خونریزی را بگیرید فرد مضروب شانس بسیار بیشتری برای زنده ماندن خواهد داشت. اگر گلوله به یکی از شاهرگ های دست یا یکی از شریان های اصلی ران یا حتی رگ های زیر استخوان ترقوه شما اصابت کند بدون شک دچار خونریزی شدید خواهید شد. ماهیچه ها تا حدودی توانایی متوقف کردن خونریزی و مقابله با چنین شرایطی را دارند اما در صورتی که در اثر ورود گلوله بدن شما از داخل خونریزی کند کاری از دست ماهیچه ها نیز برنخواهد آمد.
در این موارد گلوله شریان ها و رگ های اصلی را قطع می کند بدون این که ماهیچه ها وخامت اوضاع را درک کنند. به گفته ی نارسیسو آن چه که در فیلم ها در مورد اصابت گلوله به بدن انسان می بینید بسیار از واقعیت دور است.
یکی دیگر از آسیب هایی که گلوله به بدن انسان وارد می کند در نتیجه ی اصابت آن به ارگان های داخلی است که از کار افتادن آن ارگان را در پی خواهد داشت. اگر گلوله با یکی از ارگان های داخلی بدن شما برخورد کند به همان ترتیبی که پوست و ماهیچه های شما را سوراخ کرده است آن ارگان را نیز سوراخ خواهد کرد. همچنین ممکن است گلوله در بدن شما تغییر مسیر داده یا کمانه کند که به معنی تحت تاثیر قرار گرفتن چندین ارگان داخلی بدن شما خواهد بود.
وقتی گلوله ای به سمت شما شلیک می شود نمی توانید بگویید آن گلوله کجا خواهد رفت که بدین معنی خواهد بود که اگر گلوله به ارگان های حیاتی بدن شما برخورد نکند شانس زیادی برای زنده ماندن خواهید داشت. حتی اگر چندین بار مورد اصابت گلوله قرار بگیرید نیز ممکن است زنده بمانید. در واقع زنده ماندن یا نماندن شما بیشتر به نقطه ای از بدنتان که مورد اصابت گلوله قرار می گیرد وابسته است نه تعداد دفعات آن.
شاید از خود بپرسید نقش جلیقه های ضد گلوله چیست؟ این تجهیزات می توانند از ورود گلوله به بدن شما جلوگیری کرده و مانع از وارد آمدن آسیب به ارگان های داخلی بدن شما شوند. اما در این موارد نیز شتاب و نیروی جنبشی فراوان موجود در گلوله مشکل اصلی خواهد بود. گلوله را توپ فوتبال و جلیقه ی ضدگلوله را نیز تور دروازه تصور کنید که بدن شما در واقع در پشت آن قرار دارد. شما در واقع گلوله را متوقف نمی کنید بلکه آن را می گیرید و جذب می کنید و همین نیز می تواند صدمات زیادی را به بدن شما وارد کند.
علاوه بر این جلیقه ی ضد گلوله در برابر سلاح های کمری با کالیبر پایین تر نیز کارایی چندانی ندارد و در واقع این گلوله ها از آن عبور می کنند. البته جلیقه های ضد گلوله نظامی که در ساخت آن ها از بافت های سرامیکی استفاده شده است توانایی مقابله با این گلوله های کالیبر پایین را دارند.
اگر خودتان یا یکی از اطرافیان تان مورد اصابت گلوله قرار گرفتید چه باید بکنید؟
همانطور که گفته شد زنده ماندن بعد از اصابت گلوله به مقدار زیادی به شانس شما بستگی خواهد داشت. با این وجود یک سری اقدامات وجود دارد که با انجام آن ها می توانید شانس خود را برای زنده ماندن افزایش دهید.
سوال اصلی این است که در هنگام اصابت گلوله چه حسی به فرد دست خواهد داد؟ تجربیات شخصی افراد نشان داده که این تجربه از «احساس سوختگی شدید» تا «مورد اصابت توپ بیسبال قرار گرفتن» متفاوت است. برای مثال دختری که در یک مهمانی از ناحیه ی شانه مورد اصابت گلوله قرار گرفته بود آن را به یک تنه خوردن بسیار شدید تشبیه می کند که بعد از یک یا دو دقیقه با درد شدید و غیرقابل تحمل همراه است. البته برخی نیز می گویند که بدترین احساس را زمانی تجربه کرده اند که بدن خود را غرق در خون دیده اند.
اولین کاری که در چنین مواقعی باید بکنید این است که با مراکز درمانی و فوریت های پزشکی تماس بگیرید. در اولین زمان ممکن باید یک تیم پزشکی حرفه ای در محل حضور یابد. سپس کار بعدی که باید بکنید این است که خونریزی را متوقف سازید. به یاد داشته باشید که خونریزی اولین عامل مرگ افراد بعد از مورد اصابت گلوله قرار گرفتن است.
پس دنبال ورم در بدن، تغییر رنگ پوست و دیگر نشانه های خونریزی بگردید و از فشار دست برای متوقف کردن خونریزی استفاده کنید یا می توانید با بستن یک وسیله ی باریک مانند کمربند یا بند کفش در بالای موضعی که مورد اصابت قرار گرفته یا بالاتر از زخم از خونریزی بیشتر جلوگیری کنید.
اگر شخص در ناحیه ی سینه مورد اصابت گلوله قرار گرفته و زخم باز است نباید اجازه دهید از آن نقطه هوا وارد بدن فرد شود در غیر این صورت ممکن است ریه های شخص از کار بیفتند. در این موارد بهترین روش برای پوشاندن زخم و مسدود کردن آن استفاده از یک تکه پارچه ی تمیز است. این پارچه می تواند یک تکه گاز استریل کلفت و متراکم یا هر چیزی مانند چسب کاغذی باشد. هر چیزی که استفاده می کنید باید مانع ورود هوا به درون بدن شود از این رو استفاده از گاز استریل های نازک که تنها خون را به خود جذب می کنند کافی نخواهد بود. بعد از این کارها باید منتظر رسیدن تیم پزشکی بمانید.
امکان این که در اثر اصابت گلوله بمیرید چقدر است؟
ممکن است فکر مرگ شما را وحشت زده کند اما بهتر است نگاهی به آمار موجود در این مورد بیاندازیم. بر اساس داده های منابع رسمی احتمال مرگ شما به طور روزانه در اثر تیراندازی هایی که در یک سال انجام می گیرد در حال حاضر یک در 514 هزار مورد است. اما در تمام طول زندگی شما امکان آن به یک در 6٫905 مورد کاهش خواهد یافت. این آمار تمامی قتل ها اعم از خودکشی با اسلحه، مرگ در اثر بازی کردن با اسلحه و دیگر اتفاقات ناخواسته ی مربوط به اسلحه در کنار قتل و تیراندازی با اسلحه به صورت عمدی را شامل می شود.
با این وجود افرادی که مورد اصابت گلوله قرار می گیرند شانس زیادی برای زنده ماندن دارند. در صورتی که گلوله به سمت مغز یا قلب شما شلیک شود شانس زنده ماندن تان 9 درصد خواهد بود. اگر گلوله به جایی غیر از این دو ارگان حیاتی اصابت کند امکان زنده ماندن شما بین 80 تا 95 درصد خواهد بود و اگر در حالتی که قلب شما هنوز کار می کند به بیمارستان منتقل شوید امکان زنده ماندن شما 95 درصد خواهد بود. نکته ی جالب این که 80 درصد از بدن انسان در صورت اصابت گلوله باعث مرگ فرد نخواهند شد. از این رو مسیر حرکت گلوله سرنوشت شما را تعیین خواهد کرد.