روزنامه آفتاب یزد: با خوشحالی به ایران میآیند و با دلخوری میروند. این یک واقعیت است و تردیدی هم در آن وجود ندارد که این خارجیها به کار گرفته میشوند تا برای ایران افتخارآفرینی کنند و از قضا درخششهای خوبی هم در میادین ورزشی داخلی و خارجی دارند، اما همین که کار قدری پیش میرود و به اصطلاح موقع حساب و کتاب فرا میرسد همه چیز به هم میخورد و به عبارتی کلاهها توی هم میرود!
همیشه کار به انتها که میرسد مربیان خارجی بیسر و صدا کارها را از چند ماه قبل پیش میبرند و در نهایت و در اوج ناباوری هواداران را شوکه میکنند.
اتفاقی که این روزها برای برانکو افتاد از این غائله مستثنی نیست. پیشتر هم برای کیروش اتفاق افتاد و همچنین شفر مربی آلمانی استقلال!
اما موضوع این است که گیر کار کجاست و اساسا چرا این اتفاقات با پایان تلخ برای مربیان خارجی در ایران همراه میشود؟
در میان جهانیان همه ایرانیها را به مردمی خونگرم و مهمانواز میشناسند. مربیان خارجی هم وقتی به ایران میآیند در روزهای اول حضور خود سعی میکنند با آداب و رسوم ایرانیها همساز شوند، اما در آخر همین مربیها مجبور میشوند بیسر و صدا قراردادهای دیگری را با تیمهای کشورهای دیگر ببندند و ایران را در اوج تلخکامی ترک کنند.
برانکو: بین ما هر چی بوده تموم شده!
«به زودی به عربستان سعودی میروم. تا پایان ماه جاری باید آنجا باشم. داستان من در ایران تمام شده است. چهار سال در پرسپولیس بودم و آنجا شش جام به دست آوردم سه بار قهرمان لیگ شدیم و در فینال قهرمانان آسیا شرکت کردیم. کسب این عناوین و افتخارات کار آسانی نبود خیلی به این تصمیم فکر کردم و تصمیم به رفتن گرفتم.»
این بخشی از تازهترین حرفهای برانکو بود. اوپس از هتتریک قهرمانی و کسب دو جام برای سرخپوشان به کرواسی رفت و در نامهای از باشگاه پرسپولیس خواستار فسخ قراردادش شد. پس از این اتفاق رسانههای عربستانی از توافق برانکو با الاهلی خبردادند و همچنین برانکو در مصاحبه با یک رسانه کروات این خبر را تایید کرد.
برای پول رفت؟
برخی کارشناسان ورزشی میگویند مربیان خارجی بنده پول بیشتر هستند. حتی فوتبالیستها هم از این غائله مستثنی نیستند. هرکس بیشتر پول بدهد برای او بازی میکنند. در اینگونه مواقع، هواداران متعصب برآشفته میشوند و میگویند تعصب به تیم و رنگ لباس چیز دیگری است، اما واقعیت این است که فوتبالیستها و مربیان خیلی پایبند این موضوع نیستند. در خصوص برانکو هم روایتها مختلف است، اما جدیترین روایت این است که او ابتدا از یک تیم مصری پیشنهاد داشت، اما در نهایت سر از عربستان سعودی در آورد.
سایت «مرکاتودی» مصر در ادعایی عنوان کرده که برانکو ابتدا با پیشنهاد مبلغ 1.5 میلیون دلاری الاهلی مصر روبرو شد. برانکو ابتدا قدری به این موضوع فکر کرد و سپس دلش راضی شد. چند روز بعد نظر برانکو تغییر کرد، چون الاهلی عربستان 300 هزار تا بیشتر به او پیشنهاد داده بود یعنی یک میلیون و 800 هزار تا. اینگونه بود که برانکو پیشنهاد سعودیها را قبول کرد و حتی در این باره گفت: در عربستان هم مثل ایران فوتبالدوستان قدری حضور دارند!
همه چیز روز عید فطر اتفاق افتاد
شاید چندان عاری از واقعیت نباشد که گفته شود پای یک شاهزاده سعودی در میان است و ظاهرا هم درست است. برانکو روز عید فطر به دیدار شاهزاده بن منصور رفت و همانجا با او که ریاست تیم الاهلی را عهدهدار است توافق کرد. شاهزاده منصور به او گفت: 8/1 میلیون را کامل بگیر اگر قهرمان شدی 700 هزار دلار پاداش هم میدهم!
باشگاه پرسپولیس رو دست خورد؟
پرسپولیسیها بیخبر از همه جا ابتدا شوکه شدند و برایشان باورپذیر نبود. مسئولان این باشگاه بلافاصله دلداری به هواداران را شروع کردند، اما کار از کار گذشته بود. ذاکر وکیل باشگاه اقداماتی را برای شکایت به فیفا آغاز کرد و استناد او ماده 17 قانون نقل و انتقالات فیفا بود. اما یک مشکل وجود داشت؛ ماده 17 تنها مختص بازیکنان است و در مورد مربیها صدق نمیکند!
اعتراض سرخها
همزمان با این تحولات هواداران پرسپولیس اعتراض خود را مقابل باشگاه اعلام کردند و از مسئولان پرسپولیس به خاطر از دست دادن برانکو انتقاد نمودند. اما ماجرا تمام شده بود.
چرا گذاشت و رفت؟
همانطور که در سطور بالا اشاره شد الاهلی پس از توافق با برانکو به او وعده داد کل پولش را یک جا بگیرد. اما در پرسپولیس چه اتفاقی برای او افتاد که اینگونه پروفسور را برای رفتن مصمم کرد؟
برانکو تا سه روز مانده به پایان فصل هیچ مبلغی بابت فصل گذشته دریافت نکرده بود و این یک اتفاق باورنکردنی است، این در حالی است که مسئولین پرسپولیس برای رتق و فتق مسائل باشگاه به بازیکنان پرداختی داشتند، اما مطالبات برانکو پرداخت نشده بود. آنها به دنبال پرداخت حق و حقوق برانکو از طریق درآمدهای فیفایی بودند و مدت زیادی را صرف این مسئله کردند و در نهایت نیز فیفا زیر بار واریز این مبلغ به حساب برانکو نرفت و پس از این موضوع بود که برانکو نامههایی به باشگاه پرسپولیس ارسال کرد. او به احتمال فراوان براساس بندی از قرارداد خود که اگر سه ماه متوالی حقوق خود را دریافت نکند میتواند قرارداد خود را فسخ کند به باشگاه الاهلی پیوسته است. به این ترتیب پرونده پرفسور در فوتبال ایران مختومه شد و او با دلخوری و خاطره بد از ایران رفت.
شفر، کم مانده بود کاملا ایرانی شود!
بعد از پرسپولیس که وقایع مربیاش بکر و تازه بود به سراغ شفر پیرمرد آلمانی میرویم که مدتی سرمربی استقلال بود. شفر شروع پرحرارتی با استقلال و هوادارانش داشت. در ورزشگاه یا مکانهای دیگر هواداران استقلال ساعتها برای عکس سلفی با شفر منتظر میمانند. او به قدری از ایران و مهمانوازی
ایرانیها به وجد آمده بود که میگفت: ایران کشوری امن است و ایرانیان مردمانی دوستداشتنی هستند. من غذاهای ایران را دوست دارم فقط گاهی دل تنگ نان گرد و سوسیس سرخ کرده آلمانی میشوم! او همچنین به خبر ورزشی گفته بود: پنجاه سال در فوتبال بودم و مطمئن باشید کنار تمام خاطرات خوبم هرگز ایران و استقلال را فراموش نمیکنم.
پیرمرد آلمانی در کامرون و جامیکا نیز حضور داشته و سابقه مربیگری داشت. هنگامی که از او درباره نظم آلمانی و بینظمی فوتبال ایرانی سوال شد و اینکه آیا این موضوع او را آزار میدهد یا خیر؟ گفت: طبیعی است وقتی شما از آلمان آمده باشید کمی سخت است. در آلمان همه چیز خوب پیش میرود. البته من میدانستم که آمدهام و باید کمک کنم.
شفر به قدری استقلالیدوست بود که وقتی از او پرسیدند نگران مشکلات نیستی؟ گفت: من میدانم که استقلال مشکل مالی دارد، اما خوب نیست برای گرفتن همه چیز دعوا کنیم. با این حال شفر به تدریج متوجه پچپچها شد و روزی در واکنش به برخی داستانسازیها گفت: ایران بهترین غذاها و بهترین فرشها را دارد و البته بهترین شایعات!
مهدی فنونیزاده پیشکسوت استقلال در پاسخ به این سوال که چرا شفر اخراج شد گفت: شفر اسیر یک سری حواشی شد که این حاشیهها او را به زمین زد.
با این حال صرفنظر از باخت استقلال مقابل پرسپولیس که خیلیها آن را عامل اصلی برکناری شفر میدانند شیوه اخراج تحقیرآمیز او بسیار سوالبرانگیز بود. در واقع شفر را هنگامی که به محل تمرین تیم میرفت به ورزشگاه راه ندادند؛ رفتاری که شفر آلمانی انتظارش را نداشت. پیرمرد آلمانی پس از ممانعت از حضورش در ورزشگاه تهرانسر با نگهبان بگو مگو کرد و ساشا پسر شفر از این ماجرا فیلم گرفت که بعدها منجر به رسواییهای زنندهای شد.
باشگاه خبرنگاران جوان چندی بعد خبر داد که تصمیم به اخراج بیرحمانه او از مدتها قبل و در مکانی خارج از باشگاه اتخاذ شده و ظاهرا ر ئیس مجمع باشگاه استقلال در این ماجرا نقش داشته است. فتحاللهزاده دیگر مدیر اسبق استقلال هم در باره اخراج شفر گفت: معتقدم که دستهای پشت پرده خواستهاند به شفر لطمه بزنند. به این ترتیب پرونده شفر آلمانی هم در ایران با تلخکامی و خاطره بد او برای همیشه بسته شد.
چرا کیروش نماند و رفت؟
از دیگر خارجیانی که در ایران دوام نیاورد و رفت کارلوس کیروش بود. او سالها در کنار تیم ملی ایران بود. ماجرای ماندن و نرفتن و نماندن و رفتن او از ایران را تقریبا همه فوتبالدوستها میدانند. او در نهایت مجبور شد ایران را ترک کند و پس از رفتن هم بابت طلبهایش از فدراسیون حرفهای تندی زد.
بعد از بازیهای خوب و قابل قبول ایران در جام جهانی 2018 زمزمه رفتن او شنیده شد. اما برخی شایعه کردند که روحانی رئیسجمهور ایران برای ماندن او ابراز تمایل کرده است. اما نایب رئیس فدراسیون فوتبال ایران با اشاره به مشکلات موجود بر سر راه ادامه همکاری با کیروش، شایعه دستور روحانی برای تمدید قرارداد او را نادرست خواند.
خود کیروش نیز بعد از جام جهانی اظهارات تلخی را بر زبان جاری کرد و در باره تمایل خود به رفتن گفت: من پس از جام جهانی به کار در ایران پایان خواهم داد. طرف ایرانی از من خواسته بود بمانم و هنوز هم به ماندنم علاقه نشان میدهند، اما از طرف دولت بهاندازه کافی پشتیبانی وجود ندارد. این موضوع نشان میدهد که چنین علاقهای در واقعیت وجود ندارد. کیروش در انتها افزود: گفتگوها پایان یافته و من تصمیم به ترک ایران گرفتهام.
در مورد کیروش هم چیزی که ناراحتکننده بود عدم پرداخت تعهدات مالی بود. خارجیها ظاهرا در موضوع پول با هیچکس تعارف ندارند و همین که تعللی در پرداختها شود عطای حضور را به لقایش میبخشند.
بعد از جام جهانی طلب کیروش پرداخت شد. اما او هنگامیکه در فرودگاه امام در حال ترک تهران به مقصد لیسبون بود بابت شش ماه قراردادی که بعد از جام جهانی با فدراسیون داشت پولی دریافت نکرده بود. البته چند باری هم مشکل سیاسی برایش ایجاد شده بود. به طوری که مشکلات تحریم ایران هم بارها کار دستش داده بود و حسابش در سوئیس به این دلیل که از ایران برایش پول حواله میشد بسته شده بود. برای همین تازه بعد از جام جهانی پول یکسال آخرش را از تاج گرفت.
او هم به مانند برانکو وقتی از ایران رفت پولهای وسوسهانگیزی را جلویش گذاشتند؛ کلمبیاییها سخاوتمندی به خرج دادند و همین موضوع باعث شد کیروش پنج دستیار اسپانیولیزبانش را نیز با خود ببرد. او اولین مربی ملی ایران نیست که برای پولش شکایت میکند. قبلتر برانکو و علی دایی هم شکایت کردند و از فدراسیون غرامت گرفتند. برانکو 420 هزار دلار را با حکم فیفا گرفت.
حالا کیروش هم در همین مسیر گام برداشته و بیشک به گرفتن حکم علیه فوتبال ایران نزدیک است. او نیز از فوتبال ایران رفت و مشخص نیست که آیا خاطرات خوبی از ایران با خود به همراه دارد یا همواره از آن به تلخی یاد میکند.