به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه با امضای یک فرمان اجرایی، که به نظر میرسد با اهداف تبلیغاتی طراحی شده، تحریمهای تازهای علیه ایران اعلام کرد.
وی که در دفتر کارش در کاخ سفید در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، این تحریمها را «شدید» توصیف کرد و گفت: «به فشار به تهران ادامه خواهیم داد. ایران هرگز نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد.»
ترامپ افزود: «ما به دنبال درگیری با ایران یا هیچ کشور دیگری نیستیم. فقط میتوانم بگویم که ما هرگز نمیتوانیم اجازه دهیم که ایران سلاح هستهای داشته باشد.»
رئیسجمهور آمریکا در پاسخ به این سؤال که آیا این تحریمها با ساقط شدن پهپاد متجاوز این کشور توسط پدافند ایران ارتباط دارد، گفت میتواند مرتبط باشد، اما گفت حتی در صورت عدم وقوع این حادثه نیز این دور از تحریمها علیه ایران اعمال میشد.
وی افزود: «ما خویشتنداری زیادی به خرج دادهایم، اما این به آن معنی نیست که در آینده هم همین کار را میکنیم.»
ترامپ در بخشی از صحبتهایش در مورد اینکه آیا به دنبال مذاکره با ایران است، گفت: «دوست داریم مذاکره کنیم، اگر آنها بخواهند. اگر نخواهند هم مشکلی نیست. اما دوست داریم این اتفاق بیافتد و رک بگویم، شاید هم به زودی این اتفاق بیافتد.»
او که در دو سال گذشته دهها تحریم علیه ملت ایران وضع کرده و چندین بار نیز از مردم ایران با لفظ «تروریست» یاد کرده، امروز مردم ایران را مردمی «فوقالعاده» خواند و مدعی شد که اگر ایران واقعا به دنبال ساخت سلاح هستهای نباشد، دو کشور میتوانند به سرعت به یک توافق دست پیدا کنند.
اعلام تحریمها
دقایقی بعد از امضای فرمان اجرایی ترامپ، «استیو منوشین» وزیر خزانهداری آمریکا در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت تحریمهای تازه، «میلیاردها دلار» از داراییهای ایران را مسدود میکند.
وی گفت: «خزانهداری به هدف قرار دادن فعال رهبران ارشد و بخشهای مالی که این فعالیتهای شرارتبار را تداوم می بخشند، ادامه میدهد.»
به گفته منوشین، آمریکا دفتر رهبر انقلاب، سردار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران، سردار امیرعلی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران و سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران را در فهرست تحریم قرار داده است.
علاوه بر این، فرماندهان پنج منطقه نیروی دریایی سپاه پاسداران، سرداران «عباس غلامشاهی»، «رمضان زیراهی»، «یدالله بادین»، «منصور روانکار» و «علی عظمایی» هم در فهرست تحریم قرار گرفتهاند.
به گفته منوشین، واشنگتن همچنین قصد دارد این هفته «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را نیز تحریم کند.
وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای در مورد این تحریمها، نیروی دریایی سپاه پاسداران را به تلاش برای مسدود کردن تنگه هرمز متهم کرده است. این بیانیه همچنین دلیل تحریم فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران را هدف قرار دادن پهپاد آمریکایی اعلام کرده است. در بیانیه خزانهداری آمریکا، دلیل تحریم سردار پاکپور هم حضور نیروی زمینی سپاه پاسداران در سوریه عنوان شده است.
تحریمها علیه دفتر مقام معظم رهبری
بر اساس متن فرمان اجرایی رئیسجمهور آمریکا، این فرمان داراییهای احتمالی نهادهای مرتبط با بیت رهبری در آمریکا را یا در تملک افراد آمریکایی را مسدود میکند.
این فرمان علاوه بر مقام معظم رهبری و دفتر ایشان، پنج گروه از افراد را هدف قرار داده که اسامی آنها قرار است توسط منوشین اعلام شود:
- فردی که توسط رهبر عالی ایران یا دفتر او به عنوان یک مقام رسمی ایران یا به عنوان رئیس یک مجموعه واقع در ایران یا هر مجموعهای خارج از ایران که تحت تملک یا کنترل یک یا چند مجموعه داخل ایران قرار دارد، منصوب شده است؛
- فردی که توسط یک فرد منصوب رهبر عالی ایران یا دفتر او، به عنوان یک مقام رسمی ایران یا به عنوان رئیس یک مجموعه واقع در ایران یا هر مجموعهای خارج از ایران که تحت تملک یا کنترل یک یا چند مجموعه داخل ایران قرار دارد، منصوب شده است؛
- [فردی] که به صورت عملی از هر فردی که داراییهایش یا سهمش در داراییهایی بر اساس این بخش مسدود شده، پشتیبانی یا تأمین مالی کرده یا به او حمایت مالی، مادی یا تکنولوژیکی یا کالا و خدماتی، ارائه کرده است؛
- [مجموعهای] که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم تحت تملک یا کنترل هریک از اشخاصی باشد یا به نمایندگی از آنهایی اقدام کرده باشد که داراییهایشان یا سهمشان در داراییهایی بر اساس این بخش مسدود شده باشد؛
- عضو هیأت مدیره یا یکی از مدیران ارشد دفتر هرکدام از افرادی که داراییهایش یا سهمش در داراییهایی بر اساس این بخش مسدود شده است.
واکنش پامپئو
همزمان، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا با صدور بیانیهای این تحریمها را «بخشی از کارزار فشار حداکثری دولت» علیه ایران توصیف کرده است. وی با تکرار اتهاماتی علیه جمهوری اسلامی ایران، گفته است: «تنها مسیر رو به جلو برای ایران، مذاکره بر سر یک توافق جامعه است که به مجموعهای از رفتارهای ثباتزدای این کشور بپردازد. تا زمانی که این اتفاق رخ دهد، کارزار ما برای منزویسازی دیپلماتیک و فشار حداکثری اقتصادی ادامه خواهد یافت.»
جمهوری اسلامی ایران هنوز به تحریمهای تازه آمریکا واکنشی نشان نداده، اما ظریف پیش از این تأکید کرده بود که تهران سیاست فشاری را معادل تروریسم اقتصادی میداند.
امروز سید «عباس موسوی» در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤالی در مورد احتمال اعمال تحریمهای تازه، گفت: «آیا واقعا تحریمی بوده که آمریکا در 40 سال گذشته علیه کشور و ملت ما عملی نکرده باشد و اگر کرده چه دستاوردی داشته است. این تحریمها را در راستای تبلیغاتی میدانیم که میخواهند بر افکار عمومی داخلی و خارجی اثرگذاری کنند.»
وی افزود: «ما هر تحریمی را جدی میگیریم و یک اقدام خصمانه و در راستای تروریسم اقتصادی علیه ملت و جنگ تحمیلی اقتصادی علیه ملت ما جریان دارد میبینیم، ولی در اثرگذاری این تحریمها که واقعا نمیدانیم کجا را میخواهند هدف قرار بدهند در آن سود و اثری نمی بینیم.»