خبرگزاری رویترز پس نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام، به نقل از معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد که این نشست سازنده بوده است.
به نقل از نشنال پست، سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران پس از نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام در وین به خبرگزاری رویترز گفت: جو نشست سازنده بود. مذاکرات خوبی داشتیم. نمیتوان گفت که تمامی مشکلاتمان را حل و فصل کردیم اما تعهدات زیادی داده شد.
به گزارش ایسنا، ساعاتی پیش نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران وزیران امور خارجه 1+4 در وین برگزار شد.
بعد از نشست قبلی کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران وزیران امور خارجه 1+4 که هفتم تیر برگزار شد، قرار شد تا نشست بعدی کمیسیون در سطح وزیران خارجه برگزار شود اما با توجه به سرعت تحولات در رابطه با برجام و نیز مسایل منطقه بنا به درخواست کشورهای اروپایی و ایران نشست فوقالعاده دیگری در سطح معاونان و مدیران درخواست شد که به تبع نشست وزیران خارجه را به تاخیر انداخت.
تصمیم ایران در زمینه توقف اجرای برخی از تعهدات برجامیاش به آثار عینی و عملی منجر شد و طرف های اروپایی خواستار آن شدند که این وضعیت جدید به ویژه در مرحله دوم از اجرای کاهش تعهدات، پیش از برگزاری نشست وزرای خارجه، در یک جلسه کمیسیون مشترک در سطح معاونان به بحث گذاشته شود.
بنا به گفته سید عباس عراقچی بررسی عملیاتی شدن کاهش تعهدات هستهای از سوی کشورهای اروپایی و توقیف نفتکشی که حامل نفت ایران در جبل الطارق بود و از منظر ایران نقض برجام است، از جمله موضوعات در دستورکار این نشست بوده است.
عراقچی: در نشست کمیسیون برجام بحثهای خوبی صورت گرفت
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت در نشست کمیسیون برجام، طرفین شکایتهای خود از نحوه اجرای این توافق را مطرح کردهاند و در مجموع بحثهای خوبی صورت گرفته است.
سید «عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه پس از نشست کمیسیون مشترک برجام، بحثهای صورتگرفته در این جلسه را «خوب» توصیف کرد.
وی که در وین اتریش در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، گفت: «امروز جلسه فوقالعاده کمیسیون مشترک برگزار شد، برای رسیدگی به شکایاتی که هر دو طرف - هم ایران و هم سه کشور اروپایی - نسبت به نحوه اجرای برجام از همدیگر داشتند. بحثهای خوبی صورت گرفت و هر طرف منطقی که داشت، ارائه داد.»
عراقچی افزود: «همانطور که قبلا هم گفته بودم، ما در یک ماه گذشته تحولاتی را در نحوه اجرای برجام داشتیم. هم گزارشی که آژانس [بینالمللی انرژی اتمی] داد در خصوص کاهش تعهدات ایران - آنجایی که این کاهش تعهدات عملی شده بود -، هم مواردی که ما داشتیم در خصوص قصور کشورهای اروپایی در اجرای تعهدات خودشان. امروز بحث مفصلی این خصوص صورت گرفت.»
وی ادامه داد: «به نظر من بحثها سازنده بود. آنچه که به هر حال در جمعبندی وجود داشت، پایبندی همه کشورهای باقیمانده در برجام، به تعهدات خودشان در برجام برای ادامه برجام، حفظ برجام. البته جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد که به روال خودش در کاهش تعهداتش ادامه خواهد داد تا وقتی که خواستههای جمهوری اسلامی ایران تأمین شود. در مجموع میتوانم بگویم که روحیه حاکم بر جلسه، روحیه خوب و سازندهای بود، ولی مشکلات ما، مشکلات جدی هست که باید مرتفع شود.»
عراقچی در پاسخ به سؤالی در مورد احتمال برگزاری جلسه کمیسیون برجام در سطح وزیران خارجه، گفت: «اعضای برجام مصمم هستند که جلسه وزرای امور خارجه برجام را هم برگزار کنند. ما احتیاج به یک سری آمادهسازیهای قبلی داریم که امروز مقداری بحثهای مربوط به آن هم انجام گرفت و شاید جلسات دیگری در سطح کارشناسی داشته باشیم، تا وقتی وزرای خارجه ملاقات میکنند، ما بتوانیم بحثهای جدی و دستاوردهای ملموسی داشته باشیم. ضمنا تصمیم گرفته شد که گروههای کاری در حوزههای مختلف اقتصادی کارشان را شروع کنند و امروز بعد از این جلسه، کارشناسان ما در دو حوزه مختلف اقتصادی جلساتی را خواهند داشت با هدف رسیدن به راههای عملیاتی در اجرای برجام.»
جلسه کمیسیون مشترک برجام، امروز با حضور معاونین وزرای خارجه کشورهای باقیمانده در توافق هستهای، در شهر وین برگزار شد. جمهوری اسلامی ایران اردیبهشت ماه امسال، در سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای، اعلام کرد که در واکنش به عدم تحقق وعدههای کشورهای اروپایی برای جبران آثار تحریمهای واشنگتن، گامهایی را برای کاهش تعهد به توافق هستهای، برمیدارد.
جمهوری اسلامی ایران در چارچوب کاهش گام به گام تعهد به توافق هستهای، در مرحله نخست پایبندی به سقفهای برجامی ذخایر اورانیوم با غنای پایین و آب سنگین را تعلیق کرد. در مرحله دوم نیز که 60 روز پس از گام نخست اجرایی شد، غنای اورانیوم تولیدی ایران از 3.67 درصد مقرر در برجام، به 4.5 درصد افزایش یافت. تهران تأکید کرده است که اگر ظرف 60 روز پس از گام دوم، تعهدات کشورهای باقیمانده در برجام اجرایی نشود، ایران وارد فاز سوم کاهش تعهد میشود.