این روزها ابراز علاقه برای دیگران در فضای مجازی دیگر مسألهی جدید و خاصی محسوب نمیشود. هر بار که گشتی در شبکههای اجتماعی میزنیم با سیلی از متنها و نظرات عاشقانهای مواجه میشویم که بین عشاق رد و بدل میشود. بعضی از ما هم جزء همین افراد هستیم. اما دانشمندان میگویند ممکن است بسیاری از این زوجهای عاشق در واقع در حال پنهان کردن نیمهی تاریک رابطهی به ظاهر بی نقص خود باشند و این مسألهای است که باید به خوبی در مورد آن فکر کرد. در حقیقت، تحقیقات نشان میدهد زوجهایی که در شبکههای اجتماعی زیاد از روابط خود پست میگذارند دچار ناامنی روانی هستند. در ادامه به نتایج این تحقیقات خواهیم پرداخت.
مرز باریکی وجود دارد که باید به خوبی آن را درک کرد
به اشتراک گذاشتن گاه و بیگاه وقایع عاشقانهی زندگی خود میتواند کاملاً مفید باشد. برای مثال، تحقیقات نشان داد کسانی که عکس پروفایل آنها دو نفره یعنی از خود و شریک عاطفی شان بود، از رابطه عاطفی خود رضایت بیشتری داشتند و احساس نزدیکی بیشتری به همدیگر میکردند. اما بعضی کارشناسان معتقدند این مسأله فقط تا حدی میتواند درست باشد.
در تحقیقی دیگر، گروهی از دانشمندان این فرضیه را مطرح کردند که کسانی که سعی میکنند رابطه عاطفی خود را بیشتر به چشم آورند، ممکن است نسبت به احساسات شریک عاطفی خود، دچار ناامنی روانی باشند.
صحت این فرضیه در جریان یک دوره آزمایش به اثبات رسید. این آزمایش با حضور 108 زوج انجام شد که با یکدیگر در رابطه عاطفی بودند. به مدت 2 هفته تک تک شرکت کنندگان هر شب در یک بررسی اینترنتی شرکت میکردند. آنها هم احساسات و افکاری که در مورد رابطه عاطفی خود داشتند را گزارش میکردند و هم فعالیتهایی که در حساب کاربری خود در فیسبوک داشتند از جمله گذاشتن عکس، پست، کامنت و ایجاد تغییر در استیتس (Status) حساب خود. نتایج آزمایش نشان داد، شرکت کنندگان تحقیق در روزهایی که در مورد رابطه عاطفی خود بیشتر احساس ناامنی روانی میکردند، بیشتر در مورد مسائل مربوط به روابط عاطفی پست میگذاشتند.
کارشناسان دیگر هم یافتههای آنها را تأیید کردند و نکاتی را به این بحث اضافه کردند
نتایج تحقیق مذکور به تأیید نیکی گلدستاین، کارشناس روابط عاطفی هم رسید. به نظر او کسانی که رابطه عاطفی خود را در فضای مجازی به نمایش میگذارند، اغلب با احساس ناامنی روانی درگیر هستند یا با شریک عاطفی خود مشکل دارند. برای مثال، آنها به دنبال تأیید روابط خود از جانب دیگران هستند و لایکها و کامنتهای دیگران میتواند برای آنها بسیار تأیید کننده باشد. اگر کسی واقعاً درگیر مشکل باشد، از همین لایکها و کامنتها تأیید مورد نظر خود را خواهد گرفت.
اما احساس ناامنی روانی تنها مشکل این شرایط نیست. محققان دانشگاه برونل بریتانیا هم میگویند کسانی که دنبال کنندگان خود در شبکههای اجتماعی را زیاد در جریان رابطه عاطفی خود میگذارند، ممکن است با مشکل کمبود عزت نفس مواجه باشند.
به گفتهی این دانشمندان، علت چنین رفتاری میتواند میل به بالا بردن ارزش خود و رد نظر دیگران دربارهی بد بودن رابطه عاطفی آنها باشد. این افراد به دنبال تأییدی هستند تا به خودشان و دیگران نشان دهند که رابطه عاطفی آنها خوب است و در نتیجه خودشان هم حال خوبی دارند.
قبل از پست گذاشتن، از خودتان سؤال کنید
البته که هیچ معیار دقیقی وجود ندارد که بر اساس آن بتوانید متوجه شوید در پست گذاشتن در مورد رابطه عاطفی خود زیاده روی میکنید یا نه. در مجموع، چه زیاد پست بگذارید و چه ترجیح دهید در مورد زندگی عاشقانهی خود سکوت کنید، مهمتر از هر چیزی، احساسی است که خودتان در مورد رابطه عاطفی تان دارید. بار دیگری که خواستید در فضای مجازی چیزی در مورد عشق زندگی خود به اشتراک بگذارید، سعی کنید خوب به خودتان گوش دهید. آیا به این دلیل میخواهید آن را پست کنید که یک لحظهی واقعاً شاد در رابطه عاطفی حقیقی شما بوده یا اینکه بیشتر از برداشتی که از چنین پستی در فضای مجازی میشود خوش تان میآید؟
منبع: روزیاتو