ماهان شبکه ایرانیان

پاسداشت یک تلاش چهل‌ساله

مراسم چهلمین سال تاسیس «فرهنگنامه کودکان و نوجوانان» مقارن با سومین سالگرد درگذشت توران میرهادی با عنوان «چهل سال با فرهنگنامه کودکان و نوجوانان» در تالار قلم کتابخانه ملی برگزار شد.

پاسداشت یک تلاش چهل‌ساله

به گزارش ایسنا، بر اساس خبر رسیده، این مراسم با اجرای مسعود فروتن و خواندن متن کوتاهی از ثریا قزل‌ایاغ، استاد پیشکسوت ادبیات کودک و از همراهان توران میرهادی در «فرهنگنامه کودکان و نوجوانان» آغاز شد. سخنران نخست مراسم، نوش آفرین انصاری، دبیر شورای کتاب کودک بود که با تشکر از  اشرف بروجردی،‌رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و همکارانش به خاطر گشاده‌رویی و میزبانی مراسم‌های شورای کتاب کودک و همچنین تقدیر از دست‌اندرکاران مراسم، در سخنان خود به علل ماندگاری فرهنگنامه پرداخت. او با اشاره به شخصیت جامع زنده‌یاد توران میرهادی اظهار کرد: نگاه ایشان به فرهنگنامه به عنوان یک ابزار درخشان آموزشی بود و نگاه مدیریتی ایشان نیز فاقد هرگونه ابهامی بود.

دبیر شورای کتاب کودک با اشاره به دوره طولانی همراهی توران میرهادی با فرهنگنامه گفت: کلیدواژه این توفیق واژه مشارکت است، ایشان همواره در پی جلب مشارکت بودند.

نوش‌آفرین انصاری با طرح مفهوم «کاریزمای شرقی»، افزود:در این حالت شخص به واسطه تواضع به سمت جمع باز می‌گردد و مرغ هدایت‌کننده به سی‌مرغ بدل می‌شود.

او همچنین ارتباط فرهنگنامه و شورا را دیگر علت ماندگاری این اثر دانست و اظهار کرد: فرهنگنامه بر بستر هفده‌ساله فعالیت داوطلبانه در شورا متولد شده و مدیریت فکری واحدی در هر دو وجود داشته است.

سخنران بعدی مراسم نسرین‌دخت عماد خراسانی، از پیشکسوتان عرصه کتابداری بود که با اشاره به تاریخ ساز بودن فرهنگنامه گفت: در زمان جنگ و بمباران تهران جبهه فرهنگی شورا و فرهنگنامه با مدیریت خانم میرهادی فعالیت می‌کرد.

او افزود: اگر به جلد دهم فرهنگنامه مراجعه کنید، مشاهده می‌کنید که به زیبایی و سادگی و درستی ماجرای جنگ تحمیلی برای نسل آینده گزارش شده و این رسالت بزرگی است که فرهنگنامه به دوش کشیده است.

سومین سخنران مراسم، سیدصادق سجادی، تاریخ‌دان و استاد دانشگاه بود که فرهنگنامه را به دلیل بسط دانایی در میان کودکان و نوجوانان، آینده‌ساز دانست. او با اشاره به جایگاه این اثر در تاریخ فرهنگ ایران گفت: خانم میرهادی و همراهان ایشان آگاهانه به این کار پرداختند و به ثمرات این کار آگاه بودند.

رخشان بنی‌اعتماد و مجتبا میرطهماسب، کارگردانان مستند «توران خانم» نیز در این مراسم سخن گفتند. رخشان بنی‌اعتماد با بیان این‌که در روزگار ناپایداری‌ها و یک بار مصرفی‌ها، باید بر روی عدد 40 تامل کرد، از ساخت مستند «توران خانم» و ثبت دغدغه‌های توران میرهادی درباره فرهنگنامه در این مستند سخن گفت. مجتبا میرطهماسب نیز از تصمیم خود و رخشان بنی‌اعتماد مبنی بر اختصاص درآمد حاصل از فروش دی‌وی‌دی (DVD) مستند توران خانم به نفع شورا و فرهنگنامه خبر داد.

سخنران بعدی مراسم، فرهاد قربان‌زاده، پژوهشگر حوزه فرهنگ‌نویسی در سخنانی با طرح این پرسش که آیا می‌توان دانشنامه‌نویسی را با یارانه پیوند زد، به معرفی پیکره‌ای سخت‌افزاری پرداخت که به این پرسش پاسخ مثبت می‌دهد.

در ادامه این مراسم از ایران گرگین، سرویراستار «فرهنگنامه کودکان و نوجوانان» تقدیر و یک یادگاری به رسم یادبود توسط نوش‌آفرین انصاری به او اهدا شد.

ایران گرگین در سخنانی با اشاره به جست‌وجوی خویش برای یافتن چیستی و معنای زندگی، اظهار کرد: بخش عمده چیستی من در این سالیان دراز به پیراستن و ویراستن فرهنگنامه سپری شد و این اثر جزئی از معنای زندگی‌ام شده است.

سخنران پایانی مراسم، علیرضا میرفخرایی بود که با تشکر از همگان به تشریح مشکلات و دشواری‌های موجود در انتشار فرهنگنامه پرداخت.

در این مراسم از پدیدآورندگان جلد هجدهم فرهنگنامه تقدیر شد. همچنین از دی‌وی‌دی مستند «توران خانم» و کتابی با عنوان «چهل سال با فرهنگنامه کودکان و نوجوانان» رونمایی شد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان