به گزارش ایسنا، هولوگرامها از طریق لیزر و با اصلاح کردن یک ماده ایجاد میشوند به طوری که بخشهای مختلف آن نور را در فازهای مختلف منعکس کنند و به تماشاگر توهم عمق بدهند.
شاید تاکنون این موضوع را در فیلمهای علمی تخیلی دیده باشید اما اخیرا این موضع به واقعیت پیوسته و پژوهشگران یک نمونه از پروانه را ایجاد کردهاند.
محققان دانشکده مهندسی و انفورماتیک دانشگاه ساسکس اخیراً مقالهای را منتشر کردهاند که طی آن چگونگی ایجاد روشی برای نمایش آنچه را که میتوان هولوگرام لمسی توصیف کرد، تشریح کردهاند.
دکتر "ریوجی هیرایاما"(Ryuji Hirayama) پژوهشگر این مطالعه از دانشگاه ساسکس گفت: فناوری جدید ما الهام گرفته از تلویزیونهای قدیمی است که از اسکن یک پرتو تک رنگ در طول صفحه استفاده میکردند تا مغز افراد آن را به عنوان یک تصویر واحد ثبت کند. نمونه اولیه ما با استفاده از یک ذره رنگی که میتواند به سرعت در هر نقطه و در فضای سه بعدی حرکت کند، همین کار را انجام میدهد که چشم غیرمسلح یک "تصویر حجمی"(volumetric image) را در هوای میانه مشاهده میکند.
این سیستم که محققان آن را(MATD) مینامند، از یک پروژکتور LED، یک آرایه بلندگو و یک مهره فوم استفاده میکند. بلندگوها امواج فراصوتی منتشر میکنند که مهره را در هوا معلق میکند و به سرعت آن را حرکت میدهد و به این وسیله امکان ایجاد توهم در هنگام حرکت و بازتاب نور از پروژکتور را میدهد.
این توهمات یا تصاویر حجمی، همان هولوگرام است اما تفاوت این تصویر این است که بر خلاف هولوگرام میتوان آن را از تمام زوایا مشاهده کرد.
هیرایاما در ادامه افزود: حتی اگر برای ما قابل شنیدن نباشد، امواج فراصوت هنوز یک موج مکانیکی است و انرژی را از طریق هوا حمل میکند. نمونه اولیه ما این انرژی را هدایت و متمرکز میکند که این موضوع سبب تحریک تارهای صوتی گوش و پوست افراد میشود و این سبب میشود افراد بتوانند آن را احساس کنند.