به گزارش ایسنا، رئیس جمهور، هفدهم آذرماه لایحه بودجه سال 99 را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد که با توجه به اینکه قرار است درآمدهای نفتی در آن کاهش یابد، دولت باید راههای دیگری را برای افزایش درآمد در نظر گیرد که در این بین 50 هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت در نظر گرفته شده که 144 درصد رشد دارد. همچنین واگذاری داراییهای سرمایههای نیز از دیگر منابع در نظر گرفته شده برای درآمدزایی است.
در این رابطه، محمود صدری - اقتصاددان - در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: اوراق سرمایهای چه منقول و چه غیرمنقول، به بازار عرضه میشوند و باید آنها خریداری شوند. اگر اوراق مالی و سرمایهای در یک بازار و اقتصاد در حال حرکت، نه یک اقتصاد در حال سکون، عرضه شود، میتواند راهکار مناسبی برای درآمدزایی باشد اما معتقدم که این منابع برای درآمدزایی محقق نخواهند شد.
وی با اشاره به کاهش درآمدهای نفتی، گفت: فروش اوراق بهادار در اقتصاد، یک شرایط ویژه است. همیشه اوراق بهادار در اقتصاد کشورهای صنعتی، از یک سابقه طولانی برخوردار بوده است؛ درحالی که در کشورهای جهان سوم، اوراق بهادار تقاضایی ندارند.
استقبال از واگذاری اوراق بهادار در کشورهای صنعتی
صدری ادامه داد: از واگذاری اوراق بهادار در کشورهای صنعتی همچون اتریش و سوئد، استقبال زیادی میشود، اما در کشور ما هنوز هم خرید اوراق بهادار تقاضای لازم را ندارد. به نظر من این منابع جایگزین درآمدهای نفتی، صد درصد محقق نخواهند شد و تنها بخشی از آن قابلیت تحقق دارد.
عدم امکان تحقق بودجه
وی با بیان اینکه 50 هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت کفاف بودجه متورم را نمیدهد، تصریح کرد: در شرایط اقتصادی ویژهای به سر میبریم و اقشار کم درآمد حتی کارمندان دولت هم، در مضیقه هستند. با توجه به اینکه این بودجه برای شرایط اقتصادی خاص کشور، برنامهریزی نشده است و با این ارقام درنظرگرفته شده در آن، امکان تحقق صد در صدی آن را در آینده نمیبینم.
این اقتصاددان در پایان خاطرنشان کرد: اکنون پیشنهاد دادن منابع جایگزین برای درآمدزایی دولت، بیفایده است؛ زیرا زمانی نظر کارشناسی درباره بودجه میتواند درست باشد که در طول تنظیم بودجه اعلام و پرسیده شود.