ماهان شبکه ایرانیان

تأثیر بنزین بر بازار مسکن

 در این ماه، هرچند تغییر میانگین قیمت مسکن در 3منطقه شهر تهران منفی بوده اما در مقابل 3منطقه نیز رشد دورقمی قیمت‌ها را تجربه کرده‌اند و منطقه یک با رشد 23.5درصدی در طول یک ماه، رکورددار جهش قیمت شده است.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری،  بازار مسکن شهر تهران در دوره اخیر رونق که از میانه سال96 آغاز شد، یکی از متشنج‌ترین دوره‌ها را پشت سر گذاشت و حداقل نیمی از این دوره رونق را در رکود تورمی سپری کرد. در حقیقت از خرداد97 به‌واسطه افت شدید قدرت خرید، تعداد خریداران بازار روند نزولی در پیش گرفت و ظرف یک سال تعداد معاملات این بازار از 19هزارو100فقره در اردیبهشت97 به 2هزارو700فقره در شهریورماه امسال رسید اما همچنان به‌واسطه تحولات منفی شاخص‌های کلان اقتصادی و رشد روزافزون نقدینگی، همچنان رشد قیمت تا اوایل تابستان امسال ادامه پیدا کرد. بالاخره در جریان معاملات تیرماه، تب قیمت بازار مسکن نیز فرونشست و امیدها برای ثبات این بازار افزایش یافت؛ اما در آذرماه امسال، در سایه انتظارات تورمی حاصل از گرانی بنزین و شیطنت واسطه‌گران و مشاوران املاک، دوباره جهش قابل‌تأملی در بازار مسکن تجربه شده و به لحظه‌ای شدن قیمت‌ها دامن زده است.

تحولات قیمتی بازار مسکن تهران

براساس اطلاعات دفتر اقتصاد مسکن و برنامه‌ریزی وزارت راه و شهرسازی، در آذرماه امسال تعداد معاملات قابل‌قبول بازار مسکن شهر تهران به 8هزارو 535فقره رسیده که نسبت به‌ماه قبل 146درصد افزایش نشان می‌دهد. همچنین در این ماه، میانگین قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی در شهر تهران با 6.8درصد افزایش به 13میلیون‌و 474هزار تومان رسید که بالاترین قیمت ثبت شده برای مسکن تهران بود و یک رکورد تاریخی محسوب می‌شود. ازجمله اتفاقات شوکه‌کننده بازار مسکن تهران در آذرماه، جهش 23.49درصدی میانگین قیمت مسکن در منطقه یک تهران است که باعث شده میانگین قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی در این منطقه از 25میلیون تومان در آبان به مرز 31میلیون تومان در آذرماه برسد. همچنین در این‌ماه میانگین قیمت مسکن در منطقه16 حدود 18درصد و در منطقه19 حدود 12درصد رشد کرده است. در مقابل 3منطقه 6، 13 و 12 در آذرماه با روند کاهشی قیمت مواجه بودند و بین یک تا 4درصد از ارتفاع قیمتی خود را از دست دادند. از منظر تعداد معاملات، در آذر امسال رکورد بیشترین افزایش تعداد معامله به منطقه19 رسیده است که بالاخره پس از ماه‌ها کسادی بازار، رشد 230درصدی را تجربه کرده است. همچنین منطقه13 تهران نیز با رشد 220درصدی تعداد معاملات در رتبه دوم رونق قرار گرفته و منطقه16 کمترین افزایش را از نظر تعداد معاملات نسبت به‌ماه قبل داشته است؛ هرچند همین منطقه نیز با افزایش 91درصدی تعداد معاملات مواجه است.

هجوم نقدینگی یا فضاسازی

پس از اجرای طرح سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین، مراجع دولتی میزان اثرگذاری این طرح بر قیمت‌ها را محدود و به‌طور میانگین 2 تا 4درصد اعلام کردند؛ اما حالا بازار مسکن، به‌عنوان بزرگ‌ترین بازار اقتصاد ایران در حالی با جهش 6.8درصدی قیمت مواجه شده که مشاوران املاک و فعالان این بازار، دلیل اصلی را انتظارات تورمی ناشی از گرانی بنزین عنوان می‌کنند. البته بررسی‌های میدانی از دفاتر مشاور املاک حاکی از این است که بخش زیادی از واحدهای نوساز عرضه شده در بازار، این روزها متعلق به‌خود مشاوران املاک یا سازندگان طرف قرارداد آنها بوده و همین مسئله شائبه فضاسازی ذینفعان برای بالابردن قیمت مسکن را تقویت می‌کند. همچنین در این گزارش میدانی، دخالت مستقیم برخی بنگاه‌های املاک سطح شهر تهران در قیمت‌سازی در بازار مسکن و اجاره‌بها مشهود بوده به‌گونه‌ای که اغلب فروشندگان آپارتمان‌های مسکونی از ارائه هرگونه نظر در مورد قیمت فروش منع شده‌اند و مشاوران املاک تعیین قیمت را به‌دست گرفته‌اند. از دیگر مسائل قابل‌تأمل این است که بررسی‌های میدانی نشان می‌د‌هد، با متلاطم شدن دوباره بازار، این روزها قیمت‌های ارائه شده مشاوران املاک برای فروش آپارتمان‌های مسکونی، به‌صورت لحظه‌ای تغییر می‌کند و مثلا در جنوب تهران ظرف 6ساعت قیمت فروش یک آپارتمان از متری 7.5میلیون تومان به 8.5میلیون تومان افزایش یافته است.

جولان آپارتمان‌های بی‌سند

با داغ شدن بازار مسکن و هجوم تردیدآمیز نقدینگی، بازار فروش آپارتمان‌های بی‌سند و حتی در دست ساخت هم گرم شده و فروشندگان در تلاش هستند با گرو قرار دادن 5درصد ارزش آپارتمان، واحد فاقد سند را به خریداران بفروشند. در جریان بازدید میدانی  تقریبا همه مشاوران املاک در فایل فروش خود واحدهای بی‌سند نیز داشته‌اند و زمان صدور سند آن را بین یک تا 3‌ماه آینده اعلام کرده‌اند؛ درحالی‌که در مواردی با پیگیری از پلیس+10 مشخص شده حتی گواهی پایان‌کار برخی از این ساختمان‌ها صادر نشده و این ساختمان‌ها از لحاظ مقررات فنی و شهرسازی و از نظر شهرداری و سازمان‌های ذیربط تأیید نشده‌اند و اصلا صدور سند برای آن امکان‌پذیر نیست. در شرایطی که احتمال پیدا شدن معارض و مدعی برای واحدهای مسکونی سنددار به یکی از مسائل بازار مسکن تبدیل شده، فروش قولنامه‌ای واحدهای نوساز فاقد سند نیز می‌تواند زمینه بروز مشکلاتی بزرگ‌تر در آینده هموار کند اما اغلب مشاوران املاک با قوت این کار را انجام می‌دهند.

   پایان کمپین فرمایشی مشاوران املاک

از اوایل تابستان که با ورود دستگاه‌های بازرسی و قضایی، برخورد با متهمان و اخلالگران اقتصادی شدت گرفت، بنگاه‌های مشاور املاک به‌عنوان یکی از متهمان همیشگی اخلال در بازار مسکن، به‌صورت فرمایشی و با دستور اتحادیه مربوطه به کمپین «نه به اجاره نامتعارف» پیوستند و اعلام کردند از نوشتن قراردادهای رهن و اجاره با قیمت‌های نامتعارف و خارج از توان مردم، معذور هستند. حالا اما از این کمپین که با انتشار گسترده تصاویر دفاتر مشاور املاک در ماه‌های گذشته داغ شده بود، هیچ خبری نیست و اتفاقا برخی از مشاوران املاک برای جلب رضایت خریدار و ترغیب او به خرید آپارتمان، آتش‌بیار بازار اجاره شده‌اند و تعهد می‌دهند که واحد فروخته شده را بالاتر از نرخ بازار رهن بدهند تا کسری نقدینگی خریدار برطرف شود.

 

گزارش میدانی  نشان می‌دهد بازار مسکن به‌بهانه تبعات تورم بنزینی وارد فاز افزایش قیمتی شده اما دستکاری قیمت نیز در داغ کردن بازار سهم قابل‌توجهی دارد

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان