سرویس جهان مشرق- سران بیتدبیر ایالات متحده که قدرت خود را در غرب آسیا رو به زوال میبینند، دست به تسویه حساب کینههای خود زده و در اقدامی استکبارگرانه، سردار رشید سپهبد قاسم سلیمانی را در کنار همراهانش نزدیک فرودگاه بغداد به شهادت رساندند. سردار سلیمانی بارها در سالهای گذشته هدف ترورهای ناکام قرار گرفت که دو مورد از آن در سالهای 2007 و سال جاری افشا شد.
این اقدام سبعانه که یادآور ترور سران گروههای مقاومت در لبنان و فلسطین توسط بالگردهای اسرائیلی بود، نشان داد تا چه حد چشم سران ایالات متحده به دست خونآلود صهیونیستها دوخته شده است. آمریکاییان که خود با حضور در منطقه سند مرگ خود را امضا کرده بودند، حالا در بیانیهای با اشاره به «دستور مستقیم ترامپ» برای اجرای این عملیات تروریستی، سردار سلیمانی را مسئول کشتهشدن «صدها» آمریکایی در عراق معرفی کرده که باید برای جلوگیری از «حملات آینده» کشته میشد؛ توجیهی که فقط مردم بیاطلاع و سیاستمداران تندرو را راضی میکند.
بیشتر بخوانید:
اینکه اقدام به ترور آشکار فرمانده ایرانی در خاک عراق یک اشتباه راهبردی بوده و منافع آمریکا در کل منطقه را به خطر میاندازد تا آن حد آشکار بود که بلافاصله تعدادی از پایگاههای تحلیلی دست به قلم شده و نسبت به عواقب بیاحتیاطی در تنشزایی با ایران هشدار دادند. آنچه تا کنون و در ساعات اولیه منتشر شده است، در ادامه خواهد آمد.
سیانان: ضامن نارنجک در غرب آسیا کشیده شد
سیانان تُرک به نقل از نویسنده روزنامه Yeni Birlik تیتر کرده است: «ضامن نارنجک در غرب آسیا کشیده شد». در ادامه این تحلیل آمده است این قتل پیش از این برنامهریزی شده بود و در پی حمله کرکوک و تجمع روبروی سفارت آمریکا رخ داد اما آنچه مهم است اینکه بعد از این چه اتفاقی خواهد افتاد: حمله به آمریکاییان در لبنان و سوریه و یمن یا حمله به شخصیتهای شاخص جریان شیعه توسط آمریکا؟ و در کنار اینها روسیه و اسرائیل، یکی به عنوان متحد ایران و دیگری به عنوان متحد آمریکا در منطقه چه تصمیمی میگیرد؟
در ادامه تحلیل به آشفتهشدن اوضاع در عراق پرداخته شده و اینکه حتماً پاسخ سختی از سوی نیروهای شیعه در عراق به آمریکاییان داده خواهد شد. به نظر او یک سناریوی خطرناک، سوقدادن این آشفتگی به سمت تقسیم عراق است زیرا با رفتن سردار سلیمانی و فقدان دولت، اکنون در صورت بازگشت داعش از بیابانها به شهرهای عراق، هیچ نیرویی برای مقاومت در برابر آن وجود ندارد.
ایندیپندنت: امید به بهبود روابط با ایران صفر شد
نشریه انگلیسی با انتشار یک یادداشت فوری پس از حمله تروریستی آمریکا در بامداد جمعه که به شهادت سردار سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران منجر شد، انگیزه اصلی اقدام ترامپ را تمایز هر چه بیشتر با سیاست اوباما در قبال غرب آسیا دانست و رویکرد دولت کنونی را «تهاجم حداکثری» نامید.
تحلیلگر ایندپندنت از خروج آمریکا از برجام در مه 2018 میلادی به عنوان نشانهای آشکار از آغاز یک دوره تخاصم با ایران یاد میکند که با تصور مسلمانبودن اوباما و نیات پنهانش در کمک به ایران با پذیرش برجام انجام شد. همه اقدامات آمریکا از آن زمان در حالی ادامه یافت که نه اکثر مشاورانش و نه دولتهای متحدش نتوانستند حتی بهانهای برای تأیید رویکرد ترامپ بیابند.
اندرو فینبرگ اقدام بیسابقه واشینگتن در اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک سازمان تروریستی مقدمه تقابل نظامی عنوان کرده و بیانیه پنتاگون در برعهدهگرفتن مسئولیت شهادت سردار سلیمانی را در ادامه همان اقدام میداند. در این بیانیه آمده است این حمله تروریستی یک «اقدام دفاعی قاطعانه» بوده است!
پولیتیکو: منافع آمریکا و متحدانش در همه جهان به خطر افتاد
تحلیلگر پولیتیکو نوشته است به فرض که ژنرال قاسم سلیمانی دشمن آمریکا بوده است اما اقدام ترامپ از زاویهای دیگر «تشدید تنش به روشی پرریسک در یک زمین بیثبات است که میتواند آتش آن به سربازان آمریکایی و متحدانش در غرب آسیا و حتی فراتر از آن برود.
در این یادداشت آمده است حتی اعلام گمانهزنیهای اولیه در مورد خبر کشتهشدن ژنرال قاسم سلیمانی «مخصوصاً اینکه چنین اتفاقی در خاک عراق رخ داده باشد» امواج شوک را در همه جهان منتشر کرد. ژنرال پترائوس به دولت آمریکا هشدار داره از این پس باید منتظر واکنش خطرناک در عراق، و احتمالاً در سوریه و حتی سایر منطقه باشد.
پولیتیکو ابراز تعجب کرده که حتی برخی از اعضای ارشد دولت ترامپ نیز تا چندی پیش از اینکه چنین حملات در دستور کار باشد، خبر نداشتند:«من نمیتوانم باور کنم. نگرانی فوری من این است که واکنش ایران چیست؟ آیا منطقه آتش خواهد گرفت؟» این را یک مقام دولتی گفته و اضافه کرده «ما هماکنون در وضعیت جنگی قرار داریم. من فکر نمیکنم آنها بر ترور یکی از بزرگانشان چشم ببندند».
فوکوس: قاسم سلیمانی استراتژیت اصلی در جنگ با داعش بود
تحلیلگر نشریه آلمانی سردار ایرانی را از شناخته شدهترین افراد طی بحران عراق و سوریه میداند و آن را چهرهای اثرگذار بر جریانهای شیعه عراقی مینامد که در عین حال نقشی کلیدی و بینظیر در طراحی جنگ با داعش داشت، تا جایی که حتی از طرف سیاستمداران اصلاحطلب که معمولاً منتقد سیاستهای نظام هستند نیز مورد تقدیر و احترام قرار گرفته بود.
این نشریه با توضیح مسئولیتهای وی در سپاه پاسداران، هدف از تشکیل نیروی قدس مقابله با گروههای تکفیری در جهان اسلام میداند و ادامه میدهد منتقدان آن را متهم میکردند که به دنبال تثبیت منافع ایران در منطقه است. در نهایت مینویسد پیداکردن جانشینی برای سردار سلیمانی که همچنان بتواند فعالیتهای نظامی سپاه پاسداران در خارج را مورد حمایت همه جریانهای سیاسی داخل نظام قرار دهد، شاید یک چالش داخلی برای سران ایران باشد.
منابع
https://www.politico.com/news/2020/01/02/soleimani-trump-iran-iraq-093102
https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/qassem-soleimani-iran-airstrike-trump-nuclear-deal-what-happens-now-latest-a9268496.html
https://www.cnnturk.com/video/dunya/kasim-suleymani-ve-el-muhendis-olduruldu-ortadoguda-el-bombasinin-pimi-cekildi
https://www.focus.de/politik/ausland/ghassem-soleimani-sein-ruf-war-legendaer-das-ist-der-iranische-top-general-den-die-usa-getoetet-haben_id_11513678.html
https://www.zdf.de/nachrichten/heute/irans-geistliches-oberhaupt-kuendigt-vergeltung-fuer-tod-von-general-an-100.html