ماهان شبکه ایرانیان

توضیحات کدخدایی درباره بررسی صلاحیت‌ها در شورای نگهبان

خبرگزاری تسنیم: عباسعلی کدخدایی سخنگوی و قائم مقام دبیر شورای نگهبان شب گذشته در برنامه چهل ستون که در ایام الله دهه فجر با موضوع چهل و یکمین فجر انقلاب اسلامی و دستاورد‌های انقلاب از شبکه پنج سیما پخش شد، ضمن تبریک ایام دهه فجر در پاسخ به سوالی درباره اینکه اگر شورای نگهبان حذف شود چه اتفاقی می‌افتد؟ گفت:از لحاظ شکلی خیر، ولی از نظر محتوایی خیلی اتفاقات می‌افتد، زیرا در همه نظام‌های سیاسی شما ناچارید روشی برای نظارت‌ها داشته باشید و باید به نحوی انجام شود. اصل نظارت است که باید انجام شود.

وی افزود: ما به‌دلیل اینکه نظارت بر مصوبات مجلس را داریم جریان کارمان همیشگی است و هر هفته جلساتی را برای نظارت بر مصوبات مجلس داریم. همین چهارشنبه 12 مصوبه را داریم که باید بررسی کنیم.

کدخدایی همچنین درباره انتخابات مجلس گفت: انتخابات یک کنش سیاسی و اجتماعی است و زمانی که تعداد داوطلبان بالا می‌رود تعداد بیشتری درگیر می‌شوند و افراد مختلف هم تلاش می‌کنند از این مرحله عبور کنند و هجمه‌ها دارد و برخی دوستان انتظاراتی دارند و ما ناچاریم قانون را رعایت کنیم، زیرا هر کسی انتظاری دارد و مثلا در بیرون می‌گویند ما مرتکب تخلفی نشدیم و شورای نگهبان بی‌دلیل رد صلاحیت کرده و از این مسائل مطرح هست.

وی در پاسخ به سوالی درباره ردصلاحیت نمایندگان مجلس که پرونده داشتند، اظهار داشت: خواهشا اصلاح کنید که تعدادی از نمایندگان مجلس که صلاحیت‌شان تایید نشده بود، پرونده داشتند.

قائم مقام دبیر شورای نگهان تصریح کرد: انسان در حال تحول هست و از جهت حقوقی و قانونی، ما ملزم هستیم صلاحیت افراد را برای هر دوره‌ای بررسی کنیم، چون یک دوره‌ای هست و اگر افراد مشکلاتی داشته باشند طبیعتا شورای نگهبان در دوره بعد آن را مورد بررسی قرار می‌دهد. بررسی صلاحیت رئیس‌جمهور نیز همین‌طور بوده است. در مجلس خبرگان و ریاست جمهوری و مجلس، بررسی‌ها برای همان دوره است و با پایان دوره باید صلاحیت‌ها مجددا بررسی شود.

وی ادامه داد: ما نمی‌توانیم دلایل رد صلاحیت‌ها را در رسانه‌ها بگوییم، قانون حکم کرده محرمانه باشد و اصول و قواعد اخلاقی و اسلامی نیز می‌گوید که مسائل شخصی را بیرون اعلام نکنیم.

عضو حقوقدان شورای نگهبان بیان کرد: اصلاح نظام انتخاباتی نکته دیگری است که باید قانون اصلاح شود.

کدخدایی همچنین در پاسخ به سوالی درباره عدم التزام به اسلام که یکی از دلایل رد صلاحیت‌ها بود، خاطر نشان کرد: باید نمایندگان، قانون مجلس را عوض کنند، اما از این جهت گفته‌اند عدم التزام به اسلام یعنی به مفهوم این نیست که فرد مسلمان نباشد بلکه یعنی فرد یکی از واجبات را رعایت نکرده است. افراد مسلمان ممکن است مرتکب تخلفی شوند. مثلا اگر فرد مسلمان مرتکب سرقتی شود، این فرد مسلمان است و سوءاستفاده از مال دیگری و تصاحب مال دیگری من غیر حق کرده است.

وی ادامه داد: آیا فردی که سارق است را می‌گویید غیرمسلمان؟ خیر او عدم التزام به یکی از احکام اسلامی را داشته است که در بحث صلاحیت‌ها همین‌طور است.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: ما اگر طبق قانون بتوانیم کاری کنیم، توضیح می‌دهیم و خیلی‌ها تشریف می‌آورند و چنین مطلبی دارند که کوتاه بیایید و ما می‌گوییم در چهارچوب قانون حرکت می‌کنیم. حرف‌ها را می‌شنویم و توضیحات را می‌دهیم و می‌گوییم دستمان بسته است.

کدخدایی ادامه داد: جایی که قانونی وضع شده باید قانون منطبق با اقتضائات جامعه شود. ما پیشنهادی که داشتیم این بود که قانون را براساس شرایط روز اصلاح کنید؛ چرا باید بیش از 16 هزار نفر ثبت‌نام کننده برای 290 کرسی داشته باشیم؟ از طرفی دیگر آیا باید از احزاب و نقش احزاب در انتخابات استفاده کنیم؟ چرا شورای نگهبان مرتب باید مورد هجمه باشد؟ اگر قانون را اصلاح کنیم طبعا باید احزاب و افراد مسئولیت‌شان را بپذیرند.

وی افزود: ما قانون درباره احزاب داریم. هم قانون اساسی و هم قانون احزاب را داریم و احزابی هم که به ثبت رسیدند را داریم، ولی احزاب غیرثبت شده هم فعالند و در قالب جناح و فرد هستند و جناح‌ها و گروه‌های بدون شناسنامه مسئولیتی نمی‌پذیرند و هزینه‌ای به مردم و جامعه تحمیل می‌کنند و شما نمی‌دانید آن‌ها چه مسئولیتی دارند؟ اگر احزاب شناسنامه‌دار نقش جدی در انتخابات داشته باشند لازم نیست شورای نگهبان آنقدر ورود جزئی داشته باشد. آن‌وقت احزاب می‌توانند نمایندگان‌شان را معرفی کنند و اگر شورای نگهبان هم اختلاف و مسئله‌ای باشد در نهایت ورود می‌کند و کنش‌های اولیه برای بررسی صلاحیت‌ها در گام اول برای احزاب می‌تواند انجام شود؛ لذا قوانین مربوط به احزاب باید اصلاح شود و نقش احزاب شناسنامه‌دار را به رسمیت بشناسیم تا مطالبه‌ای از آن‌ها داشته باشیم. احزاب یک استمرار دارند، نمی‌خواهند برای یک دوره و برای یک مقطع باشند و باید از اعتبار خودشان استفاده کنند و نباید اعتبارشان مخدوش شود، ولی الان افراد یا جناح‌های غیرشناسنامه‌دار به میدان می‌آیند و شما بعد از انتخابات خیلی از احزاب را پیدا نمی‌کنید.

قائم مقام دبیر شورای نگهبان در ادامه اظهار داشت: مثلا نماینده‌ای برای یک دوره می‌آید و اگر در آن دوره کار‌های خلاف زیادی کرد و بعد از آن دوره کنار رفت، چه کسی پاسخگوست؟ ولی اگر احزاب آن‌ها را حمایت کنند، طبیعتا آن حزب به خاطر اعتبار خودش هم که شده سعی می‌کند افرادی را معرفی کند که موثر باشد و بعد در جامعه پاسخگو هست.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی