شناسه : ۱۹۹۰۳۸۸ - یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۴۴
جبران کسری بودجه با اخذ مالیات از فعالیتهای غیرمولد
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، بسیاری از کارشناسان معتقدند که نظام مالیاتی کنونی به دلیل حمایت از رقبای بخش مولد از طریق عدم اخذ مالیات عملا ضد رونق و جهش تولید است. در واقع مالیات به جای آن که عاملی برای رشد و توسعه بخش مولد باشد به مانعی در برابر آن تبدیل شده است.
میرهادی رهگشای کارشناس اقتصادی در گفتوگو درباره این موضوع گفت: این یک بحث خیلی دامنهدار و سابقهداری است که نظام مالیاتی ما مشکل دارد. در این شرایط یکی از موانع رونق تولید همین است که ما داریم از تولیدکننده واقعاً مالیات میگیریم ولی از بخشهای موازی تولید، مالیات نمی گیریم. حالا اسم آن بخش ها را به صورت کلی میشود دلالی گذاشت یا واسطهگری یا هر کار غیربهینه دیگری که مثل تولید مالیات نمیگیریم، گذاشت.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که اصلاحات لازم برای اینکه نظام مالیاتی به ابزاری برای کمک به بخش تولید تبدیل شود، چیست؛ نیز اظهار داشت: هم یک سری معافیتهای اضافی داده شده که از هدفش منحرف شده است و صرفاً به تولید اصابت نمیکند مثل معافیت های مناطق آزاد و خیلی جاهای دیگر که به تولید نمیرسد. هم یک سری جاها هست که تولیدکننده واقعاً نیاز است که مالیاتش را کم کنیم و مالیاتش زیاد است و یک سری پایههای مالیاتی جدید باید اضافه شود که کمک کند راههای موازی تولید جذاب نباشد و نهایتا سرمایهها به سمت تولید برود.
اخذ مالیات بر سود سپردههای بانکی ضرورت دارد
رهگشای در باره تاثیر اخذ مالیات از سود سپرده های کلان بانکی بر افزایش درآمدهای دولت و تقویت بخش تولید گفت: در شرایط فعلی اگر بخواهیم بگوییم مالیات بر سود سپردههای کلان بگیریم کار بدی نیست ولی در حالت ایدهآل به نظر من این موضوع در قالب مالیات از درآمد اشخاص حقیقی میرود. در این بحث مالیات از اشخاص حقیقی بهتر است که مالیات بر مجموع درآمد اعمال شود. مالیات بر مجموع درآمد یعنی ما اصلاً کاری نداریم شما این درآمد را از سود سپرده گرفتی یا از خرید و فروش به دست آوردی یا از هر کار دیگری. در نهایت مجموع درآمدت را باید بر اساس آن پلکان مالیاتی، مالیاتش را پرداخت کنید. ما الآن قانون مالیات بر مجموع درآمدها را برای اشخاص حقیقی داریم منتها اجرا نمیشود. البته سود سپردهها فعلا معاف از مالیات است و در نتیجه، اگر مالیات بر مجموع درآمدها هم اگر بخواهند اجرا کنند، میگویند این بخش که معاف از مالیات است.
اگر پایه های جدید مالیاتی اضافه شود، درآمد مالیاتی بیش از نیاز دولت خواهد بود
این کارشناس اقتصادی در باره امکان کاهش کسری بودجه در صورت اصلاح بودجه با محوریت افزایش درآمدهای مالیاتی نیز گفت: اگر قرار است اتفاقی بیفتد حتماً در بخش مالیات است. به طور کلی، همه دولتهایی که از این نعمتهایی مثل نفت بیبهره هستند، درآمدشان از مالیات است. درآمد دولت اساساً باید از طریق مالیات باشد. در کشورمان هم حتی اگر این میزان مالیاتی که از تولید میگیریم را نخواهیم زیاد کنیم ولی بخواهیم از مابقی گردش مالیهایی که در بخشهای اساساً غیرمولد دارد اتفاق میافتد مالیات بگیریم، درآمدی خیلی بیشتر از نیاز فعلی دولت، می شود کسب کرد.
رهگشای با اشاره به نواقص نظام مالیاتی به خصوص مالیات بر اشخاص حقیقی و حقوقی اظهار داشت: به طور کلی الان مالیات بر اشخاص حقیقی درست گرفته نمیشود. یعنی افرادی که دارند خیلی کارهایی میکنند که با استفاده از حسابهای شخصیشان نرفتند شرکت بزنند بشوند شخص حقوقی به عنوان اشخاص حقیقی دارند کار میکنند مالیات آنقدری که باید بدهند نمیدهند. فقط کارمندها و یک سری افراد با درآمد پایین است که دارند درست مالیات میدهند. خیلی مشاغل آنطوری که باید مالیات نمیدهند. خود این موضوع یعنی مالیات بر اشخاص حقیقی اگر اصلاح شود، کلی درآمدزایی برای دولت میشود. مالیات بر اشخاص حقوقی هم همینطور. خیلی فعالیتها هست که باید نرخ مالیات آن بیشتر از فعالیتهای دیگر باشد. مثلاً یک شرکتی، شرکت توزیعی است. یک کالایی را میخرد یک جای دیگر میفروشد. یک چنین شرکتی باید نسبت مالیاتش در مقایسه با تولیدکننده یک محصول صنعتی، بیشتر باشد.