از زمان پیدایش انسانها، داشتن خانه و سرپناه جزو اصلیترین دغدغههای آنها بوده است. در طول زمان روشهای متفاوتی برای ساختن خانهها ابداعشده است که نقطهی اشتراک همه آنها، مدتزمان طولانی ساخت و هزینه بالای آن است.
استارت آپ جدید اوکراینی بانام پسیودوم، که درزمینهی ساختمانسازی فعالیت میکند، بهتازگی روشی را برای ساخت خانههایی کوچک در زمان کم و با هزینهی پایین ارائه کرده است. در این روش قسمتهای مختلف ساختمان نظیر دیوارها، سقف، و کف خانههایی به ابعاد 35 مترمربع بهصورت مجزا بهوسیلهی یک ربات با استفاده از فناوری چاپ 3 بعدی ساخته میشوند. سایر قسمتها ساختمان نظیر درها، پنجرهها، سیمکشی ساختمان نیز در انتها بهوسیلهی کارگران نصب میشوند.
این خانهها هوشمند هستند، به این معنا که نیازی به اتصال به شبکه برق شهری نیست و وظیفهی تأمین انرژی الکتریکی موردنیاز و ذخیره آن بر عهدهی صفحات خورشیدی روی سقف و باتریهای تعبیهشده در خانه است. همچنین آب موردنیاز نیز از طریق رطوبت موجود در هوا تأمین میشود اما ساکنین میتوانند آن را به سیستم آب شهری نیز متصل کنند. همچنین سیستم فاضلاب مستقلی نیز در این خانه تعبیهشده است.
بر اساس اطلاعات شرکت سازنده قیمت پایه این خانهها از 31900 دلار شروع میشود و ساکنان کشورهای امریکا و اوکراین میتوانند بهصورت آنلاین برای سفارش این خانهها اقدام کنند. اولین سفارشها نیز در سال جاری تحویل مشتریان داده خواهد شد.
نمای خارجی ساختمان بهصورت بالا است. این خانه از یک راهرو بزرگ و آشپزخانه کوچک و دیواری شیشهای تشکیلشده است.
در این مدل طراحیشده خبری از اتاقخواب مجزا نیست و همچنین حمام کوچکی در کنار آشپزخانه تعبیهشده است.
شرکت پسیودوم، 3 مدل طراحیشده را به مشتریان ارائه کرده است و مشتریان نیز میتوانند مدلهای سفارشی خود را بسازند. در مدلهای پریمیوم نیز مبلمان قرار داده خواهد شد که البته در تصویر بالا این ویژگی در نظر گرفته نشده است.
به دلیل کوچک بودن این خانهها، امکان جابجایی راحت آنها وجود دارد و مشتریان میتوانند در مکانهای مختلفی نظیر ساحل، جنگل زندگی کنند.
ماریا سوروکینا، طراح این خانهها میگوید:
ما باید فرصت زندگی در طبیعت و دوری از شهرنشینی در کنار داشتن زندگی راحت را داشته باشیم. این فناوری به ما این فرصت را میدهد که در جنگلها، کوهها و ساحل، بهدور از مردم و تمدن شهری، زندگی کنیم.
برای ساختن این خانهها، گروه طراحی نقشهی ساختمان را به شرکتهای خود در کالیفرنیا و اوکراین میدهد. در این شرکتها سقف، کف و دیوارهایی باضخامت 20 سانتیمتر که از فیبر کربن، پلی اورتان، رزین، فیبر بازالت و فایبرگلاس تشکیلشده است، بهوسیلهی یک ربات هفت محوره بهصورت لایه به لایه ساخته میشود. درها، پنجرهها، سیستم ایمنی، صفحات خورشیدی، مخزن فاضلاب، سیستم سرمایش و گرمایش و سایر دستگاهها نیز در ادامه اضافه میشوند.
با توجه به نوع مدل طراحی، فرآیند ساخت تا کمتر از 24 ساعت به پایان خواهد رسید. طراحی و ساخت خانههای بزرگتر و با امکانات و ویژگیهای بیشتر، نظیر آنچه در زیر میبینید، تا یک ماه به طول خواهد انجامید؛ اما اگر که خانه بهصورت پیشساخته باشد، فرآیند ساخت به کمتر از یک روز کاهش خواهد یافت.
این شرکت معتقد است که فناوری چاپ 3 بعدی روشی ارزانتر و با کارایی بهتر برای ساخت خانههایی مقرونبهصرفه و با امکانات مناسب است. ماریا سوروکینا، میگوید:
بالغبر 100 میلیون نفر در زمین زندگی میکنند بدون آنکه سقفی بالای سرشان داشته باشند. این شرایط نیازمند ساختن خانه مقرونبهصرفه تر است.
پسیودوم تنها شرکتی نیست که از فناوری چاپ 3 بعدی برای ساخت خانههای خود استفاده میکند. استارتاپ اپیس کورپ در سانفرانسیسکو، داس آرشیتکت در آمستردام و همچنین برنچ تکنولوژی در ایالت تنسی نیز بیان کردهاند که میتوانند خانههایی در کمتر از یک روز تا یک هفته بسازند.